En Sıcak Konular

EYALET İÇİN DİNİ ADIM

5 Mayıs 2011 13:01 tsi
EYALET İÇİN DİNİ ADIM Adım adım federal yapıya giden yolun idari ve hukuki taşları döşendi, sıra dine geldi. AKP iktidarı 7 bölgede ‘Dini Yüksek İhtisas Merkezi’ kuruyor. İlki Diyarbakır’a!

Eyalette dini atılım

Adım adım federal yapıya giden yolun idari ve hukuki taşları döşendi, sıra dine geldi. AKP iktidarı 7 bölgede ‘Dini Yüksek İhtisas Merkezi’ kuruyor. İlki Diyarbakır’a!

Üniter yapı çatırdıyor
Türkİye’nin üniter yapısına yönelik tehditlerin her geçen gün arttığı AKP iktidarında şimdi de 7 bölgede ’Dini Yüksek İhtisas Merkezi’ kuruluyor. Her biri yerel Diyanet pozisyonuna gelecek bu merkezlerle parçalanma hızlanacak. İstinaf mahkemelerinde olduğu gibi ilki Diyarbakır’a kurulacak.

Büyük sakıncaları olur
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Bölgedeki ilmi birikimle cumhuriyet döneminin modern birikimi birleşecek ve oradan toplumun tamamını kuşatacak bir maya oluşturacak” diyerek projeyi överken, ilahiyat profesörleri Zekeriya Beyaz ve Yümni Sezen, çok ciddi sıkıntı olacağını savundu.

Eyalet için dini adım!
Türkiye’nin üniter yapısına yönelik tehditlerin arttığı AKP iktidarında şimdi de 7 bölgede ‘Dini Yüksek İhtisas Merkezi’ kuruluyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 1 Temmuz 2010’da kabul edilen Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’a dayanarak, Türkiye’de 7 bölgede “Dini Yüksek İhtisas Merkezi” kuruluyor. İlahiyatçılar, her biri bir yerel Diyanet İşleri Başkanlığı olacak bu merkezlerin kurulmasını ABD’nin dünya hakimiyeti emelleri kapsamında Türkiye’nin parçalanmasının dini adımı olarak değerlendirdi. Bilimsel açıdan ise din işleri gibi toplumları birleştirmeye yönelik çok önemli bir konunun yerel makamlara bırakılmasının çok sakıncalı olacağı değerlendirildi. Merkezlerin ilki istinaf mahkemelerinde olduğu gibi Diyarbakır’da açılacak.

Yeni operasyon
Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Projesi (GOP), son hızla uygulanıyor. Projenin nihai amaçlarından biri de, en büyük bölümü Türkiye topraklarında olmak üzere İran, Irak ve Suriye’yi de kapsayacak şekilde başkenti Diyarbakır olan bir  ’Free Kurdistan’ (Özgür Kürdistan) kurulması. Afganistan ve Irak’ın işgalinden sonra Kuzey Afrika ve Arap ülkelerini karıştıran ABD, askeri operasyonlarının hedef tahtasına İran ve Suriye’yi yerleştirdi. ABD Başkanı Barack Obama,  Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörlüğü’ne Irak’ta Türk askerinin başına çuval geçiren Orgeneral David Petraus’u atadı. Irak’tan sonra birçok yerde denetim Taliban’ın eline geçince Petraus, Afganistan’da görevlendirilmişti. GOP coğrafyasında edindiği deneyimlerle  ABD’nin ’Gayrinizami Harp Doktrini ve Talimnamesi’ni de yazan Petraus’un CIA’nın başına getirilmesini askeri uzmanlar; bölgede askeri operasyonlarda kullanılacak istihbarat toplanmasının amaçlandığı şeklinde değerlendirdi. Bunun da önümüzdeki dönemde ABD’nin GOP coğrafyasında büyük askeri operasyonlara hazırlandığının göstergesi olduğunu söylediler. Bu büyük operasyonun merkezinde ise Suriye ve İran’ın ardından Türkiye’nin yer aldığı öne sürüldü.

Başkenti Diyarbakır
ABD’nin GOP Planı, Orta Doğu ve dinler konusunda uzman, Yahudi kökenli George W. Bush’un danışmanlığını da yapan, Amerikalı tarihçi Princeton Üniversitesi Profesörü Bernard Lewis’in, 1995’de yayınlanan “Ortadoğu; Hıristiyanlığın Doğuşundan Günümüze 2000 Yıllık Tarihi” adlı kitabına dayanıyor. Kitabın girişinde Orta Doğu önce Yunan daha sonra da Roma (Bizans) ile Pers (İran) nüfuz bölgesi olarak tanıtılıyor. İslamiyet sonrası Arap egemenliği irdeleniyor. Sonradan bölgede etkin hale gelen Türklerin İslamiyet ile ilişkisi ise kitapta çok geniş olarak ele alınıyor. Türklerin İslamiyetle bütünleşmesinin Araplar ve diğer halklardan farklı olduğu işleniyor. Türklerin İslamiyetin kılıcı haline gelmelerinin nedenleri ve tehlikeleri anlatılıyor. Bölgedeki birçoğu tarih içinde kaybolmuş etnik kimliklerin başlangıçta Yahudi daha sonra da Hıristiyan kimliklerine vurgu yapılıyor. ABD bu kitaptaki bilgiler doğrultusunda GOP haritaları hazırlıyor. Haritadaki Kürdistan’ın başkenti Diyarbakır gösteriliyor.

