En Sıcak Konular

TÜRKİYE'YE SIĞINAN SURİYELİLER'İN SAYISI 7 BİNE ULAŞTI

15 Haziran 2011 10:54 tsi
TÜRKİYE'YE SIĞINAN SURİYELİLER'İN SAYISI 7 BİNE ULAŞTI Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 7 bine ulaşırken çadırkentlerin etrafı, konukların güvenliklerinin sağlanabilmesi amacıyla tel örgüler ve bu örgülerin üzerindeki brandalarla çevrilmiş durumda.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 7 bine ulaştı

SURİYE'de elinde silah direnişe katkı vermeye çalışan çocuklar da var, ailesiyle beraber tel örgülerin ayırdığı sınırda elma ağaçlarının altında yaşam savaşı veren çocuklar da. Hatta barut kokularından uzaktaki bez brandaların arasında hayata dair ilk nefesini alan yeni doğmuş bebekler de.
 
Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 7 bine ulaşırken çadırkentlerin etrafı, konukların güvenliklerinin sağlanabilmesi amacıyla tel örgüler ve bu örgülerin üzerindeki brandalarla çevrilmiş durumda. Çocukların gözlerinin önündeki bu teller, onların şimdilik oyun alanları.
 
Suriye'deki katliamdan kaçıp Türkiye'ye sığınan ve olup bitenlerden habersiz şekilde ebeveynlerinin ellerinde oradan oraya savrulan çocuklar, çadırkentlerde zaman zaman yüzlerini gösterdiklerinde yaptıkları el işaretleriyle büyüklerini taklit etmeyi sürdürüyor. Kendilerine yöneldiğini hissettikleri her fotoğraf makinesine zafer işaretleriyle poz veren çocuklar, yaşıtlarıyla bir araya geldiklerinde oyun dünyasına dalıyor.

Suriye'de yaşanan iç çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 7 bine ulaştı. Halen Hatay'ın Suriye'ye olan sınır hattında, kendilerini bekleyen Türk askerlerinin varlığına inanarak ağaç altlarında yaşam savaşı veren binlerce Suriyeli daha var.
 
HATAY ÇADIR KENTLERLE DONATILDI
 
Hatay'ın Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde sığınma talebinde bulunan Suriyeliler için bugüne kadar iki ilçede çadırlar kuruldu. Halen Yayladağı'nda 2 bin 500 kişilik, Altınözü ilçesinde de 5 bin kişilik çadırkent kurma işlemleri sürüyor. Hatay'ın Suriye'ye açılan bir diğer sınırı olan Reyhanlı'nın Cilvegözü kapısında da çadırkent kurma çalışmalarının başladığı öğrenildi.
 
Hatay'da şu ana kadar Suriye'den aileleri ile beraber gelen çok sayıda çocuk bulunuyor. Çocuklar, ebeveynleri ile beraber kendilerini konuk etmek üzere hazırlanan çadırkentlerde yaşıyorlar. Yayladağı'nda bulunan çadırkentte çocuklar için bir park oluşturulmuş durumda. Ancak açık hava ve toprak zemin gibi sağlıklı çocuk yetiştirilmesinde gerekli olan ön koşullar bu çadırkentlerde sağlanabilmiş değil. Çocuklarda özellikle yüksek ateş, ishal gibi hastalıklar baş göstermiş durumda.

MİNİK YÜREKLER TEL ÖRGÜLERLE TANIŞTI
 
Ülkelerinde yaşanan savaş ortamından aileleriyle beraber kaçarak gelen Suriyeli çocukların korkuları ve endişeli bekleyişlerini gözlerinden görmek mümkün. Geride bıraktıkları evlerinden aldıkları üç beş eşya ile doluştukları araçlarla Türkiye sınırına gelen ve burada Türk askerlerine sığınma talebinde bulunan Suriyeliler, minibüslerle çadırkentlere getiriliyorlar.

Çadırkentlerin etrafı, konukların güvenliklerinin sağlanabilmesi amacıyla tel örgüler ve bu örgülerin üzerindeki brandalarla çevrilmiş durumda. Çocukların gözlerinin önündeki bu teller, onların şimdilik oyun alanları. Tel örgülerin etrafında koşuşturup yakalamaca ya da yakar top oynayan çocuklar da var, ellerinden özgürlük işaretlerini düşürmeyenler de.

SINIRA EKMEK TAŞIYAN ÇOCUKLARIN KORKUSUZ ADIMLARI
 
Çatışmalarda yara almak istemeyen birçok Suriyeli, Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi Köyü'nün Suriye sınırında bekleyişlerini sürdürüyor. Burada aynı şekilde ailelerinin yanında yüzlerce çocuk mevcut. Sınırdaki bitmek bilmeyen bekleyiş içerisinde en çok açlık yoruyor çocukları. Yaşları

10 -14 arasında değişen birçok çocuk, sınırı aşarak geldikleri Güveççi Köyü'nden kendileri için hazırlanan ekmekleri alarak ailelerine ve kardeşlerine ulaştırmaya çalışıyor. Sınır hattındaki açlık, bu çocukların 'gözü karalıkları'sayesinde bir nebze önleniyor olsa da, çocuk yürekler halen korku dolu. Kendilerini görüntülemek isteyen basın mensuplarına kimi cesurca açıklamalarda bulunuyor, kimi korku dolu gözlerle "Öldürürler beni, öldürürler ailemi" diyerek kaçıyor.
 
Suriye'deki kan ve gözyaşını belgelemek için cep telefonları ile kaydedilen çatışma, ölü ve yaralı görüntülerini gazetecilere iletme görevini de zaman zaman yine bu çocuklar üstleniyor. Kanla tanışan bu çocuklar, halen sınır boyunda ve kendileri için kurulan çadırkentlerde hayata tutunmaya çalışıyor. Suriye'deki iç savaş, büyüklerden öte minik bedenlerde kalıcı hasarlar bırakıyor.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20428}



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,273 µs