En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASI'NIN YENİ PATRONU ERDEM BAŞÇI

14 Nisan 2011 21:34 tsi
MERKEZ BANKASI'NIN YENİ PATRONU ERDEM BAŞÇI Görev süresi Pazartesi günü dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın yerine yardımcısı Erdem Başçı atandı.

Çıkrıkçılar Yokuşu’ndan bir bakan bir başkan çıktı

Erdem Başcı, Merkez Bankası Başkanı olarak atandı, TL'nin yeni patronu oldu

GÖREV süresi 18 Nisan’da bitecek olan Durmuş Yılmaz’ın koltuğuna, halen Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Erdem Başçı oturuyor. Tıpkı Devlet Bakanı Ali Babacan gibi aile büyükleri Ankara’nın ünlü Çıkrıkçılar Çarşısı’nda esnaflık yapan Erdem Başçı da buranın tozunu yuttu.

Babacan ile TED Ankara Koleji’nden sınıf arkadaşı olan Erdem Başçı’nın adı bir dönem önce de gündeme gelmiş ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto yemişti.

Görev süresi Pazartesi günü dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın yerine yardımcısı Erdem Başçı atandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, “Hazırlıkları yaptık, ismi zihnimizde belirledik. Bakanlar Kurulu’ndaki imzayı arkadaşlar hazırlayacak ve Köşk’e göndereceğiz. Kararnameyi Köşk’e gönderdikten sonra ismi açıklarsak daha isabetli olur” demişti. Dün Başbakan Erdoğan’la haftalık görüşmesini yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erdem Başçı’nın Merkez Bankası başkanlığına atanmasına ilişkin kararnameyi onayladığı öğrenildi.

Merkez Bankası kaynakları, Cumhurbaşkanı’nın kararnameyi imzaladığı haberiyle banka yöneticileri ve personelinin büyük bir rahatlama yaşadığını belirtirken, Başçı’nın da karara sevindiği öğrenildi.

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Erdem Başçı’nın da karar nedeniyle büyük mutluluk yaşadığı, kısa bir süre sonra da bankadan ayrıldığı belirtildi.

Vekaleten atanmıştı

Hükümetin 2006 yılında Merkez Bankası’na bir türlü başkan atayamadığı kriz döneminde Erdem Başçı’nın ismi ön plana çıkmıştı. Başçı, hükümetle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasında yaşanan polemik nedeniyle Süreyya Sergengeçti’den sonra kısa bir süre Merkez Bankası Başkanlığı’na vekalet etti. Ardından Durmuş Yılmaz başkanlığa getirilmişti.

Çıkrıkçılar Yokuşu ağırlığı

Başkanlık için vekalet Başçı’ya verilirken, Başçı’nın kendisi gibi ekonomist olan ve bir ekonomik danışmanlık şirketi bulunan eşi Sıdıka Başçı da çok konuşulmuştu. Sıdıka Hanım’ın türbanlı oluşu tartışma yaratırken, Başçı’ya Köşk’ün sıcak bakmaması da türbana bağlanmıştı. Ancak Sezer, daha sonra eşinin başı kapalı olan Durmuş Yılmaz’ı bu göreve atamıştı.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la birlikte ekonomi yönetiminde Çıkrıkçılar Yokuşu’nun ağırlığı Erdem Başçı’nın başkanlığıyla birlikte yeniden artmış olacak.

Erdem Başçı da, Babacan gibi Çıkrıkçılar Yokuşu’nda ticaret yapan bir aileden geliyor. Ayrıca Başçı ve Babacan kolej arkadaşlığı yaptı. Başçı, ilk ve orta öğrenimini Babacan gibi TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Başçı, daha sonra Babacan’ın da tercihi olan ODTÜ’de okudu. ODTÜ elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 1987’de ‘yüksek şeref’ derecesiyle mezun olan Başçı, Bilkent Üniversitesi’nde İşletme yüksek lisans programından
mezun oldu.

Bilkent Üniversitesi’nden iktisat dalında yüksek lisans ile ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden iktisat master derecelerini aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesi’nden iktisat doktoru unvanını alan Başçı, 1995-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1999’da doçent olan Başçı, para iktisadı, finansal iktisat, makro iktisat kuramı ve matematiksel iktisat dersleri verdi. Başçı, İngiltere’deki York Üniversitesi’nde 1999 yılında misafir öğretim üyesi olarak dersler verip uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sundu. Başçı 44 yaşında.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/cikrikcilar-yokusundan-bir-bakan-bir-baskan-cikti/371142/1/Gundem}



Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,989 µs