En Sıcak Konular

İSLAM'DA EVLENMENİN HÜKMÜ NEDİR?

22 Nisan 2011 09:02 tsi
İSLAM'DA EVLENMENİN HÜKMÜ NEDİR? İslamda evlenmenin hükmü üç kısımdır: ''Vacip, sünnet ve mübahtır.''

İslam'da evlenmenin hükmü...

İslamda evlenmenin hükmü üç kısımdır:

''Vacip, sünnet ve mübahtır.''

Bir kimsenin şehveti galebe çalıp günaha girmekten endişe ederse evlenmesi vaciptir.

Bir kimse şehvet hissine sahip olur, fakat iradesi kuvvetli olduğundan günaha girmesi söz konusu olmazsa maddi durumu müsaid olduğu takdirde evlenmesi sünnettir. Peygamber (s.a.v) şöyle buyuruyor: "Ey gençler cemaatı! Sizden evlenmeye gücü yeten evlensin. Çünkü evlenmek gözü haramdan en çok çevirici ve ırzı en ziyade koruyucudur. Evlenmeye gücü yetmeyen oruç tutsun. Çünkü oruç onun için şehvet kırıcıdır" (Buhari, Müslim). İmam-ı Şafii, şöyle diyor:

"İradesi kuvvetli olduğundan harama girmekten endişesi olmayan kimsenin evlenmeyip ibadetle meşgul olması daha iyidir.Çünkü Cenab-ı Allah Kur'an-ı Kerim'de Hz.Yahya'yı "Hasun" kadınlara karışmayan kelimesiyle meth ve sena ediyor."

Bir kimse yaşlı veya cinsi iktidarı zayıf olursa evlenmesi mübah ise de, evlenmemesi daha iyidir. Çünkü evlenme gereği olmadığı halde ağır bir yük altına girmiş olur. (el-Müğni İbn. Kudame).

Bize Ebu Asım, İbn Cüreyc'den, O Ebu'l-Muğallis'ten, O da Ebu Necih'ten naklen haber verdi ki, O şöyle dedi: ''Rasulullah şöyle buyurmuş: "Evlenmeye gücü yetip de evlenmeyen, bizden değildir!"

(Süneni darimi)

Bize Ya'lâ haber verip dedi ki, bize el-Ameş, Umâre'den, O da Abdurrahman b. Yezid'den naklen rivayet etti ki, O şöyle dedi: Abdullah şöyle demişti: Biz, Rasulullah ile beraber olan, hiçbir şeyleri bulunmayan gençlerdik. Bu sebeple birgün O şöyle buyurmuştu:

"Ey genç topluluğu! Sizden kim evlenmeye güç yetirirse, evlensin. Çünkü bu gözü haramdan daha iyi sakındırıcı, namusu daha iyi koruyucudur. Kim de güç yetiremezse, o oruç tutmalıdır. Zira oruç onun için şehvet kırıcıdır!"

(Süneni Darimi)

Bize Muhammed b. Yusuf rivayet edip dedi ki, bize Süfyan, el-A'meş'ten, O,İbrahim'den, O, Alkame'den, O da Abdullah'tan naklen rivayet etti. Alkame dedi ki, ben Abdullah'la beraber iken Osman O'nunla karşılaştı ve "Ebu Ab-dirrahman! Bekâr bir kızla evlenmek ister misin? Sana eski neşeni, mutlu düzenli günlerini hatırlatır!" dedi. O da şöyle cevap verdi: Gerçekten sen bunu söylüyorsan, ben de Rasulullah'ı Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyururken işitmiştim: "Ey genç topluluğu! Sizden kim evlenmeye geç yetirirse, evlensin. Çünkü bu gözü haramdan daha iyi sakındırıcı, namusu daha iyi koruyucudur. Kim de güç ye-tiremezse, oruç tutsun. Zira oruç onun için şehvet kırıcıdır!"

(Süneni Darimi)

Bize Ebu'l-Yeman haber verip dedi ki, bize Şuayb, ez-Zühri'den haber verdi ki, O şöyle demiş:''Bana Saîd ibnu'l-Müseyyeb haber verdi ki; O, Sa'd b. Ebi Vakkas'ı şöyle derken işitmiş: "Andolsun ki, bunu yani evlenmeyip bekâr kalma isteğini Rasulullah Osman'dan kabul etmemişti. Şayet O'na kadınlardan uzak yaşamayı caiz kılsaydı, biz kendimizi hadım ederdik!"

(Süneni Darimi)

Bize İshak haber verip dedi ki, bize Hammâd b. Mes'âde rivayet edip dedi ki, bize el-Eş'as b. Abdilmelik, el-Hasan'dan, O Sa'd b. Hişam'dan, O da Hz. Aişe'den naklen rivayet etti ki, O şöyle dedi: "Rasulullah kadınlardan uzak yani; evlenmeyip bekâr yaşamayı yasakladı."

(Süneni Darimi)

Bize Muhammed b.Yezid el-Hızâmi rivayet edip dedi ki, bize Yunus b. Bukeyr rivayet edip dedi ki, bana ibn İshak rivayet edip dedi ki, bana ez-Zühri, Saîd ibnul-Müseyyeb'den,O da Sa'd b. Ebi Vakkas'tan naklen rivayet etti ki, O şöyle dedi: Kadınları terkedip onlardan uzak yaşayan kimselerden olan Osman b. Maz'un'un işi ortaya çıktığında Rasulullah, O'na haber gönderip çağırttı. Gelince de şöyle buyurdu: "Osman! Şüphe yok ki, ben ruhbanlıkla emrolunmadım. Sen benim Sünnetimi terk mi ettin?" Osman; "hayır, ya Rasulullah!" cevabını verdi. O zaman Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, namaz kılmam, uyumam, oruç tutmam, yemek yemem, evlenmem, boşamam benim Sünnetimdir. Artık kim benim Sünnetimi terkederse, benden değildir. Osman! Muhakkak ki üzerinde ailenin hakkı vardır, üzerinde nefsinin hakkı vardır!" Sa'd, sözüne şöyle devam etti:

İşte vallahi, bazı müslüman erkekler karar vermişlerdi ki, Rasulullah şayet Osman'ı bulunduğu durum üzerinde bırakırsa, kendimizi hadım edip kadınlardan uzak yaşayalım, kendimizi tamamen Allah'a verelim!

(Süneni Darimi)

Bize Sadaka ibnul-Fadl rivayet edip dedi ki, bize Yahya b. Saîd, Ubeydullah'tan, O, Saîd b. Ebi Saîd'den, O, babasından, O, Ebu Hüreyre'den, O da Hz. Peygamber'den naklen haber verdi ki, O şöyle buyurdu:

"Kadınlarla dört şey için;

din, güzellik, mal ve haseb, soy güzelliği, şeref için evlenilir.

Sen dindara bak, ellerin darlık görmesin, Allah iyiliğini versin!"

(Süneni Darimi).

 

İhsan Muslu - Ortadoğu

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=8950}



Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,587 µs