En Sıcak Konular

BAŞBAKANIN GİZLİ AJANDASI DEŞİFRE OLDU: İLK 3 MADDE DEĞİŞECEK!

16 Nisan 2011 16:39 tsi
BAŞBAKANIN GİZLİ AJANDASI DEŞİFRE OLDU: İLK 3 MADDE DEĞİŞECEK! Erdoğan’ın gizli ajandasını İsviçreli parlamenter deşifre etti: ''Bana anayasanın ilk 3 maddesi gibi Türklük vurgusu yapan maddelere artık ihtiyaç kalmadığını söyledi''.

İLK 3 MADDEYİ DEĞİŞTİRECEK

Erdoğan’ın gizli ajandasını İsviçreli parlamenter deşifre etti.
Başbakan’la öğle yemeği yiyen Gross, “Bana anayasanın ilk 3 maddesi gibi Türklük vurgusu yapan maddelere artık ihtiyaç kalmadığını söyledi” dedi!

İşte o 3 madde
1 Türkiye Devleti  bir Cumhuriyettir.
2 Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
3 Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.

Türklük yok, başkanlık mı var!
AKP’nin hayalindeki ’yeni anayasa’nın ilk 3 maddeyi ve Türklük vurgusunu ortadan kaldırmayı hedeflediği ortaya çıktı. Açıklama, AKPM’deki konuşması sonrası Erdoğan’la öğle yemeği yiyen AKPM Sosyalist Grup Başkanı Andreas Gross’tan geldi.
“Ben çok ilgi çekici buldum!”
Gross, şöyle konuştu: Bana artık Anayasa’nın ilk 3 maddesi gibi Türklüğe vurgu yapan maddelere ihtiyaç olmadığını söyledi. Bence bu çok ilgi çekici. Türkiye’yi dikkatle desteklememiz gerekiyor.
AKP’nin ilk hedefi Türklük
12 Haziran’daki seçimlerde anayasayı tek başına değiştirecek sayıyı hedefleyen iktidar, bunu başarırsa Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ilk 3 maddesini değiştirecek. Erdoğan bu niyetini AKPM üyesi Gross’a açıkladı.
Haber :  Salim YAVAŞOĞLU
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalist Grup Başkanı Andreas Gross, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, kendisine “Artık Anayasa’nın ilk üç maddesi gibi Türklüğe vurgu yapan maddelere ihtiyaç duyulmadığını” ve bu maddelerin “ileride olmayacağını” söylediğini açıkladı. Erdoğan’ıın İsviçreli parlamentere yaptığı açıklamadan, seçimlerden sonra gündeme getirilmesi düşünülen “Yeni Anayasa”da değiştirilmesi teklif edilemez ilk 3 maddenin değiştirileceği anlaşıldı.

Canlı telefon bağlantısı
Erdoğan’ın Fransa Strasbourg’da AKPM toplantısında yaptığı konuşmanın öğle arasında başbaşa yemek yediği İsviçreli parlamenter Gross, aynı gün NTV Ana haber bültenine telefonla canlı olarak bağlanıp, Can Dündar’ın sorularını yanıtladı. Dündar ilk olarak şu soruyu sordu: “Siz AKPM’de Başbakan’a Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü adına bir soru yönelttiniz. Erdoğan’ın yanıtı sizi tatmin etti mi?”  “Hem evet hem hayır” diyen Gross bu soruyu, “Bir takım sorunların olduğunu o da kabul etti. Ama aynı zamanda Sayın Pamuk’un korkacak bir şeyi olmadığını da ifade etti” şeklinde  yanıtladı.

Soruşturmalar derinleştirilecek
Dündar’ın, “Öğle yemeğinde toplantı esnasında söylediğinden farklı bir şey söyledi mi” sorusunu “Hayır” diye yanıtlayan Gross, “Ancak bizi kabule hazırdı. Ve soruşturmaların daha da derinleştirilmesi gerektiğini söyledi. Ve Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlanmadığını göstermeye hazır olduğunu’ söyledi” açıklamasın yaptı.

