En Sıcak Konular

KKTC'DEN TURİZM ATAĞI

15 Nisan 2011 21:54 tsi
KKTC'DEN TURİZM ATAĞI KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, KKTC Turizminin, devlet katında lokomotif sektör olarak kabul edildiğini söyledi.

TURSAB'dan KKTC çıkarması

KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, KKTC Turizminin, devlet katında lokomotif sektör olarak kabul edildiğini söyledi.Türkiye'de ''2011 KKTC Yılı'' ilan edilmesi kapsamında Girne'de düzenlenen ve KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından finanse ve koordine edilen ''Kıbrıs'ı yeniden tanımak, tanıtmak'' temalı turizm çalıştayının devamında, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Yönetim Kurlu üyesi Alper Maçkan, TURSAB Başkan Danışmanı Çetin Gürcün, Kıbrıs Türk Turizm, Seyahat Acentaları Birliği (KITSAB) Başkanı Ersan Keleşoğlu ve KKTC Başbakanlık Turizm Danışma Kurulu Üyesi Mustafa Gürbüz'ün katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

ÜSTEL: ''TÜRKİYE PAZARI ÖNCELİKLİ BİR ANLAM İFADE ETMEKTEDİR''

KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, basın toplantısında yaptığı konuşmada, KKTC'nin ada ülkesi olmasının getirdiği özellikler ve ülkenin kaynakları nedeniyle hizmet sektörüne öncelik verildiğini ve bu çerçevede turizmin, devlet katında lokomotif sektör olarak kabul edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Temel pazarlarımız Türkiye, İngiltere, Almanya ve İtalya olmakla birlikte Türkiye pazarı öncelikli bir anlam ifade etmektedir. Bunun sebebi de gerek tarihi ve gerekse de amaç birliği içerisinde bulunduğumuz Anavatan Türkiye Cumhuriyeti destinasyonunun, ambargo koşullarının yaşanmadığı tek destinasyonumuz olmasıdır.''

Ülkedeki 16 bin 800 olan yatak kapasitesinin yakın vadede 18 binlere ulaşmasının beklendiğini ifade eden Üstel, KKTC'de yaklaşık 500 bin olan turist konaklamasının yüzde 67'ini (336 bin turist) Türk turistlerin oluşturduğunu, toplam turistlerin ortalama kalış süresi 3,7 gün iken, Türk turistin ortalama kalış süresinin 3,2 olduğunu kaydetti.

KKTC'nin, turizmin teşvik edilmesi bağlamında ülkeye turist getiren tur operatörlerine teşvik vererek, ülkeye turizm yatırımı yapacak yatırımcılara da yasalar çerçevesinde teşvik ve muafiyetler sunduğunu aktaran Bakan Üstel, ''KKTC'de turizm, lokomotif bir sektör olarak kabul edilirken, devlet politikaları ile desteklenmektedir'' dedi.

''NEDEN KKTC YILI?''

Türkiye'de 2011 yılını KKTC yılı ilan edilmesine de değinerek, bundan,  KKTC'nin Türkiye'deki algısının olumlu yönde güçlendirilmesi ve Turizm imajının yeniden oluşturulmasına katkı sağlanmasının amaçlandığını ifade eden Ünal Üstel, şöyle devam etti:

''Ayni din, dil ve ırk  bütünlüğü taşıyan KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti birlikteliği Anavatan-Yavruvatan bağlamında devam ederken, bu kader birliğine karşın turizmimizde yeterli bir noktanın oluşturulamadığı bir gerçektir.

İşte bu noktada tarihsel süreçteki birlikteliğimiz de göz önüne alınarak KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti arasında mutabık kalınarak 2011 Kuzey Kıbrıs Yılı ilan edilmiştir. Bu ilanla birlikte KKTC'nin Türkiye'deki algısının olumlu yönde güçlendirilmesi ve Turizm imajının yeniden oluşturulmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu hedefler sağlanırken Türk turist sayısında artış sağlamak ve kalış süresini uzatmak turist hedefimizin ilk amacıdır. Bununla birlikte KKTC'nin Türkiye'de tanıtılıp, tanınırlığının artırılması öncelikli hedefimizdir. Kısacası KKTC'nin Anavatan Türkiye'deki 'yavruvatan' olgusuna turistik bir ekleme yapma hedefindeyiz.''

