En Sıcak Konular

ABD'DE BİN LADİN'E ''YARGISIZ İNFAZ'' TARTIŞMASI

8 Mayıs 2011 10:11 tsi
ABD'DE BİN LADİN'E ''YARGISIZ İNFAZ'' TARTIŞMASI 11 Eylül saldırılarının arkasındaki isim olduğu iddia edilen Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonun yasal olup olmadığı tartışmaları ABD'nin yeni gündemi odu.

ABD'de yargısız infaz tartışması

11 Eylül saldırılarının arkasındaki isim olduğu iddia edilen Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonun yasal olup olmadığı tartışmaları ABD'nin yeni gündemi odu. Ülkenin büyük medya kuruluşları operasyonun yapılış biçimini tartışmaya başladı. Beyaz Saray'dan yapılan çelişkili açıklamalar da operasyonla ilgili soru işaretlerini arttırdı. ABD'nin en büyük haber sitesi olan Huffington Post, "Bin Ladin operasyonu yargısız infaz mı?"  manşetini attı.

 Ladin'in öldürülmesi yasal mıydı?
ABD'nin en büyük haber sitesi Huffington Post, "Osama Bin Laden Dead: Was Killing The Al Qaeda Leader Legal?" yani "Usame Bin Ladin'in Ölümü: El Kaide Liderinin Öldürülmesi Yasal mıydı?" başlığıyla ABD'nin çok önemli isimlerine aynı soruyu yöneltti. Huffington Post bunun ardından, insan hakları grupları, hukukçular ve akademisyenlerin, bin Ladin'in silahsızken öldürülmesinin yasa ihlali olduğuna yönelik tepkilerinin tırmanışa geçtiğine dikkat çekti. Bu tepkilerin temelinde ise ABD Hükümeti ve onun adına çalışanların "siyasi suikast" düzenlemesini yasaklayan 'başkanlık emri'nin ihlal edildiği tezi var.

Yargısız infaz
Kent Üniversitesi'nden Uluslararası Hukuk Profesörü Nick Grief, saldırının yasal bir süreç işletilmeden gerçekleştirildiğini ve bunun  yargısız infaz olduğunu söyledi. İnsan Hakları İzleme Komitesi Başkanı Kenneth Roth'da twitter hesabında "OBL'nin (Usame Bin Ladin)ABD kuvvetlerine ölümüne neden olabilecek nasıl bir sorun çıkardığı konusuna Beyaz Saray hâlâ bir açıklık getirmiş değil. İzaha muhtaç bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

ABD kirli işlerinin ortaya çıkmasından korktu
ABD'deki birçok uzmanın görüşlerine başvuran sitede, uzmanların büyük bir bölümü Ladin'i öldürmesinin yasal olmadığını görüşünde birleşiyor. Uzmanlar Ladin'in bu yolla susturulduğunu bu yolla ABD'nin kirli işlerinin ortaya çıkmasının önüne geçildiğini belirtiyor.

Ellerini kaldırmadı
İsmi açıklanmayan bir yetkiliye CNN Televizyonu'nda "Bin Ladin herhangi bir ABD komandosuna silah doğrultmaya veya fiziksel saldırı uygulamaya çalıştı mı" sorusuna, "Ellerini kaldırmadı ve teslim olmadı" yanıtını verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de benzer şekilde, "Bin Ladin'in mukavemeti ateşli silah kullanmayı gerektirmeyecek seviyedeydi" açıklamasında bulundu. Huffington Post'un yazısında "Eğer gerçekten bin Ladin ABD Güvenlik Personeli'ne ateş açmış olsaydı çatışmanın doğal hedefi haline gelmesi makul olurdu."ifadeleri yer aldı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/abd-de-yargisiz-infaz-tartismasi-201056.htm}

 



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,266 µs