Kürtlere azınlık dedi
Dündar, son olarak, “Siz Sosyalist Grup olarak Türkiye’de ki gelişmeleri özellikle de bu yargılamalar ve basın özgürlüğü konusunda ki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Gross, “Biliyorsunuz Kürt halkının ihtiyaç duyduğu haklara,  ’kültürel bir azınlık olarak’ sahip olmamaları beni endişelendiriyor. Aynı zamandoa yargı sisteminin çok otoriter olduğunu düşünüyorum. Bu konuda endişelerim var” dedi.

“Türklüğe vurguya ihtiyaç yok”
Gross, açıklamalarını şöyle tamamlad: “Öğle yemeğinde yapılan yorumların en önemlisi, en ilginciydi. Bu maddelerin yalnızca bir geçiş sürecinde varolabileceğini söyledi. Ve kendisi de Türkiye’nin artık 3 ya da 1. madde ya da 3. madde gibi Türklüğe vurgu yapan maddelere ihtiyaç olmadığını, olmayacağını söyledi. İleride... Bence bu çok ilgi çetkici bir yorumdu. Dolayısıyla bizim Türkiye’yi çok dikkatli bir şekilde desteklememiz gerekiyor. Özellikle de bu takım olasılıkların kullanılmadığından emin olmamız gerekiyor. Ben zaten gerçekleşeceğinden son derece iyimserim. Özellikle de Türkiye’de herkese demokrasi ve insan hakları yönünde ilerleyeceğini düşünüyorum. Kürtler için, aydınlar için, bütün farklı azınlıklar ve gruplar için.”

Değiştirilemez ilk üç madde

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.

Yeni anayasa için baraj düşmeliydi
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Fransa’da düzenlenen Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada seçim barajının referanduma götürülebileceği şeklindeki sözleri TBMM dışındaki muhalefet tarafından da tepkiyle karşılandı. DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit, seçim barajı konusunun bu seçimden önce çözüme kavuşması gereken bir konu olduğunu hatırlatarak şöyle dedi: “Biz Başbakan’a bu konuyla ilgili olarak önerimizi sunmuştuk. Ancak o zaman kendisi bunu değerlendirmeye almadı. Yeni TBMM’ye yeni anayasa görevinin şimdiden biçildiği bu günlerde seçim barajının yüzde 10’un altında olması gerekirdi. Bu şekilde gidilen seçimlerde bu TBMM tablosu katılımı tam anlamıyla sağlamaz. Bu da yeni anayasa açısından tartışmayı şimdiden başlatır.”

Meşruiyeti tartışılır
Son günlerde kamuoyunda seçilecek yeni TBMM’nin ilk işinin anayasa oluşturulması olacağı yönündeki kanıyı değerlendiren Macit, şunları söyledi: “Eğer bugün söylendiği gibi yeni TBMM anayasa yapacaksa bu anayasa şimdiden demokratik anlamda meşruiyetini tartışmaya açar. Yüzde 10’luk barajla gidilen bir seçimden sonra oluşacak meclisle anayasa yapılması demokratik katılımcılık açısından olumlu değildir. Şimdiden üç partinin barajı geçeceği yönündeki kanıları da anayasayı gölgelemektedir. Zaten barajın düşmesi bu açıdan önemliydi. Yeni anayasanın yeni parlamentoda yapılması iddiaları bu seçimlerden önce de söz konusuydu. Bu nedenle seçim barajı bu dönem düşmeliydi.” DSP’li Macit, Başbakanın bu konuyu seçimlerden önce gündeme getirmesi gerektiğini ancak geç kaldığını ifade etti. Macit, “Bir daha aday olmam” diyen Başbakan’ın seçim barajı konusunu bu seçimlerden sonraya bırakmasını manidar bulduğunu kaydetti.

 

Kaynak:

 



Bu haber 1,362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,938 µs