Bakan Üstel, Türkiye'de 2011 KKTC Yılı ilanının sonucunda beklentileri ise şöyle açıkladı:

''2011 yaz dönemi ile birlikte Türk turist sayısının artırılması en yakın hedeflerimizdendir. Temel hedefimiz uzun vadede, Türkiye ile KKTC arasındaki kardeşliğin güçlendirilmesi, Türkiye'de KKTC'nin tatil destinasyonu olduğu vurgusunun yapılması ve nihayetinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin imajına olumlu eklentiler sağlanmasıdır.''

Bakan Üstel, yapılacak çalışmalar neticesinde orta vadede turist sayısının 1 milyon noktasına ulaşmasının, KKTC'nin algısının güçlendirilmesi ve tanınırlığın geniş kitlelere yaygınlaştırılmasının da hedeflendiğini sözlerine ekledi.

GÜRCÜN: ''EKİMDE KKTC'DE FUAR DÜZENLENECEK''

TURSAB Başkan Danışmanı Çetin Gürcün, turizm potansiyelinin geliştirilmesi konusunda temaslar yaptıklarını anlatarak, ekim ayında KKTC'de turizm fuarı düzenlenmesi yönünde karar aldıklarını söyledi.

2011 yılının Türkiye'de KKTC yılı ilan edilmesinin simgesel bir önemi olduğuna işaret eden Gürcün, TURSAB olarak ekim ayında KKTC'de turizm fuarı düzenlenmesi kararı aldıklarını,  TURSAB olarak bu konudaki çalışmalara hızla başladıklarını kaydetti.

İzmir'de düzenlenecek Travel Turkey Fuarında KKTC olgusunu ön plana çıkarıp, bir ivme kazandırmaya çalışacaklarını ifade eden Çetin Gürcün, KKTC'de turizm amaçlı eğitim çalışmalarına başlayacaklarını, bu amaçla eski bir binanın restore edileceğini bildirdi. Gürcün, KKTC'nin tanıtımı için bir prestij kitabı hazırlayacaklarını da belirtti.

TURSAB Yönetim Kurulu üyesi Alper Maçkan da Kıbrıs'ta sağlık turizmini ilk yapan kişi olmaktan onur duyduğunu ifade ederek, Kıbrıs'ın Türkiye için önemine vurgu yaptı ve amaç, gönül ve ruh birliği içinde olduklarını kaydetti.

KITSAB Başkanı Ersan Keleşoğlu ise, TURSAB'la birliktelikten heyecan duyduklarını ifade ederek, kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda  bir turizm okulunun açılacak olmasından heyecan duyduklarını, bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

GÜRBÜZ: ''TÜRKİYE'DE KIBRIS İMAJI DEĞİŞMELİ''

Mustafa Fethi Gürbüz de, amaçlarının KKTC turizmine katkı yapmak olduğuna işaret ederek, 2011 yılının Türkiye'de KKTC yılı ilan edilmesi yönündeki faaliyetlerin Rüya Taner'in Samsun'da verdiği konserle başladığını, Gölgeler ve Suretler filminin galası ve bugünkü turizm çalıştayı ile devam ettiğini anlattı.

Gürbüz, bir soru üzerine, tanıtımda ağırlıklı olarak medyanın kullanılacağını belirterek, Türkiye'de Kıbrıs hakkında oluşan bazı imajların artık değişmesi gerektiğini, Kuzey Kıbrıs'ın gezilip, görülecek bir yer olduğunu vurguladı.

ERCAN HAVAALANI'NIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Turist sayısında bu yıl büyük artış beklediklerini, Türkiye'nin ve kendilerinin gayesinin de bu olduğunu belirten Küçük, turistleri de dikkate alarak, Ercan Havaalanı'ndaki hizmetlerin aksamaması için gerekli çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

KKTC'ye bugün SKY Havayollarının ilk uçuşunu yaptığını, daha önce de Onur Havayollarına izin verdiklerini anlatan Küçük, yoğun bir turizmi Ercan Havaalanı ile çözmelerinin sıkıntı oluşturacağını, bu nedenle 6-7 aydır Ercan Havaalanı'nın özelleştirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını söyledi.

Ercan'ın özelleştirilmesi çalışmalarının Türkiye Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile sürdürüklerini ve birkaç gün önce projeye son şeklinin verdiğini açıklayan İrsen Küçük, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner'in Türkiye'de bazı havalanlarını dolaştığını ve kendileri için en uygunun Dalaman Havaalanı olacağı kararına vardıklarını bildirdi.

Ercan'da, pistin uzatılacağını, ikinci bir pist yapılacağını ve körükleriyle ikinci bir modern bina yapılacağını kaydeden Küçük, yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkılacağını söyledi.

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17559958.asp?gid=381}



Bu haber 1,736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,195 µs