En Sıcak Konular

DAVUTOĞLU: ''TERÖRÜN OLDUĞU YERDE DEMOKRASİ OLMAZ''

7 Mayıs 2011 21:26 tsi
DAVUTOĞLU: ''TERÖRÜN OLDUĞU YERDE DEMOKRASİ OLMAZ'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Şunu herkesin kabul etmesi lazım, terörün olduğu yerde demokrasi olmaz'' dedi.

Davutoğlu Terörün olduğu yerde demokrasi olmaz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Şunu herkesin kabul etmesi lazım, terörün olduğu yerde demokrasi olmaz. Demokratik sistem içinde çalışan herkesin, demokratik sistem içinde faaliyet göstereceğini söyleyen her siyasetçinin her şeyden önce teröre karşı net tutum sergilemesi lazım'' dedi.

Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Ad Merkelt ile Dedeman Konya Otel'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkelt ile Irak'ta yaşanan son gelişmelerle ilgili kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, Irak'ın son derece önemli bir tarihi dönüm noktasında olduğunu söyledi.

2009 yılında yapılan seçimler ve geçen yıl kurulan hükümet ve bu hükümetin başarısının Irak'ta demokrasinin başarısı olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu durumun bölgedeki diğer demokratik geçiş süreçlerine son derece önemli katkıda bulunacağını bildirdi.

Davutoğlu, Irak'ta yaşanabilecek gerginliklerin bölgedeki gelişmeleri olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Türkiye'nin dost ve kardeş ülke Irak'ın demokrasisinin ve ekonomisinin güçlenmesine, en önemlisi de siyasal barış ortamının sağlanmasına büyük önem verdiğini söyleyen Davutoğlu, ''Irakta'ki bütün kardeşlerimiz etnik ve mezhebi tercihleri ne olursa olsun canları aziz ve gelecekleri kendi vatandaşlarımız kadar önemli gördüğümüz kardeşlerimizdir. O yüzden her zaman Irak ile yakından ilgilenmeyi sürdürdük. Birleşmiş Milletler de Irak'ta her zaman önemli rol oynuyor. Önemli görüşmeler yapıp bir barış ortamının sağlanmasına önemli katkı yapıyor. Özellikle ihtilaflı bölgeler, başta Kerkük ve Musul'daki gelişmelerde son derece önemli role sahipler. Sayın Merkelt, köklü tecrübesiyle Irak'taki toplumsal barışın temin edilmesine katkı sağlayan çok önemli bir devlet adamıdır. Bugün de Irak'ta hükümet kurulması sonrası gelişmeleri, güvenlik ve en önemlisi de Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'tan çekilme sürecinde ve bu çekilme sırasında ortaya çıkabilecek önemli unsurları ele aldık. Irak'taki bütün taraflarla bu görüşmeleri sürdürmeye devam edeceğiz'' dedi.

Birleşmiş Milletler ile koordinasyonu sürdüreceklerini anlatan Davutoğlu, Irak'ın barışı, refahı ve esenliği için ne yapılması gerekiyorsa Türkiye olarak o katkıyı asla esirgemeyeceklerini bildirdi.

''TERÖRÜN OLDUĞU YERDE DEMOKRASİ OLMAZ''
Bir gazetecinin Kastamonu'da polis otosuna yapılan saldırı ve Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un sözlerine ilişkin bir sorusunu Davutoğlu, şöyle yanıtladı:

''Şunu herkesin kabul etmesi lazım, terörün olduğu yerde demokrasi olmaz. Demokratik sistem içinde çalışan herkesin, demokratik sistem içinde faaliyet göstereceğini söyleyen her siyasetçinin her şeyden önce teröre karşı net tutum sergilemesi lazım. Bir terör olayı karşısında sorumluluk hisseden her siyasetçiden beklediğimiz bu. Hele hele Barış ve Demokrasi ismiyle barışı öne çıkardığı iddia edilen bir partinin her şeyden önce bu ülkenin Başbakanının konvoyuna yapılan terör saldırısı karşısında net bir tutum sergilemesi gerekir. Hepimizin üzerinde mutabık kaldığı konu, Türkiye'de demokrasi ve hukuk sisteminin işleyişi içinde teröre en ufak bir toleransın gösterilmesinin mümkün olmadığıdır. O bakımdan umut ederiz ki, bu konuda gerekli dersler alınır ve herkes demokrasiye ve hukuk düzenine bağlılığını sürdürür ve bu tür açıklamalardan kaçınır. Bu tür tahrikler ülkemiz için toplumsal barışı tehdit eden açıklamalardır. Buna karşı siyasi tercihi ne olursa olsun 73 milyonun aynı hissiyatı taşıdığını düşünüyorum.''

LİBYA'DAKİ OLAYLAR
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin, Libya Temas Grubu'nun ikinci toplantısında Libya'da 7 gün içinde ateşkes ilan edilmesini istedikleri yönündeki açıklamasın sorulması üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

''İtalya Dışişleri Bakanı Frattini bu toplantının özetini yaparken Türkiye'nin yol haritasından bahsetmiş ve bu çerçevede bizim bir ateşkes planı üzerine çalıştığımız söylemiş. Bunlar doğru. Ancak biz Libya'da anayasal demokrasiye geçiş sağlayacak siyasal sürecin uygunlaması için takvimlendirme yaparken, ateşkesin bir hafta içinde sağlanması değil de, sağlanan ateşkesin bir hafta içinde Birleşmiş Milletler mekanizmaları ve diğer yollarla atılacak adımların tamamlanmasıyla, bir şekilde mekanizmaların kurulmasını kast etmiştik. Yoksa bir hafta içinde hemen ateşkes olacak beklentisi içinde olduğumuzdan değil. Ateşkesin sağlanması ve ateşkes mekanizmalarının bir hafta 10 gün içinde oluşturularak, ateşkesin koruma altına alınarak, sürdürülebilmesini sağlamaktı. Toplantıda, yol haritamızın bütün ayrıntılarını paylaştık. Toplantıda da gündemde olan en önemli madde Türkiye'nin yol haritasıydı.''

Davutoğlu, bu yol haritasının uygulanmasıyla Libya'da kalıcı bir barışın temin edilmesini istediklerini, bu konuda çalışmaları sürdüreceklerini belirterek, ''Bir haftayı, bir saati bile harcamamak ve bir an önce ateşkesi temin etmek lazım. Ateşkes sürecinin bir an önce devreye girmesine ve siyasal geçiş sürecinin bir an önce başlamasına büyük önem veriyoruz'' diye konuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/davutoglu-terorun-oldugu-yerde-demokrasi-olmaz-200914.htm}

 



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,388 µs