En Sıcak Konular

KUTLU DOĞUM ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

15 Nisan 2011 10:25 tsi
KUTLU DOĞUM ETKİNLİKLERİ BAŞLADI Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'in (SAV) doğum gününe atfen düzenlenen 'Kutlu Doğum Haftası', bu yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında yurtdışında ve ülke genelinde yapılacak birçok etkinlikle kutlanıyor.

Her yeri O'nun Merhameti saracak

Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'in (SAV) doğum gününe atfen düzenlenen 'Kutlu Doğum Haftası', bu yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında yurtdışında ve ülke genelinde yapılacak birçok etkinlikle kutlanıyor.

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) doğum gününe atfen düzenlenen 'Kutlu Doğum Haftası', bu yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında ülke genelinde ve yurtdışında yapılacak birçok etkinlikle kutlanmaya başlandı. Her yıl farklı bir temayı ön plana çıkaran Diyanet İşleri Başkanlığı, 2011 ana teması olarak 'Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi'ni belirledi. Bir hafta boyunca Hz. Peygamber'in merhamet anlayışına ilişkin konferanslar, seminerler, paneller, tiyatrolar ve bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.
 
81 ile merhamet yayılacak
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde 14-20 Nisan tarihleri arasında 81 ilde etkinlik gerçekleştiriyor. İstanbul, önceki akşam düzenlenen kapsamlı bir programla, bu önemli haftanın açılışına ev sahipliği yaptı. Hafta boyunca ülke genelinde camilerde ve cami dışındaki programlarda, Diyanet görevlileri tarafından Hazreti Muhammed'in merhameti, örnek ahlakı ve hoşgörüsü insanlara anlatılacak. Bu kapsamda, bayanlara yönelik de özel programlar yapılacak. Etkinliklerde, Hz. Peygamber (sav)'in şefkat ve merhametini anlatmak, merhameti bütün boyutlarıyla toplumun gündemine taşımak, kişi de ve toplumda merhamet duygusunu güçlendirebilmek, şefkati duygu dünyasından eylem boyutuna geçirebilmenin yollarını konuşulacak.
 
18 ülkede program
 
Diyanet İşleri Başkanlığı, yurtiçindeki Kutlu Doğum etkinliklerinin yanı sıra 18 ülkede program düzenliyor. Başta Almanya olmak üzere Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, KKTC, Kırgızistan, Liectenstein, Makedonya, Norveç, Romanya ve Üsküp'de bu haftaya özel birçok program hazırlandı. Gül dağıtımlarıyla başlayacak etkinliklerde; paneller, konferanslar, vaazlar, irşad, protokol, esnaf, huzurevi ve mahkum ziyaretleri, hadis kartelası dağıtımı yapılacak.
 
Çıkış noktası
 
Bütün boyutlarıyla şiddete "dur" deme kararlılığının ancak bilinçli ve kapsamlı politikalarla hayata yansıyacağını ve atılacak adımların çıkış noktasının ise "merhamet" olacağını kaydeden Görmez, "Bu bağlamda "âlemlere rahmet olarak gönderildiği" bizzat Yüce Allah tarafından bildirilen bir Peygamber'in tebliğinde yer alan merhamet vurgusu yeniden okunmayı, üzerinde düşünülmeyi ve şiddetin açtığı yaralara merhem olarak sunulmayı beklemektedir" ifadelerini kullandı.
 
Görmez şöyle konuştu: "Bu itibarla hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle, Hz. Peygamber'in şefkat ve merhametini anlatmak, merhameti bütün boyutlarıyla toplumumuzun gündemine taşımak, kişide ve toplumda merhamet duygusunu güçlendirebilmek, şefkati duygu dünyasından eylem boyutuna geçirebilmenin yollarını konuşmak, Hz. Peygamber'in izinde fiilî bir merhamet seferberliği başlatmak, merhameti hayatın her alanına dahil etmenin gereği ve imkanının tartışılması ve bu çerçevede yapılabileceklere zemin hazırlanması hedeflenmektedir".
 
Bugün hutbelerde merhamet var
 
Diyanet ayrıca, bugün hutbelerde 'merhamet eğitimini' anlatacak. Hutbelerde şu anda dünyaya hakim olan şiddet, öfke ve zorbalık, ahlâkî yozlaşmalar ve acımasızlıklara dikkat çekildikten sonra Hz. Peygamber'in merhamet eğitimi mihraplardan bütün Müslümanlara bir kez daha hatırlatılacak. İstanbul Müftülüğü hazırladığı hutbede, şu ifadelere yer verdi: "Gerçekten bugün evimizde, sokağımızda, işyerimizde, yakın ve uzak çevremizde merhamete ne kadar da muhtacız!.. Evladımız bizden şefkat ve merhamet eli bekliyor. Ailemiz, arkadaşımız, komşumuz, yetimlerimiz, yaşlılarımız, gençlerimiz, engellilerimiz, fakir fukaramız hatta tahrip edilen çevremiz bile bizden merhamet beklemekte.Dünyaya gözlerini açmadan katledilen bebekler, yalnızlığa terkedilmiş ana-babalar, sokakları mesken edinmiş sahipsiz çocuklar, kurşun ve bombalara hedef olan mâsumlar, derin bir ıstırapla "Merhamet eli nerede?" diyorlar. Oysa, ne diyordu, o Merhamet Peygamberi: "Komşusu açken tok olarak sabahlayan bizden değildir"
 
