En Sıcak Konular

KREDİ KARTI AİLELERİ ZORLUYOR

24 Mayıs 2011 08:53 tsi
KREDİ KARTI AİLELERİ ZORLUYOR Türkiye'deki ailelerin eğitim ihtiyacı analizini içeren araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar, ailelerin ekonomi alanında en büyük sorununu aşırı tüketim, lüks talepler ile kredi kartı kullanımı olarak sıralandı.

Kredi kartı aileleri zorluyor 

Türkiye'deki ailelerin eğitim ihtiyacı analizini içeren araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar, ailelerin ekonomi alanında en büyük sorununu aşırı tüketim, lüks talepler ile kredi kartı kullanımı olarak sıralandı. Katılımcılar, dev alışveriş merkezleri ile reklamların daha çok tüketime yönlendirdiği görüşünü taşıyor. Aile içi iletişim konusunda ailelerin kendilerini en yetersiz gördüğü konuların başında öfke kontrolü geliyor. Katılımcılar, yasal metinlerin daha anlaşılır olmasını istiyor.

Türkiye'deki Ailelerin Eğitim İhtiyacı Analizi'ni içeren araştırma sonuçlarına göre, katılımcılar ailelerin ekonomi alanında en büyük sorununu "aşırı tüketim", "lüks talepler" ile "kredi kartı kullanımı" olarak sıralandı. Araştırma, insanların sahip oldukları kredi kartları nedeniyle gelirlerinin çok daha ötesinde alışveriş yaptığını ve bunun sonucunda aile ekonomisinde ciddi sorunlar yaşandığını ortaya çıkardı.

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Türkiye'de Ailelerin Eğitim İhtiyaçları Analiz Raporunu sonuçlandırdı.

TÜİK tarafından belirlenen örneklem çerçevesinde 7 bin hanede derinlemesine ve grup görüşmesiyle oluşturulan rapor kapsamında çalışmalar, Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon'un olduğu 12 bölgede gerçekleştirildi. Araştırmada, Türkiye'deki tüm ailelerin yansıtılması konusuna ayrıca önem verilerek, araştırmaya katılan aileler eğitim ve gelir durumları gibi ayrı kategorilerden de oluşturuldu. 

Rapor, ekonomi, Hukuk, Sağlık, İletişim, Medya ve Ailede eğitim başlıkları altında ailelerin ihtiyaç duydukları konuları belirleme amacıyla oluşturuldu. Rapora göre, ailelerin yarısından biraz fazlası ekonomi konusunda kendilerini yeterli görüyor. Araştırmaya katılan ailelerin yüzde 40'ı ekonomi konusunda yetersiz veya kısmen yeterli olduklarını düşünüyor.

Ancak buna karşın ailelerin büyük bölümü ekonomi konusunda düzenlenecek eğitimlere katılma konusunda isteksiz olduklarını belirtiyor. Katılımcıların sadece dörtte biri ekonomi konusunda düzenlenecek bir eğitim programına katılmak istiyor. Aileler, ekonomi alanında en çok sigortalı yaşam, gelirlerin tasarrufu ve yatırım konularında eğitime katılma ihtiyaçları olduğunu ifade ediyor.

Araştırma, ailelerin bilinçli alışveriş ve enerji tasarrufu gibi konularda diğer konulara göre daha bilinçsiz oldukları ve gelir gider dengesi kurmada zorlandıklarını ortaya koydu. Gelir düzeyi daha yüksek aile fertleri ekonomi konularında kendilerini daha yeterli görürken, alt gelir grubundaki aile fertleri ise daha yetersiz görüyor.

EN ÇOK MEMURLAR YETERLİ HİSSEDİYOR

Ekonomi konusunda çiftçiler ve işsizler kendilerini memurlar, ev hanımları, işçiler ve serbest meslek sahiplerine göre daha yetersiz hissediyor. 

Memurlar kendilerini en yeterli hisseden grup olarak görülüyor. 

Medeni duruma göre incelendiğinde ise bekarlar ve sözlü-nişanlı gruptaki katılımcılar diğerlerine göre kendilerini ekonomi konusunda yetersiz görüyor.

BOŞANMALAR EN ÇOK EKONOMİK SORUNLARDAN KAYNAKLANIYOR

Araştırma sonuçları, özellikle evlenme hazırlığındaki bireylerin ekonomik anlamda bir çok sorunla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Sağlıklı bir evliliğin yapılması için iyi bir gelire sahip olmanın önemine işaret edilen araştırmada, katılımcı parçalanmış aile fertlerinin de evliliklerinin en çok ekonomik sorunlardan dolayı bozulduğunu ifade ettikleri aktarıldı. 

