En Sıcak Konular

TÜRKİYE İSRAİL ARASINAKİ SİYASİ KRİZ TİCARİ HACMİ ETKİLEMİYOR

18 Nisan 2011 18:20 tsi
TÜRKİYE İSRAİL ARASINAKİ SİYASİ KRİZ TİCARİ HACMİ ETKİLEMİYOR Jerusalem Post tarafından yayımlanan bir haberde Türkiye-İsrail bağları için "gençler arasındaki aşk" benzetmesi yapıldı.

Türkiye İsrail ilişkileri nasıl?

Jerusalem Post tarafından yayımlanan bir haberde Türkiye-İsrail bağları için "gençler arasındaki aşk" benzetmesi yapıldı.

Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler dibini vururken ticaret hacminin rekor kırdığına dikkat çekilerek, ikili ilişkiler için "gençlik aşkı" benzetmesi yapıldı.

Jerusalem Post tarafından yayınlanan bir haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi İsrail'e sert eleştiriler yöneltmemesi ve Türkiye'nin İranlı bir kargo uçağının inmeye zorlaması, AKP'nin "ılımlı oyları çekme" politikasının işareti olarak yorumlandı.

Jerusalem Post'un yer verdiği haberde "İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, dibini vurduğu gibi görünürken, ikili ticaret, rekor düzeye ulaştı. Bu gelişmeyle, "ticari çıkarlar, siyasi ayrılıklara baskın çıkabileceğinin işaretidir" denildi.

Türkiye'nin filo olayından sonra Büyükelçisini geri çektiğini, İsrail'in şimdiki Ankara Büyükelçisi Gabby Levy'nin görev süresinin yaz aylarında sona erdiğinde onun yerine atama yapmayı planlamadığı belirtildiği haberde bir İsrailli yetkiliye atfen, kararın, yapılabilecek atama, Ankara tarafından reddedilmesi durumunda İsrail'in mahcup olmasını önlemek için alındığı kaydedildi.

"PERES'İN İSTANBUL ZİRVESİNE KATILIMINA İLİŞKİN HENÜZ KARAR YOK"

Bu bağlamda, Işık Üniversitesi öğretim üyelerinden Salih Bıçakçı'ya atfen, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin "gençler arasındaki aşk"a benzetildiği haberde, buna karşın ilişkilerin düzelebileceğinin işaretlerinin de bulunduğu yorumu da yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İsrailli mevkidaşı Şimon Peres'i 9 Mayıs'ta İstanbul'da başlayacak "En Az Gelişmiş Ülkeler" Zirvesi'ne davet ettiğine işaret edilirken, "Bir sözcüsünün Peres'in katılıp katılmayacağı ilişkin bir kararın henüz alınmadığını söylediği" de kaydedildi.

İsrailli yetkililerin Başbakan Erdoğan'ın "son dönemde İsrail karşıtı söylemlerinin tonunu düşürdüğünü" belirtirken, bunun da 12 Haziran'daki seçimlere bağlayarak AKP'nin "ılımlı oyların peşinde olduğu'nu söyledikleri aktarılan haberde "Bir yetkili, 'görebildiğimiz kadarıyla, sadece AKP'nin aşırı gibi görünmesine neden olan İsrail'e sert eleştirilerden pek hoşlanmadığı anlaşılan merkeze doğru yöneliyorlar' diye konuştu" denildi.

Buna ek olarak İsrail'in, "Türk yetkililerinin Mart sonunda Suriye'ye yönelik bir İranlı kargo uçağının yolunu kesip bir Türk hava üssüne inmeye zorlaması"ndan ihtiyatlı biçimde olsa da cesaret aldığını kaydetti.

Jerusalem Post'taki haberde 2010'da iki ülke arasında diplomatik bağlar iyice bozulurken ticaret hacmi 3.5 milyar dolara çıktığının altını çizilerek artış eğiliminin bu yıl da sürdüğüne, ilk iki ayda, geçen yılın eş dönemine göre, İsrail'in Türkiye'den ithalatının 282 milyon dolardan 354 milyon dolara, ihracatının ise, 170 milyon dolardan 302 milyon dolara yükseldiğine işaret edildi.

TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDEN İSRAİLLİLERİN SAYISI YÜZDE 90 AZALDI

Ancak sıradan İsraillilerin Türkiye'den uzaktan durmayı sürdürdükleri belirtilirken bu tatil sezonunda Türkiye'ye seyahat eden İsraillilerin sayısının geçen yıla göre yüzde 90 azaldığı vurgulandı. Habere göre, geçen yılın aynı dönemde 15 binden fazla İsraillinin Türkiye'yi ziyaret etmişti.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-israil-iliskileri-nasil-198510.htm}

 



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,443 µs