Diyanet 'Merhamet' sitesi kurdu
 
Öte yandan Diyanet, bu yıl Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin ana teması olan "Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi" konusu için özel bir web sitesi hazırladı. www.merhamet.org adresli internet sitesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yayımladığı mesaj ile Hz. Peygamber'in 'merhamet peygamberi' olduğunu gösteren Kur'an ayetleri ve hadisler yer alıyor. Web sitesinde ayrıca makaleler, hikâyeler, hat yazıları da dikkat çekiyor.
 
Görmez'e göre, neden merhamet?
 
Bu yılki ana temanın neden "Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi" olarak belirlendiğini açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,  yayımladığı mesajında, tarih boyunca ortak insanî bir değer olarak kabul edilen merhametin, hayatın her alanından hatta dünyamızdan çekilmeye başladığını belirterek, "Bu kıymetli duygudan boşalan yeri, şiddet, öfke ve zorbalık gibi insanoğlunun ortak aklı tarafından asla tasvip edilmeyen olumsuz duyguların doldurduğunu görmek, üzücü olduğu kadar düşündürücü bir durumdur" dedi. Kültür, inanç, ırk ve coğrafya tanımaksızın bütün dünya halklarını kasıp kavuran şiddet olgusuna dikkat çeken Görmez, "Bireyin bizzat kendisine uyguladığı fiziksel ve duygusal şiddetten başlayarak ikili ilişkilere sıçramakta, aile ve yakın çevre diyaloglarına uzanmakta, kurumların ve şehirlerin dokusuna işlemekte ve nihayet uluslararası ölçekte önemli bir sorun oluşturmaktadır" dedi.
 
Merhamet, İstanbul'dan yayılıyor
 
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri açılışı için, Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'nda kapsamlı bir etkinlik programı hazırlandı. Sala ve salâvatlar, hafız ve kurraların okuduğu Kur'an tilavetleri, İsmail Coşar ve ekibinin özel programı,  Mehmet Kemiksiz ve ekibinin muhteşem sunumu, herkesi etkileyen programlar oldu. Devlet protokolü ve siyasilerin de davetli olduğu gece ile Kutlu Doğum'un merhamet duyguları bütün Türkiye'ye dalga dalga yayılmaya başladı.
 
Ankara'da 3 günlük etkinlik
 
Kutlu Doğum etkinlikleri, ülke genelinde birçok programla devam edecek. Başkent Ankara'da bir hafta boyunca sürecek kapsamlı bir program hazırlandı. 15-17 Nisan tarihleri arasında Kocatepe Cami Konferans Salonu'nda 3 günlük bir sempozyum programı hazırlandı. "Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi" konulu sempozyum bugün saat 09.30'da başlıyor. Prof. Dr. Kemal Sayar başta olmak üzere birçok ilahiyatçı akademisyen, düzenlenen sempozyum, oturumlar ve panellerde 'merhamet'i anlatacak. Bu akşam ise saat 20,30'da ise Türk Tasavvuf Musikisi konseri var.  Ankara İl Müftülüğü de hafta nedeniyle Türk Tasavvuf Musiki konseri ve İmam Hatipler arası 111 Hadis Ezberleme Yarışması düzenledi. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, Ankara Müftüsü Hakkı Özer tarafından verildi. Müftülüğün düzenlediği konser ise, önümüzdeki 20 Nisan Çarşamba günü Kocatepe Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
 
Diyarbakır'da Kutlu Doğum
 
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, Diyarbakır'da da bir dizi etkinlikle kutlanıyor. Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından organize edilen halka açık program, Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nda gerçekleştiriliyor. Bugün saat 19,30'da düzenlenecek programa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de katılması bekleniyor. Diyarbakır'daki programa, Mısır ve İran'dan gelen karilerin okuyacağı Kur'an-ı Kerim tilavetinin yanı sıra Grup Tillo'nun Kürtçe, Zazaca ve Arapça söyleyeceği ilahiler damgasını vuracak. Programda ayrıca İshak Daniş, İsmail Coşar, Suat Gözüböyük, Erhan Mete ve Adem Karabey Kur'an tilaveti okuyacak. Sanatçı Mustafa Demirci ve grubu ise ilahi konseriyle programa eşlik edecek.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/her-yeri-o-nun-merhameti-saracak-198050.htm}



Bu haber 1,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,669 µs