En Sıcak Konular

S&P ABD KREDİ NOTUNU NEGATİFE ÇEVİRDİ

18 Nisan 2011 18:09 tsi
S&P ABD KREDİ NOTUNU NEGATİFE ÇEVİRDİ Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, ABD’nin kredi notu görünümünü negatife çevirdi.

S&P'den ABD'ye tokat gibi karar

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, ABD’nin kredi notu görünümünü negatife çevirdi. Kurum, politikacıların bütçe açığını azaltma konusunda uzlaşamamasının 'ciddi bir risk' yarattığına dikkat çekti. Karar sonrası dolar değer kaybederken, altın yeni rekorunu kırdı. Ancak sonrasında dolar Çin'den gelen munzam karşılıkların yükseldiği yönündeki haberle tekrar değer kazandı. İçeride ise İMKB günü yüzde 2.69'luk kayıpla noktaladı.Kurum, ülkenin notunu AAA’da sabit tutarken, yetkililerin uzun vadeli mali baskılarla nasıl baş edileceği konusunda net açıklamalar yapmadığını belirtti.

Kurumdan yapılan açıklamada, ABD'de bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6'nın üzerine çıkabileceği ve iki yıl içinde ABD'nin ülke notunun düşürülme olasılığının yüzde 33 düzeyinde olduğu belirtildi.

S&P’nin kredi analisti Nikola G. Swann, "Son ekonomik krizin patlak vermesinin üzerinden iki buçuk yıldan daha uzun zaman geçerken, ABD’li politika yapıcılar, mali kötüye gidişin önüne nasıl geçecekleri ya da uzun vadeli mali baskılara nasıl karşı koyacakları konusunda uzlaşamadı” değerlendirmesini yaptı.

Kararla birlikte dolar, euro ve yen karşısında gerilemeye başladı. Euro/dolar paritesi 1.43'ün üzerinde seyretti. Ancak sonrasında Çin'in ekonomiyi yavaşlatmak için munzam karşılıkları 0.5 puan artırması ve paralelinde petroldeki düşüşle dolar tekrar güçlendi. Euro/dolar paritesi 1.4260 sınırına kadar geriledi.

Güvenli liman olarak görülen altın da gelen haberle, rekorunu tazeledi. Altının onsu spot piyasada 1,497 doları gördü.

BORSALAR DÜŞÜYOR

Hisse senetleri piyasaları da karara negatif tepki verdi. ABD borsalarında yaklaşık yüzde 2'ye varan düşüşler yaşandı. Avrupa'da ise kayıplar yüzde 2'yi aştı.

Benzer şekilde İMKB'de de endeks yönünü aşağı çevirdi. ABD ile ilgili açıklama gelmeden önce 68 bin 500-600 bandında seyreden endeks, kararın ardından yüzde günü yüzde 2.69 kayıpla 66 bin 607 puandan kapattı. 

Dolar içeride de yüzde 1.8 artışla 1.54 TL'ye tırmandı.

EUROBONDLAR GEVŞEDİ

Karar sonrası eurobond piyasasında da hafif gevşeme yaşandı. 2030 vadeli kağıt yaklaşık yüzde 0.80'lik gerilemeyle 166.12 alış seviyesinden işlem görürken, 2034 vadeli kağıdın fiyatı da yaklaşık 1.5 dolarlık gevşemeyle 120.50 dolara geldi.

"PİYASANIN NEREDE DURACAĞINI SÖYLEMEK ZOR"

Osmanlı Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, piyasaların nereye gideceğini tahmin etmenin zor olduğunu söyledi. S&P açıklamasının fiyatların içine dahil olmadığını ve yeni bir gelişme olduğunu anlatan Salar, şöyle devam etti:

"Fiyatların nerede duracağını değerlendirmek için henüz çok erken. Ama dünya genelinde rating kuruluşları özellikle kriz zamanında çok irtifa kaybetti. Piyasa ne kadar önemseyecek göreceğiz.

Bence çok fazla anlam yüklenmemeli. Sonuçta hiç kimse ABD bonosu alıp almamaya S&P notuyla karar vermeyecek.

Bir de eğer bu açıklama ABD'nin orta vadede kamu maliyesi açısından problemini gösteriyorsa Türkiye'nin pozitif ayrışması lazım. Çünkü bizde kamu ile ilgili bütçe ve faiz dışı fazla gibi rakamlar son derece olumlu."

ÇİN ETKİSİ İLE DOLAR YÜKSELDİ

Öte yandan Çin Merkez Bankası’nın enflasyonu azaltmak ve ekonomiyi yavaşlatmak için bankaların munzam karşılıklarını artırma karar vermesinin ardından, petrole olan talebin azalacağı yönündeki endişeler arttı.

Çin’in ABD’den sonra dünyanın en fazla petrol tüketen ülkesi olması, bu emtiada fiyatların düşmesine neden oldu. 

Petroldeki işlemlerin dolar üzerinden yapılması nedeniyle, düşüş sonrası dolar talebi yeniden artışa geçti. Borsa işlemcileri, bazı Avrupalı ülkelerin borç sorunlarının devam etmesinin, dolardaki yükselişi desteklediğini belirtti. (hurriyet.com.tr)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17578126.asp?gid=381}



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,498 µs