En Sıcak Konular

OCAKBAŞI'NDA TÜRK DÜNYASI'NDAN GÖRÜNTÜLER ELE ALINDI

26 Nisan 2011 21:38 tsi
OCAKBAŞI'NDA TÜRK DÜNYASI'NDAN GÖRÜNTÜLER ELE ALINDI Bu Hafta Ocakbaşı Sohbetlerinde Türk Dünyası’ndan Görüntüler Vardı.

TÜRK DÜNYASI’NDAN GÖRÜNTÜLER

Bu Hafta Ocakbaşı Sohbetlerinde  Türk Dünyası’ndan Görüntüler Vardı. Programın açış konuşmasını Prof. Dr. Orhan Aslan yaptı.

KÖKLERİMİZE YOLCULUK
Prof.Dr. Orhan Aslan “Bilindiği gibi Türk Ocakları 100. yılını kutluyor. Bununla beraber Türk Yurdu Dergisi gibi Türkiye’nin tarihinde 100 yıllık başka bir dergi yok. Asırlık değerleri olan ve Türkiye Tarihi’nin köşe taşları sayılan Türk Yurdu Dergisi ve Türk Ocakları’nın 100. Yılına yaraşır programlar ve yayınlar hazırlıyoruz. Bugün Ocak başı sohbetimizde “Türk Dünyası’ndan Görüntüler” başlığıyla Kadir Tosun Bey; bizi doğduğumuz, köklerimizin olduğu yere götürecek.”  Diye belirttikten sonra konuşmacı Kadir Tosun’un meslek hayatı ve eserlerini dinleyicilere takdim etti.

Kadir Tosun, 1951 doğumlu. Ankara Ziraat Fakültesi mezunu.25 yılı aşkın süre gübrecilik alanında TÜGSAŞ’ın çeşitli kademelerinde hizmet verdi. Kadir Tosun, Türk Dünyası ve Türk Birliği üzerine “Ütopyadan Gerçeğe” adlı eseri yazdı. Ülkücülerin Türk Dünyasına yönelişinde yaşanan eksiklik ve aksaklıklardan dolayı alttan gelen ülkücü neslin deneme yanılma yöntemiyle değil belli tecrübeleri göz önünde bulundurarak hareket etmesi için “Geleceğin Yol Haritası” eserini yazdı. Lafı uzatmadan sözü Kadir Tosun Bey’e bırakıyorum.”

Kadir Tosun; yaptığı 23 tespit çerçevesinde Türkistan gezisini çarpıcı anılarıyla katılımcılara aktardı. Katılımcılar görücüye çıkan 200 fotoğrafın bazılarında keyifli anlar yaşasa da, Türk’e ve Türklüğe mezalimin Türkistan’da ne ölçüde olabileceğini görerek, duygulu anlar da yaşadılar.

