En Sıcak Konular

AKP'NİN BEYANNAMESİ YENİ VAATLERİ ESKİ!

22 Nisan 2011 09:40 tsi
AKP'NİN BEYANNAMESİ YENİ VAATLERİ ESKİ! Bazı vaatler, 2002'de kamuoyuna deklare edilen hem seçim beyannamesinde hem Acil Eylem Planı'ndaki vaatlerle neredeyse birebir aynı. Aradın geçen 9 yıl sanki hiç yaşanmamış veya iktidarda başka bir parti varmış gibi.

Beyanname yeni vaatler eski!

İstanbul'a yeni şehir, yeni boğaz köprüleri, kişi başına 25 bin dolarlık gelir gibi projeler havada uçuşuyor.

Öyle bir atmosfer oluştu ki, muhalefet partileri bile projeleri kapma yarışına girmiş. Türkiye sanki 2011 seçimlerine değil 2023 cumhuriyet kutlamalarına hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan, 12 Haziran seçim beyannamesini 'Türkiye hazır, hedef 2023' ana sloganı ile açıkladı. Beyannamede; 8,5 yılda yapılanların yanı sıra 2023'e kadar sanki AKP iktidarda kalacakmış gibi birçok vaat de bulunuluyor. Dikkatli inceleyenler için toplumun yıllardır çözülmesini beklediği 'Asıl sorunlar' ya satır aralarında kaybolmuş ya da hakkında tek cümle edilmeyerek görmezden gelinmiş. Bazı vaatler ise, 2002'de kamuoyuna deklare edilen hem seçim beyannamesinde hem Acil Eylem Planı'ndaki vaatlerle neredeyse birebir aynı. Aradın geçen 9 yıl sanki hiç yaşanmamış veya iktidarda başka bir parti varmış gibi.
 
9 yılda kaldırılmayan engel
 
İmam Hatiplerin ve meslek liselerinin orta kısımları açılması, Kur'an Kurslarındaki yaş engelinin kaldırılması, hafızlık müesseselerinin önünün açılması, hala oranı düşük de olsa üniversiteye girişte uygulamaya devam eden katsayı sıkıntısının tamamen çözülmesi gibi eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için, aradan geçen 9 yıllık iktidara karşın 'küçük bir adım' dahi atılamadı. AKP 2002 yılında önce Seçim Beyannamesi'nde, "Eğitimin her kademesinde imkan ve fırsat eşitliği sağlanacak, herkese kabiliyeti ölçüsünde alabileceği maksimum eğitim hizmeti sunulacaktır. Eğitim hakkının kullanılmasının önündeki engeller kaldırılacak, eğitim hayat boyu sürecek bir süreç olarak kabul ve teşvik edilerek, kademeler arasında yatay ve dikey geçiş imkânları sağlanacaktır" sözünü deklare etti. Ardından 2002'de ilk AKP hükümeti kurulduktan sonra açıklanan Acil Eylem Planı'nda 1 yıllık hedefler arasında " İlk ve orta öğretimde rehberlik etkin hale getirilerek mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilecek. Eğitimin önündeki her türlü engeller kaldırılacak" vaadinde bulunuldu.
 
Görmezden gelindi
 
Ancak 9 yıllık iktidar döneminde maalesef, bu konularda bir gelişme olmadı. Son açıklanan 2023 vizyonlu beyannamede teknolojik ve fiziki imkânlardaki icraatlar sıralandıktan sonra, eğitimin önündeki engellerden hiç bahsedilmedi. Son beyannamede şu ifadelere yer verildi: "Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanarak kadınların sosyal hayatın içinde hak ettikleri yere gelmeleri yönündeki kararlılığımız devam edecektir. İlköğretim ve ortaöğretimde tüm kız ve erkek çocukların okula devamını sağlayacağız." 2002 parti programımızda ve 2007 seçim beyannamesinde ki hedeflerin hemen hemen tamamının gerçekleştirildiği savunulan beyannamede, başörtüsü yasağı, Kur'an Kurslarındaki yaş sıkıntısı, Hafız müesseselerinin canlandırılmasına hiç değinilmedi.
 
Başörtüsü çözüldü mü sanki?
 
Başörtüsü yasağı konusunda konjonktür ve reel politiğe bahane gösteren AKP, 2002 seçim beyannamesinde "Eğitim hakkının sınırlanmasına neden olan düzenlemeler ve uygulamaları değiştirecektir" ifadesine yer verdi. Aynı beyannamede özellikle başörtüsü yasağına ithaf edilerek, "Üniversiteler, her çeşit düşüncenin demokratik bir ortamda, hoşgörü içinde öğretilip tartışıldığı, yasakların ve sınırlamaların olmadığı özgür bir foruma dönüştürülecektir" ifadesi kullanıldı.  Acil Eylem Planı'nda ise, "Eğitimin önündeki her türlü engeller kaldırılacak" sözü verildi. Ancak 'namus' açıklamaları, 'velev ki' söylemlerine rağmen kangren sorun hala çözülmüş değil. Üniversitelerin çoğunda, hukuksuz yasak uygulanıyor. Kamudaki çalışan birçok bayan, görev yerinde hiçbir Anayasal ve yasal hüküm bulunmamasına karşın başlarını açmak zorunda kalıyor.  Son 2023 vizyonlu beyannamede, başörtüsü yasağından ve eğitimin önündeki engellerden tek kelime dahi geçmedi.
 
