En Sıcak Konular

SURİYE'DEN 1 MİLYON SIĞINMACI GELEBİLİR

12 Haziran 2011 16:26 tsi
SURİYE'DEN 1 MİLYON SIĞINMACI GELEBİLİR Dışişleri, bir mesaj niteliği taşımasın diye rakam vermiyor. Uzmanlar en kötü senaryoya göre 1 milyon Suriyeli sığınmacının Türkiye'ye gelebileceğini söylüyor.

1 milyon Suriyeli daha gelebilir

Suriye rejiminin, halkın özgürlük taleplerine şiddetle karşılık vermesi üzerine başlayan çatışmalar sonucu Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı 4 bini geçti.

Dışişleri, bir mesaj niteliği taşımasın diye rakam vermiyor. Uzmanlar en kötü senaryoya göre 1 milyon Suriyeli sığınmacının Türkiye'ye gelebileceğini söylüyor. Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik Türkiye'nin zor zamanlarda dahi çok sayıda mülteciye kapısını açtığını belirterek, "Akrabalık ilişkimiz bulunan Suriyelilerden sığınmak isteyen olursa misafir ederiz" dedi.

Suriye'de Baas rejimi, Suriye halkının özgürlük ve adalet taleplerine karşı baskı ve şiddetin dozunu arttırmış ve meydana gelen iç çatışmalarda yüzlerce Suriyeliyi katletmişti. Katliamın hala devam ettiği haberleri gelirken binlerce Suriye vatandaşının Türkiye'ye ilticası devam ediyor. Dün itibariyle Türkiye sınırından giriş yapan Suriyeli sayısının 4 bin 300'ü aştığı bildirildi.

Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveçci köyünde Türkiye-Suriye sınırında yer alan bölgede incelemelerde bulunan Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik, burada gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Suriye'de yaşanan olayların ardından Türkiye'de bir 'Kriz Masası' oluşturulduğuna dikkat çeken Çevik, buradan da yaşanan tüm gelişmeleri yakından takip ederek, birebir bilgi almaya çalıştıklarını anlattı. Suriye'den kaç kişinin Türkiye'ye sığınacağı konusunda net bir hesaplama yapmanın mümkün olmadığının altını çizen Çevik, şu ana kadar gelenlerle ilgili olarak rakam vermeyi çok doğru bulmadıklarını, rakamsal bir veri vermenin dahi bir 'mesaj' niteliği taşıdığının altını çizdi.

Zor zamanlarda bile çok sayıda mülteci misafir ettik
Hatay'ın Yayladağı ve Altınözü ilçelerine gelen Suriyeliler'in sayısının şu ana kadar 4 bin 300'e ulaştığı bilgisini de veren Halit Çevik, "Suriye'deki insanlar yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen kendi ülkelerinde kalmak istiyorlar. Ancak biz tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Eğer sınırdan geçip, Türkiye'ye sığınmak isterlerse biz gereken kolaylığı onlara sağlayacağız. Türkiye, en zor zamanlarında bile çok yüksek sayıda insanları misafir etmiştir. Bunu yine yapabiliriz. Ancak önceden de söylediğim gibi Suriye'den Türkiye'ye kaç kişinin geleceğini hesaplamak mümkün değil, ancak yaşanan gelişmeleri birebir takip ediyoruz" dedi.

En kötü senaryo: 1 milyon mülteci
Suriye'de yaşanan olayların nedeniyle Türkiye'ye göç edenlerin sayısının, beklenenin çok üstüne çıkabileceği de öne sürüldü. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Danışmanı Doç. Dr. Veysel Ayhan'ın yaptığı analizde, Suriye'deki rejim karşıtı muhaliflerin mart ayı itibariyle kitlesel gösterilerine başlatmalarıyla birlikte, Suriye'deki olayların Türkiye'ye etkisinin de tartışılmaya başlandığını belirtti.

Türkiye'ye Hatay, Gaziantep, Şırnak'a kadar uzanan hattan göç dalgalarının devam edebileceğini ileri süren Ayhan, şunları kaydetti: ''Her ne kadar Türkiye resmi düzeyde Suriye'den gelenleri mülteci olarak kabul etmese de uluslararası hukuk itibariyle gelenlerin mülteci statüsünde kabul edilmesi gerektiği açıktır. Suriye'deki iktidar savaşı kanlı bir süreçle devam edecek olursa ülkedeki Hristiyanlardan, Kürtlere, Sünni ve Alevi Araplara kadar bir çok kesimden ciddi şekilde ülke dışına doğru bir göç dalgası olacaktır. Bunlara bir de Suriye'de yaşayan Iraklı mültecilerin göçü de eklenince bu sayının yüz binlerce ve belki de milyonları bulması muhtemeldir."

Türkiye'nin gelecek göçlere karşı alt yapı hazırlıklarını tamamlaması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Ayhan, şöyle devam etti: ''Şimdiden bölgede alt yapı hazırlıklarının yapılması gerekmektedir. Çünkü  ilk mülteci grubunun ardından daha fazla sayıda insanın Türkiye'ye geleceğini  öngörmek gerekir. Türkiye'deki yüksek mülteciler komiserliğindeki bir uzmana göre, en kötü senaryoda, bir milyondan fazla mülteci Türkiye'ye gelebilir.  Rejiminin değişmesi veya varlığını koruması durumunda söz konusu mülteci akını yaşanabilir. Rejimin güç kullanarak varlığını koruması durumunda Sünni Arap ve Kürtlerin yoğun göçü yaşanabilir. Tersi durumda ise Türkiye bu kez Arap Alevilerin ve Hristiyan grupların göçüne sahne olabilir. Bundan dolayı seçimlerden sonra Türkiye'nin Suriye krizinde daha aktif ve çözüm getirici bir politikaya yöneleceği açıktır.''

 

Kaynak: MİLLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/1-milyon-suriyeli-daha-gelebilir-205536.htm}



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,894 µs