Ailedeki çocuk sayısı dikkate alınarak yapılan analizde, ekonomi konusunda en çok 2 çocuklu ailelerin kendilerini yeterli gördüğünü, en az yeterli gören grubun ise 4 ve daha fazla çocuklu aileler olduğunu kaydedildi.

Ayrıca büyükşehirlerde köye doğru gidildikçe ailelerin kendilerini yeterli görme oranları da düşüyor. Araştırmaya göre Orta Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri kendilerini daha yetersiz görürken, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki katılımcılar daha yeterli görüyor.

-LÜKS İLE İHTİYAÇ ARASINDA AYRIM KALMADI-

Katılımcıların görüşlerine göre ailelerin ekonomi alanında en büyük sorunu aşırı tüketim, lüks talepler ve kredi kartı kullanımı olarak sıralanıyor.

Görüşmeye katılanların en çok vurguladıkları nokta, insanların sürekli alışveriş yapma eğiliminde olması ve bunu yaparken de kredi kartı kullanmaları. İnsanların artık lüks ile ihtiyaç arasındaki ayrımı yapamaz hale geldikleri belirtiliyor.

Aile ekonomisi açısından ikinci büyük sorun kredi kartlarının aşırı ve bilinçsiz kullanımı. Araştırma sonuçlarına göre, insanlar sahip oldukları kredi kartları nedeniyle gelirlerinin çok daha ötesinde alışveriş yapıyor ve bunun sonucunda aile ekonomisinde ciddi sorunlar yaşanıyor.

Aileler, ekonomik anlamda yaşadıkları sorunların bir nedenini de reklamlar olarak gösteriyor. Reklamlar aileler tarafından tüketimi körükleyen en önemli unsurlardan biri olarak görülüyor. Reklamların insanların sürekli yeni ürünleri almaya teşvik ettiği ve insanlara ihtiyacı olmayan şeyleri ihtiyaçmış gibi gösterdiğine vurgu yapılıyor.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRDİ

Araştırma, özellikle büyük kentlerde yaygınlaşan alışveriş merkezlerinin insanların tüketim alışkanlıklarında değişime yol açtığını gösteriyor. 

Katılımcılar, dev alışveriş merkezlerinin insanları daha çok tüketime yönlendirdiği görüşünde.

Ailelerin gelir gider dengesi kuramamasının sadece gelir yetersizliğinden kaynaklanmadığını da ortaya koyan araştırmaya göre, yeterli gelire sahip olan aileler de gelir gider dengesi kuramıyor. Bu durum insanların hep gelirlerinin daha üstünde harcama eğiliminde olduklarından kaynaklanıyor.

-DÜĞÜN HARCAMALARI EVLİLİKLERİ ERTELEYEBİLİYOR-

Evlenme hazırlığındaki bireyler, bu süreçte aşırı harcama yapılması ve bu harcamaların aileleri zorladığı konusuna dikkat çekiyor. Genç çiftler düğün harcamaları yüzünden evliliklerini erteleyebildiklerini belirtiyor. Bu anlamda, düğün alışverişi gibi bazı adetlerin yerine getirilmesinin ekonomik açıdan hem evlenecek kişileri hem de ailelerini zor durumda bıraktığı görülüyor. 

Araştırmada, evlilik döneminde yapılan harcamalarla ilgili olarak hem evlenecek gençlerin hem de ailelerin eğitilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Parçalanmış ailelerin de boşanma sonrasında çok ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığı görülüyor. Özellikle boşanmalardan sonra çocuk bakımı üstlenen annelerin oldukça ciddi ekonomik sorunlarla adeta boğuştuğu belirtiliyor.

ÖNERİLER

Araştırma sonuçlarına göre, önerilerin de yer aldığı araştırmada, öğrenim görmemiş ya da öğrenim düzeyi düşük aile üyelerinin eğitime yönlendirilmesi ile ilgili yöntemler geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Evlenme hazırlığındaki bireylerin aile kurmada yaşadıkları sıkıntıları gidermek için eğitim programları geliştirilmesi öneriliyor.

Araştırmada, ayrıca parçalanmış aile üyelerine uyum eğitimi, kredi kartı kullanımı eğitimi, televizyon ve reklamların olumsuz etkileri konusunda bilinçlendirme eğitimleri ile bilinçli alışveriş eğitimleri ve ailelerin ruh sağlığı konusunda eğitim verilmesi gerektiği vurgulandı. 

Hukuki konularda aile üyelerinin yardım alabilecekleri danışma merkezlerinin kurulmasının önemine işaret edilen araştırmada, kanun metinlerinin herkesin anlayacağı bir dille ifade edilmesinin sağlanması gerektiği tavsiyesine yer verildi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20179}



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,601 µs