En Sıcak Konular

''KANAL İSTANBUL''DA İLK VURGUN YABANCILARDAN!

28 Nisan 2011 21:23 tsi
''KANAL İSTANBUL''DA İLK VURGUN YABANCILARDAN! İstanbul’u bölecek kanalın güzergahını tam isabetle bilen ecnebi yatırımcılar, binlerce dönüm araziyi şimdiden kapattı!..

İLK VURGUN YABANCILARDAN!

Rant kapısı 3 milyar dolarla açıldı
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘çılgın proje’ müthiş bir ranta kapı açtı. İstanbul’u bölecek kanalın güzergahını tam isabetle bilen ecnebi yatırımcılar, binlerce dönüm araziyi şimdiden kapattı!..
“Güvendiğim bir kaynak”
Bu iddia, ünlü mimar Ahmet Vefik Alp’ten geldi. Proje için çekinceleri olduğunu belirten Alp, “Güvendiğim bir kaynaktan duydum. Bölgede 3 milyar dolarlık toprak el değiştirmiş ve yabancılara geçmiş” dedi.
Proje ‘ikinci baskı’ çıktı
İstanbul’u içinden 2 deniz geçen bir kente dönüştürecek olan proje, Karadeniz’den Marmara’ya açılacak bir kanal... Konu, Ekim 2010’da basına yansımış; proje için Ruslar ve İtalyanlarla görüşüldüğü ortaya çıkmıştı.
Erdoğan ‘gizli’ diyor ama...
Proje için “Her türlü olumsuzluğu, haksızlığı, adaletsizliği önlemek adına yer ve maliyeti gizli tutacağız” diyen Erdoğan’a karşılık, bölgenin coğrafi yapısı ve yabancıların toprak alımları Silivri-Çatalca hattını gösteriyor.
Milyarlarca dolar dönecek
Kanal projesinde kongre, festival, fuar merkezleri, oteller, spor tesisleri ve İstanbul’un en büyük havaalanı olacak. İstanbul Boğazı su sporları ve şehir içi ulaşıma ayrılacak, tankerler ise yeni kanalı kullanacak.
İstanbul’u bitirecek proje
Başbakan Erdoğan, ’Çılgın Proje’nin İstanbul’a ikinci boğazın açılması olduğunu söyledi. Ünlü şehir bilimci Ahmet Vefik Alp, “Bölgede son zamanlarda 3 milyar dolarlık arazinin el değiştirdiğini duydum” dedi
Başbakan Tayyip Erdoğan, merakla beklenen ’çılgın projesi’ni dün nihayet açıkladı. Erdoğan, projesinin Karadeniz’e açılan bir kanal yapımı olduğunu söyledi. Projesini “2 yarımada bir ada” diye açıklayan Erdoğan’a çevrecilerden ve muhalefetten tepki yağdı. Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’ndeki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmasına, bir İstanbul aşığı olan, İstanbul’u “hayal şehir” olarak tanımlayan Yahya Kemal’in İstanbul üzerine yazdığı “Deniz” adlı şiiriyle başladı.

50 kilometre uzunluğunda
İstanbul Kongre Merkezi’ndeki toplantıda açıkladığı “İstanbul Hazır; Hedef 2023” projesini “Çılgın proje” olarak değerlendiren Erdoğan şöyle konuştu: “Projenin, yeri ve maliyeti 3 aşağı 5 yukarı belirlenmiş durumdadır. Sadece etüt çalışmaları tahminen 2 yıl sürecek. Böyle devasa bir projenin süreç içinde yer ve maliyet açısından değişikliklere uğrayacak olması da son derece tabiidir. Dünyada içinden deniz geçen yegane şehir İstanbul. Şu andan itibaren başlattığımız projemizle İstanbul, içinden 2 deniz geçen bir şehre dönüşüyor. İstanbul’da bu projeyle beraber, 2 yarımada, 1 ada oluşuyor. Anadolu yakası, zaten bir yarımada. Fakat şimdi bir ada oluşacak. Bu projeyle birlikte bir yarım ada daha oluşacak. İstanbul’un Avrupa yakasında, şehrin batısında, Karadeniz ile Marmara Denizi’nin arasına, yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbul’umuza ’Kanal İstanbul’u kazandırıyoruz.” Türkiye’nin bu büyük hayali, bu büyük projeyi gerçekleştirecek iradeye sahip olduğunu belirten Erdoğan, kanalın yapılacağı bölgede oteller, kongre-fuar merkezi, konutlar ve yıllık 60 milyon kapasiteli bir havalimanı da inşa edileceğini, ayrıca 300 bin tonluk gemilerin de buradan geçebileceğini söyledi. Bu arada 2-3 yıl içinde başlanacak projenin maliyetinin 10 milyar doları aşacağı bildirildi.

Yabancılar satın aldı
Mimar ve ve kent  bilimci Ahmet Vefik Alp, Erdoğan’ın kanal projesinin İstanbul’u bitireceğini öne sürdü. Projenin açıklanmasından 12 saat önce TRT’deki Kozmik Oda programına katılan ve projeyle ilgili tahminlerini söyleyen Alp’in tahminlerinden biri Erdoğan’ın açıkladığı projeyle örtüştü. Alp, Karadeniz’e açılacak kanalla ilgili olarak şöyle dedi: “Bölge, eski kömür ve maden ocaklarıyla dolu. Son günlerde burada 3 milyar dolarlık arazinin el değiştirdiğini duydum. Arazi satın alanların çoğu da yabancı.” Alp, projenin açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede de, “Bu projenin başarıya ulaşması için önce kentteki illegal yapılaşmanın önüne geçmek şart. İstanbul’da yapıların yüzde 70’i ise illegal. Eğer bu sıfırlanmazsa kanal projesi İstanbul’u bitirir” dedi. (Haber :  Salim YAVAŞOĞLU - Yeniçağ)

Kaynak:


 



Bu haber 1,034 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,118 µs