En Sıcak Konular

SURİYE'DE KANLI CUMA: 38 ÖLÜ

23 Nisan 2011 13:01 tsi
SURİYE'DE KANLI CUMA: 38 ÖLÜ Suriye lideri Esad’ın reform vaatleri yine boş kaldı. Ülkede dün en az altı kentte yüz binlerce kişi yürüdü. Güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 38 muhalif öldü.

KANLI CUMA

Suriye lideri Esad’ın reform vaatleri yine boş kaldı. Ülkede dün en az altı kentte yüz binlerce kişi yürüdü. Güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 38 muhalif öldü.

Suriye’de hükümet karşıtı gösterilerin başladığı 15 Mart’tan bu yana dün bugüne kadarki en büyük gösteriler düzenlendi. Gösteriler sırasında, güvenlik güçlerinin protestocular üzerine ateş açması sonucunda ülke genelinde 38 kişi öldü. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, önceki gün 48 yıllık olağanüstü hal yasasının kalkmasını öngören kararı imzalayarak ülkede gösterilere izin vermiş olmasına rağmen Cuma namazı sonrasında düzenlenen gösterilerin hepsinde polis ateş açtı.
En kanlı gösterilerden biri Humus’ta 3 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirildi, gösteriler sırasında sadece bu şehirde 14 kişinin öldürüldüğü haberleri geldi. Hama şehrinde toplanan 10 bin gösterici, 1982 yılında Müslüman Kardeşlerin başlattıkları ve 20 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan gösterileri hatırlatarak “Artık 1982 değil. Özgürlük istiyoruz” diye slogan attılar.
Başkent Şam’da 1500 kişinin yer aldığı gösteriler öncesinde tüm ana yolları kapatan güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için üzerlerine ateş açtı. Şiddet nedeniyle geri çekilen protestocular ara sokaklara sığındı. Kentteki El Cezire kanalı muhabiri Rula Amin, şehirde alınan güvenlik önlemlerini anlatırken “Bu şehri daha önce hiç böyle görmemiştim” dedi.  

Muhaliflerden ortak bildiri
Gösteriler Lazkiye, Deraa ve Duma kentlerinde de çatışmalara sahne oldu. Bir gösterici, “Hayatımda ilk defa sokağa çıktığımda özgürlüğü tattım. Bu bağımlılık yaratan bir duygu” dedi. Diğer yandan protestoları koordine eden muhalifler, ortak demokrasi bildirisi yayımlayarak Baas partisinin iktidardaki tekeline son verilmesini ve demokratik sistemin kurulmasını istedi.
Hem yerli hem de yabancı medyaya sansür uygulayan hükümet ise görgü tanıkları ve insan hakları örgütlerinin aktardığı haberleri yalanlamaya devam ediyor. Katar merkezli El Cezire kanalına konuşan İstihbarat Bakanlığı sözcüsü Reem Haddad, kendisine insan hakları örgütlerinin ülkede 220 kişinin öldürüldüğü iddiaları hatırlatılınca “Ölenlerin isimlerini, adreslerini, telefon numaralarını istiyorum, kontrol edeceğim” dedi. Bir Suriyeli milletvekili de El Cezire’ye “Bunda sizin kurumunuzun oynadığı rolü size bir kaç gün içinde göstereceğiz” diye konuştu.(MİLLİYET)

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://dunya.milliyet.com.tr/kanli-cuma/dunya/dunyadetay/23.04.2011/1381349/default.htm}

 



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,546 µs