En Sıcak Konular

ERDOĞAN İSTANBUL'A İKİ ŞEHİR PROJESİNİ AÇIKLADI

11 Mayıs 2011 13:13 tsi
ERDOĞAN İSTANBUL'A İKİ ŞEHİR PROJESİNİ AÇIKLADI Erdoğan açıkladı: İstanbul'a kurulacak 2 yeni şehir biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında olacak...

İstanbul'a 2 yeni şehir projesi!

Erdoğan açıkladı: İstanbul'a kurulacak 2 yeni şehir biri Avrupa diğeri Anadolu yakasında olacak... Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısı yakınında maden ocaklarının olduğu yerde kurulacak... Erdoğan'ın Avrupa Yakası'nda '40 bin hektarlık alan üzerine, maden ocaklarının olduğu bölgede inşa edilecek' diyerek işaret ettiği bölge Uskumruköy ve Yalıköy'e kadar uzanan kıyı şeridini kapsıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'çılgın proje' Kanal İstanbul'dan sonra şimdi de İstanbul'a iki yeni şehir projesini kamuoyuna açıkladı.

Erdoğan şunları söyledi: "Kanal İstanbul nasıl dünya projesi olduysa bugünkü projeler de öyle olacak.

12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz. Bu zamana kadar yaptıklarımız nihai bir proje çalışması değil, yapılmış 1/100.000'lik planlar üzerine bir plan, bir proje çalışmasıdır. Bu şehirlerden birini İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında, diğerini Anadolu yakasında kuruyoruz.

Bu iki şehir ile İstanbul’un nüfusunu arttırmayacağız. Bu iki şehri depreme hazırlık, kentsel değişim dönüşüm için yapacağız. Şimdi bunları hayata geçirmenin adımlarını atıyoruz.

Bu şehirlere deprem riski altındaki bölgeler taşınacak. Bu gönüllülük essasına göre yapılacak, kimsenin hakkı yenmeyecek. İki yeni şehirle İstanbul'un marka özelliğini daha fazla öne çıkarıyoruz. İki şehirden kasıt iki ayrı şehir değil. Bu şehirlerle Marmara Bölgesi'nde sosyal ve ekonomik farklılıkları daha aşağı çekiyoruz. İki şehir her türlü imkanın sunulduğu yaşanabilir kentler olacak. Üçüncü köprünün yol güzergahı da buradan geçecek. Üçüncü köprü, TEM birbirine bağlanacak. Çok daha kısa sürede ulaşma imkanını yakalayacağız.

Bu iki şehir İstanbul'un ruhuna fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek. Burada bu unsurları güçlendiren, rahatlatan, nefes aldıran bir anlaşıyla inşa edilecek. Her türlü turizm, kongre organizasyonu için bunlarla çekim merkezine dönüşecek. İstanbul'un ruhuna uygun olarak inşa edilecek.

MADEN OCAĞI YERİNE ŞEHİR

Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında maden alanlarında inşa edilecek. Bu alanda şu anda maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. Bu 40 bin hektarlık alan şehirle yeniden yeşile ve hayata kavuşacak. Avrupa yakasındaki şehirle İstanbul'a yıllık kapasitesi 60 milyon yolcu olan havaalanını inşa edeceğiz. Bu şehri bir ticari merkez olarak kurgulayacağız. İstanbul'a çok önemli bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

SEÇİMKanal İstanbul'da olduğu gibi bu iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas bir plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra, bir yıl sonunda inşallah artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak. Biz bu arada üçüncü köprü ihalesini yapmış olacağız. Muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, derneklerin bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştireceklerini tahmin etmek güç değil. Maden ocaklarının hali ortada. Birinci, ikinci, üçüncü köprüye karşı çıkanların, bizim bu projelerimizdeki vizyonu da paylaşmayacaklarını tahmin ediyoruz.

Bu iki şehir İstanbul ve Türkiye'yi 2023 hedeflerine biraz daha yaklaştıracak. Anadolu'daki projelerle de Türkiye yeni bir döneme adım atmış olacak. Bu projeler 21. yüzyılın bir Türkiye yüzyılı olmasına kapı aralayacağına inanıyoruz. Bu projelerin ben hayırlı olmasını diliyorum."

ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK

Bu 2 yeni şehir çevreye zarar vermeyecek. Bu insanları güçlendiren bir anlayışla inşa edilecek. Her türlü turizm, fuar organizasyonu için İstanbul bu şehirlerle çekim merkezi olacak.

Avrupa yakasındaki şehir Karadeniz kıyısında, o maden alanlarında inşa edilecek. Bu alanda şu anda zaten maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda.

40 BİN HEKTARLIK ALAN ÜZERİNE KURULACAK

40 bin hektarlık alan üzerine kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak. Yeşile ve hayata kavuşacak. İstanbulluların denize, kültür ve turizme ulaşım noktaları bu şehir olacak.

Liman ve marinalarıyla aynı zamanda bir ticari merkez olarak da kurgulayacağız. Spor noktasında İstanbul’a önemli bir kompleksi ayrıca kazandıracağız.

SEÇİMDEN BİR YIL SONRA İNŞA BAŞLAYACAK

Özellikle bu 2 şehir projemizde ayrıntılı ve hassas bir etüd aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra bir yıl sonunda artık makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak.

3. köprünün de ihalesini yapmış olacağız o arada biz de. Bazı muhalefet, medya ve yazarların da bu projeye de önyargılı yaklaşacaklarını tahmin etmek güç değil. Tahmin ederim ki ben yanılırım.

Arzumuz o ki muhalefet partileri ‘’Burada insan yok rantiye var’’ gibi peşin bir hüküm vermeden önce böyle bir vizyonu paylaşabilme gayretine girsinler.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/istanbula-2-yeni-sehir-projesi/376709/1/Gundem}

 



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,087 µs