YÖK aynı YÖK vaat aynı vaat
 
12 Eylül döneminin köşe taşlarından ve haksız başörtüsü yasağının bütün Türkiye'ye yayılmasını sağlayan YÖK, AKP'nin 2002'deki hedefleri arasındaydı. 2002'de açıklanan beyannamede, "Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), üniversiteler arasında koordinasyon sağlayan, standartlar belirleyen bir yapıya kavuşturulacak; üniversiteler idari ve akademik özerkliği olan, öğretim elemanları ve öğrencilerin serbestçe bilimsel faaliyette bulunduğu, araştırma ve öğretim kurumları düzeyine çıkarılacaktır" diye deklare edildi. Aynı hedef, Hükümetin açıkladığı Acil Eylem Planı'nda da "Yüksek Öğretim Kurumu yeniden yapılandırılacaktır" şeklinde yer aldı. Ancak aradan geçen 9 yılda YÖK'e dokunulmadı. Özellikle YÖK yönetimindeki değişiklikten sonra bu niyet bir anda gündemden kalktı. Başkan ve yönetim değişikliğinden sonra bu düşüncesini askıya alan Hükümet, 2011 beyannamesinde; bir kez daha "2011 seçimlerinden sonra hazırlanacak yeni Anayasa ile birlikte YÖK'ün yapısı yeniden düzenlenecektir. YÖK, üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayan, denetleyen ve belli alanlarla akreditasyon sağlayan bir kurum haline dönüştürülecektir" vaadinde bulundu.
 
Hukuk reformu şart
 
Yeni Anayasa, AKP'nin her beyannamesinde yerini aldı. Anayasa değiştirecek çoğunluğa da sahip olan AKP, 12 Eylül darbe ürünü olan Anayasa'yı değiştirmeye yanaşmadı. Sadece Avrupa Birliği'ne uyum için getirilen değişiklikler, Meclis'ten muhalefetin de desteğini alarak geçti. AKP 2002 beyannamesinde, "Hukuk alanındaki reformlara yeni bir anayasa yapılarak başlanmalıdır. Partimiz, yeni anayasanın devlet-toplum-birey arasında yapılan bir toplumsal sözleşme niteliğinde olmasından yanadır"  diye deklare edildi. Aradan 9 yıl geçti. 2011 beyannamesinde aynı vaat, " Esasen Türkiye'nin her alanda kat ettiği mesafe ve yükselen toplumsal talep, yeni Anayasa'yı ertelenemez hale getirmiştir. Bu nedenle üçüncü iktidar dönemi yeni Anayasa dönemi olacaktır. Ak Parti, kuruluşundan itibaren hedeflediği ve ilk iki dönemde olgunlaştırdığı yeni anayasa sürecini tamamlamaya kararlıdır" şeklinde bir kez daha yer aldı.
 
ABD'nin yeri arttı
 
ABD ile ilişkilere büyük önem veren AKP, 2011 beyannamesinde Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin nasıl olacağını Başkan Obama'nın ifadelerinden yola çıkarak ortaya koydu. 2002 beyannamesinde ABD ile ilişkilere, "Amerika Birleşik Devletleri ile uzun yıllardan beri savunma ağırlıklı olan işbirliğini devam ettirecek ve bu işbirliği ekonomi, yatırım, bilim ve teknoloji alanlarına yaygınlaştırılacaktır" diye sadece bir cümle ayıran AKP, son beyannamede neredeyse yarım tam sayfaya yakın yer ayırdı. Yeni dönemde AKP'nin; Türkiye ile ABD arasındaki yapıcı ve kapsamlı ilişkileri geliştirmeye ve sonuç odaklı bir çerçevede güçlendirmeye devam edeceği belirtilen beyannamede, şu ifadelere yer verildi: "AK Parti'nin yeni iktidar döneminde ABD ile siyasi istişare ve işbirliği devam ettirilecektir. Türkiye ile ABD arasında varolan ve uzun yıllara yayılan 'stratejik ortaklık' ilişkisi, ABD Başkanı Barack Obama'nın ifadesiyle 'Model ortaklık' olarak yeni bir boyut kazanmış bulunmaktadır. Irak ve Afganistan'ın yanı sıra Arap dünyasında son aylarda yaşanan gelişmeler, Ortadoğu barış Süreci, iki dost ülkenin yakından takip ettiği konulardır. Bu bölgelerde, barış ve istikrarın tesisine ve muhafazasına yönelik çabalarımız devam edecek ve Amerikalı muhataplarımızla olan siyasi diyalog ve işbirliği, aynı yoğunlukla sürdürülecektir"

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/beyanname-yeni-vaatler-eski-198965.htm}



Bu haber 1,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,036 µs