İşte hayata geçirilmeye çalışılan hain plan
Bernard Lewis’in, “Ortadoğu” adlı kitabında yer alan haritada, Genişletilmiş Orta Doğu Projesi’nin nihai amaçları ayrıntılı biçimde anlatılıyor. Bunlardan biri de, büyük bölümü Türkiye topraklarında olmak üzere İran, Irak ve Suriye’yi de kapsayacak şekilde başkenti Diyarbakır olan bir Kürdistan devletinin kurulması.

Prof. Beyaz: Bölgesel yönetimler oluşacak
İlahiyatçı Profesör Zekeriya Beyaz, bu gelişmeleri Türkiye’nin eyaletlere bölünmesinin ve arkasından da parçalanmasının dini altyapısı olarak değerlendirdi. Dini Yüksek İhtisas Merkezi kurulmasının Türkiye’deki iktidar sahiplerinin Türk milletinden gizlenen birtakım kararlar aldığının kanıtı olduğunu belirten Prof. Dr. Beyaz, şöyle dedi:

Bölünmenin püskülü
“Demek ki Türkiye 7 bölgeye bölünecek. Her bölgenin kendine özgü mahkemeleri, diyanet işleri gibi kurumları olacak. Her bölge, diğer bölgeler ve Ankara’daki merkezi hükümete ihtiyaç olmadan kendi kendini yönetecek.” Gizli kararların açıklanmasını isteyen Beyaz, şunları kaydetti: “Vergi daireleri sıradan bir şehrin vergi dairesi olmaktan çıkartılıyor. Her vergi dairesine kendi bölgesinde ’vergi koyup, kaldırabilecek, vergileri çeşitlendirebilecek’ yetkiler veriliyor. Özel idareler ve belediyeler buna uygun oluşturuluyor. İleride ikisi birleştirilecek. Bölgede seçilmiş bir valinin olacağı koşulları oluşturuyorlar. Daha sonraları bir kuruluş kanununun çıkmasıyla uygulamaya geçilecek sistem oluşturuluyor. Bu kanunun çıkması sırasında yapılacak itirazlara da ’Efendim, bu bölgeler zaten kendi kendini yönetiyor. Neye itiraz ediyorsunuz?’ denecek. Aslında yapılmak istenen şey, bölgelerin bir bir ayrıştırılarak birbirinden kopartılmasıdır. Devlet kurumları ayrıştırılıp, bölünüyor. Türkiye’nin bölünmesinin fiili altyapısı bu değilse nedir? Bunu nasıl açıklamaya kalkışırsa kalkışsınlar diyecekleri bu işin püskülü olur. Türkiye’nin eyaletlere bölünüp, parçalanmasının altyapısının hazırlanması işine Diyanet İşleri Başkanlığı da katılmıştır.”

Ciddi sıkıntılar olur
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Din Sosyolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yümni Sezen de kurulacak merkezlerin ne şekilde kullanılacağının belli olmadığını belirterek bu durumda niyetin ne olduğunun önemine dikkat çekti ve ciddi sıkıntıların olabileceğini ifade etti.

Hedefe adım adım yaklaşılıyor
ABD’nin hayalindeki GOP’un Türkiye’sinin ekonomik, sosyal, siyasi, hukuki, kültürel ve kurumsal altyapısı hazırlanıyor. Türkiye’nin üniter yapısını tartışmaya açan AKP, AB’ye uyum adı altında kalkınma ajanslarından bölge istinaf mahkemelerine, il özel idareleri ve belediyelerin yapısına kadar gerekli her adımı birer birer atıyor. Şimdi de Diyanet İşleri Başkanlığı, ilki Diyarbakır’da olmak üzere 7 bölgede Dini Yüksek İhtisas Merkezi kuruyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez geçen hafta yaptığı açıklamada, Diyarbakır’da kurulacak Dini Yüksek İhtisas Merkezi için “Bu ihtisas merkezi, bölgedeki ilmi birikimle Cumhuriyet döneminde ilahiyat fakültelerinden elde edilen modern birikimi birleştirecek ve oradan toplumun tamamını kuşatacak bir maya oluşturacak” demişti.

‘Bölge ülkelerine yöneleceğiz’ demişti
Birçok kez BOP’un bir alt biriminin eşbaşkanı olduğunu itiraf eden Başbakan Tayyip Erdoğan, 16 Şubat 2004’te Kanal D’de yayınlanan “Teke Tek” adlı programda Fatih Altaylı’ya “Şu anda Amerika’nın da ’Büyük Orta Doğu Projesi’ var ya ’Genişletilmiş Ortadoğu’, yani bu proje içerisinde Diyarbakır bir yıldız olabilir. Bunu başarmamız lazım” demişti. 25 Haziran 2004’te Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen ABD-TESEV-Alman Marshall Fonu Toplantısı’nda ise üstlendiği eşbaşkanlık görevine değinip, “Üstlendiğimiz misyon gereği Orta Doğu ve Avrasya ülkelerine yöneleceğiz” açıklamasını yapmıştı. Lewis, kitabında Türkleri özetle şöyle anlatıyor: “Türkler, milli kimliklerini İslamiyet’e gömerek İranlılar’ın ve Araplar’ın asla yapamadıkları bir şeyi yaptılar. Türk adı, Batılılar için olduğu kadar Türkler için de Müslüman ile eşdeğer olmuştu. Türklerin İslamiyete bağlılıklarının ciddiliği ve gerçekliği gibisine başka hiçbir halkta rastlanmamıştır.” (Haber : Salim Yavaşoğlu)

 

Kaynak: 

 



Bu haber 1,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,812 µs