En Sıcak Konular

ELEKTRONİK SİGARA REKLAMLARI YASAKLANDI

15 Ocak 2008 19:52 tsi
ELEKTRONİK SİGARA REKLAMLARI YASAKLANDI Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kurulu, elektronik sigara reklamlarını yasakladı.

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kurulu, elektronik sigara reklamlarını yasakladı.
     Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, üyelerinin 16'sı sivil toplum kuruluşlarından, 13'ü de kamu kurumlarından oluşan Reklam Kurulu, bugün yaptığı toplantıda, elektronik sigara ilan ve reklamlarının durdurulmasına karar verdi.
     Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kurulu, elektronik sigara ile ilgili reklam ve ilanların 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Yasasının, Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğinin ''Reklamlar kamu sağlığını bozucu nitelikte olamaz'' hükmüne aykırı buldu.
     Kurul, aynı ilan ve reklamların, Tüketicinin Korunması Kanunun ''Ticari Reklam ve İlanlar'' başlıklı 16. maddesine aykırı olması nedeniyle durdurulmasını kararlaştırdı.
     Reklam Kurulu Başkanı Özcan Pektaş yaptığı yazılı açıklamada, bahse konu reklamlarda yer alan ''Tamamen zararsızdır, sağlığınıza hiçbir zararı yoktur, hiçbir yan etkisi yoktur, Dünya Sağlık Örgütü'nün desteklediği sigarayı bıraktırmaya yardımcı yöntemler içerisine girmiştir, kartuşun içerisindeki sıvı zararsız nikotindir'' ibarelerinin, bilimsellikten uzak ve yanıltıcı olduğu, söz konusu iddiaları ispatlayacak hiç bir bilimsel verinin Sağlık Bakanlığı'na ibraz edilmediğini kaydetti.
     Ayrıca, elektronik sigaranın içerdiği nikotinin, özellikle kalp damar sistemi üzerine oldukça zararlı olabilen bir madde olduğu, kalp krizi ve felç gibi hayatı tehdit edebilen ciddi durumlara yol açabildiğini belirten Pektaş, yine bu ürünlerin reklam ve ilanlarında, ''Sigara içilmeyen uçak, otobüs, sinema gibi kapalı yerlerde bile rahatlıkla içilebileceği'' şeklindeki ifadelerle sigara ile ilgili yasakların ihlal edildiğini, aynı reklam ve ilanlarda ''elektronik sigarının her yerde keyifle içilebileceği ve bırakma yerine içmeye devam edilebileceği'' şeklindeki tanımlarla sigara içimini teşvik edici mahiyet kazandığına da dikkat çekti.
     Konu ile ilgili A.A muhabirinin sorularını da yanıtlayan Pektaş, durdurma kararının söz konusu ilan ve reklamların yasaklanması anlamı taşıdığını, çünkü bu karar ile bundan böyle elektronik sigara'ya ilişkin bu tür ilan ve reklamlarını verilemeyeceğini bildirdi.


Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,747 µs