Sayın Kadir Tosun’un tespitleri ise sırasıyla şöyleydi.
“1-Türk Dünyasında halkın çoğunluğu kendini Türk olarak tanımlamıyor, Türk olduğunu bilmiyor. Türkiye’yi ve Türk insanını, kollarını açmış beklemiyor.
2-Türk lehçeleri birebir anlaşılmıyor. Bilhassa Kırgız ve Kazak lehçeleri yabancı birer dil haline gelmişler.
3-Türkistan bölgesine giden devlet adamlarımız büyük sözler vermişler ve halkı büyük beklentiler içine sokmuşlar. Bu büyük hayal kırıklığına sebep olmuş.
4-İş adamı kılığında Türkistan bölgesindeki soydaş devletlere gidip orada halkı kandıran, dolandıran vatandaşlarımız Türkiye imajına ağır darbe vurmuş. Öneri olarak sunmak gerekirse oraya belli bir mali gücün üstünde, ülkücülük hasleti taşıyan iş adamlarımız yerleşme gayesiyle gitmeli. Türkistan’da sanayileşmenin sağlanması için düşük faizli, kontrollü krediler temin etmeliyiz.
5-Türkistan’a ülkemizden giden diplomatları, öğretim üyelerini, öğrencileri ve işçileri özenle seçmeliyiz. Bölge diline, gelenek, göreneklerine vakıf olmalarını sağlamalıyız.
6-Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) amacına uygun biçimde Türk Dünyasına yönelik çalışmasını sağlamalıyız.
7-M.S. 751’de Talas’ta Türk ve Arap ordularının Çinlilere karşı kazandığı zaferi temsilen bir Zafer Anıtı’nın dikilmesi için girişimlerde bulunmalıyız.
8-Karahanlı devletinin başkenti Balasagun bugün Kırgızistan’ın Tokmak şehri yakınlarındadır. Balasagun şehrinde gizemli kalmış tarih gün yüzüne çıkmayı beklemektedir. Resmi makamlarımız Balasagun ’da yapılacak kazıları Orhun Anıtları ne kadar önem arz ediyorsa o ölçüde sahiplenmeli, bize ait olan tarihin bir kapalı kapısı daha aralanmalıdır.
9-Kazakistan’da kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesi teknik ve yapısal sıkıntılara sahip. Bununla beraber eğitim seviyesi de düşük. Türk birliği amacına hizmet etmeyen bir üniversite haline gelmiş.
Kırgızistan Manas Üniversitesi’nde bu tür sıkıntılar mevcut değil.
10-Türkistan’dan gelen 10.000 öğrenci mezun olup ülkelerine döndüler ama şimdi ne iş yaptıkları, neyle meşgul oldukları bilinmiyor. Mezunlarımızı takip etmeli, bulmalı ve desteklemeliyiz. Gelen öğrenci sayısını artırmalıyız.
11-Türkistan’da turizm ve otelcilik okulları açabilir, kalifiye eleman yetiştirebiliriz. Hâlâ o bölgelerde tuvaletlerin kapısı yok, tuvaletlerde su ve sabun yok.
12-Türkistan devletlerinin asker ve polislerini Türkiye’de eğitebiliriz.
13-Türkiye bilimsel temellendirmeyle siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkileri Türkistan’da geliştirmeye çalışmalıdır.
14-Türkistan bölgesinde yollar vasat kalitede ve yön levhaları yok ama yol boyunca ağaçlandırma yapılmış. Ağaçlandırılan bazı bölgeler bakımsız kalmış.
15-Türkistan’ın her bölgesinde Türk lokantalarına rastlamak mümkün. Adriyatik’ten Çin’e kadar hem Türkçe konuşup hem Türk yemekleri yiyebilirsiniz.
16-Ülkücüleri hedef alarak ve kötüleyerek faaliyet gösteren Türkiye menşeili cemaatler bölgede kendilerini kabul ettirmişler.
17-Türkistan’da Lenin sevgisi sürüyor ama Stalin’e karşı derin bir nefret var. Türkistan’daki devlet yöneticilerinin çoğu eski komünist ve SSCB’den kalma kanunları uygulamaya devam ediyorlar.
18-Yerli Rusların eğitim seviyesi Türk soydaşlarımıza göre daha yüksek. Aralarında bir problem yok. Kimliklere saygı gösteriyorlar.
19-Rusya Moskova’dan Türk ülkelerine kalkan uçakları iç hatlar terminalinden kaldırıyor. Rusya Türkistan bölgesini hala kendi toprağı sayıyor.
20-Türkistan’da ortak anlaşma dili Rusça olmuş. Kırgız yahut Kazak ana-oğul bile Rusça konuşuyor.
21-Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’ın doğal kaynakları çok zengin. Kırgızistan için aynısını söylemek çok zor. Tarım alanları sınırlı. Her yer dere tepe.
22-Ülke sınırları gelişigüzel çizilmiş, ilerde sınır sorunları çıkabilir.
23-Kadınlar her işte çalışabiliyor. Kadınlar Türkistan’da sosyal hayatın birer parçası haline gelmiş.

Özetin Özeti
Oralarda insanların çoğu hala Türk kimliğini bilmiyor. Kucak açmış bizi beklemiyor. Kazak ve Kırgızlarla belirgin bir dil problemi yaşıyoruz. Önden gidenler yüzünden Türkiye imajı bozulmuş. Bu imajı düzeltmek için daha dikkatli olmalıyız. Planlı ve programlı hareket etmeliyiz.”

Sayın Kadir Tosun konuşmasını bitirdikten sonra Prof.Dr. Sn. Orhan Kavuncu gelecek yıl yapılması planlanan Türkistan gezisi hakkında bilgi verdi ve program alkışlarla sona erdi.

HABER: AHMET SEDAT OKTAY- Türk Ocakları

Kaynak: turkocagi.org.tr {http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=4095}



Bu haber 1,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,251 µs