En Sıcak Konular

ERDOĞAN: BAŞKA SEÇENEK KABUL ETMEYİZ

16 Ocak 2008 19:30 tsi
ERDOĞAN: BAŞKA SEÇENEK KABUL ETMEYİZ Başbakan Erdoğan, 2005 yılında AB hükümetlerinin oy birliğiyle aldıkları kararla başlayan Türkiye'nin AB'ye katılım müzakere sürecinin, objektif kriterler çerçevesinde sürdürülmesini beklediklerini söyledi.

MADRİD - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında AB hükümetlerinin oy birliğiyle aldıkları kararla başlayan Türkiye'nin AB'ye katılım müzakere sürecinin, objektif kriterler çerçevesinde sürdürülmesini beklediklerini söyledi. Son dönemde bazı üye ülkeler tarafından tam üyelik dışında alternatiflerin gündeme getirilmeye çalışıldığını belirten Erdoğan, ''Burada bir kere daha vurgulamak isterim ki tam üyelik dışında hiçbir seçeneği kabul etmemiz mümkün değildir'' dedi.
     İspanya'nın başkenti Madrid'de, ''Nueva Economia Forumu''nca düzenlenen yemekli toplantıya katılarak bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın stratejik anlamda en önemli coğrafyalarından birinde yer aldığını belirtti. Başbakan Erdoğan, ''Bu coğrafya içinde Türkiye, geleneksel jeostratejik önemine ilaveten somut katkıları aranan bir uluslararası ortak hüviyetini kazanmıştır. Türkiye hem bölgesel, hem küresel bir gündeme sahiptir'' diye konuştu.
     Erdoğan, uluslararası toplumu ilgilendiren konuların çok önemli bir bölümünde Türkiye'nin önemli, hatta merkezi konuma sahip olduğunun altını çizmek istediğini dile getirdi.
     Türkiye'nin dış politikada temel taşlarından biri olan AB'ye katılım süreciyle ilgili bazı hususları dile getirmek istediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Esasen AB'ye katılım sürecimiz, ülkemizin vazgeçilmez temel dış politika hedefidir. Türkiye AB ile müzakere sürecinde tam üyelik hedefine doğru gerekli adımları atmayı sürdürmektedir...2005 yılında AB hükümetlerinin oy birliğiyle aldıkları kararla başlayan müzakere sürecinin, objektif kriterler çerçevesinde sürdürülmesini bekliyoruz.''

ERDOĞAN: ''TÜRKİYE KABUL EDİLECEKSE EDİLİR, EDİLMEYECEKSE EDİLMEZ''
MADRİD - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Almanya'da yapacağı zirve ile ilgili olarak, ''Eğer Türkiye kabul edilecekse edilir, edilmeyecekse edilmez. Her ikisinin ortasındaki bir yeri biz kabul etmeye mecbur değiliz''dedi.
     Erdoğan, İspanya'nın başkenti Madrid'de, ''Nueva Economia Forumu''nca düzenlenen toplantıda soruları yanıtladı.
     Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Almanya'da yapacağı zirve ile ilgili şunları söyledi:
     ''Tabii önce Almanya'da masaya yemek olarak ne geleceğini şu anda bilemiyoruz. Sarkozy ne getirecek, Sayın Merkel ne getirecek bunu bir görelim. Bundan sonra beğendiklerimizden biz de yiyeceğiz tabii. Beğenmediklerimizi de zorla yiyecek halimiz yok. Sayın Sarkozy son zamanlarda işte biliyorsunuz 'imtiyazlı ortaklık' diye bir şeye sarılıp durdu. Avrupa Birliği müktesebatı içerisinde Avrupa Birliğine üyelik vardır veya üye olmamak vardır. Türkiye, 1963'te bu süreci başlatmıştır. Eğer Türkiye kabul edilecekse edilir, edilmeyecekse edilmez. Her ikisinin ortasındaki bir yeri biz kabul etmeye mecbur değiliz. Bunu Sarkozy'nin de bilmesi lazım, Sayın Merkel'in de bilmesi lazım. Bunu kendilerine söylediğim için burada da rahatlıkla söylüyorum. Kıbrıs'la ilgili olarak sürekli önümüze engeller geliyor. Önce diyorlar Kıbrıs sorununu halledeceksiniz. Kıbrıs bizim sorunumuz değil, Kıbrıs, AB'nin sorunudur. Biz Kıbrıs'ta adil, kalıcı, kapsamlı bir çözümden yanayız. Güney Kıbrıs diyor ki 'Kuzey Kıbrıs azınlık olsun'. Nereden alıyorsun bu gücü de Kuzey Kıbrıs'ı azınlık haline getiriyorsun? Onlar orada asli unsur, tali unsur değil.''
     Başbakan Erdoğan, ''Kürtler özel bir statüye veyahutta azınlık hukukuna sahip olacak mı? sorusu üzerine de şunları söyledi:
     ''Tabii bu çok yanlış bir soru. Eksik bir soru. Bir defa benim ülkemde Kürt kökenli vatandaşlarım benden farklı bir statüye sahip değil. Ben Başbakan Erdoğan olarak hangi statüye sahipsem benim Kürt kökenli vatandaşlarım da aynı statüye sahiptir. Kürt kökenli vatandaşlarıma, 'bu ülkede azınlık olur musunuz?' diye sorduğunuz zaman bu soruyu soranları tekme tokat dışarıya gönderirler. Ben Kürt kökenli halkımla bütünleşmişim, kaynaşmışım. Aramızda bir ayrım yok.
     Kürt kökenli vatandaşlarım olsun, diğer tüm etnik unsura mensup vatandaşlarım olsun hepsi bizim için saygındır. Hepsine aynı mesafedeyiz ve söylendiği gibi farklı azınlıktı, şuydu, buydu gibi bu tür oyunların içerisinde asla yer almayız ve üniter yapımıza da asla söz söyletmeyiz.''
     Köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için de ihale hazırlığının yapıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Mayıs ayı gibi bununla ilgili ihaleyi gerçekleştirme durumumuz söz konusu'' dedi. Başbakan Erdoğan, İspanyol yatırımcıları ihaleye katılmaya da davet etti.



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,773 µs