En Sıcak Konular

ALMANLARIN İÇTİĞİ BİRALARI TÜRK ASKERLERİNE MAL ETTİLER

14 Nisan 2011 16:00 tsi
ALMANLARIN İÇTİĞİ BİRALARI TÜRK ASKERLERİNE MAL ETTİLER Çanakkale Savaşları'nda Türk Askerleri'nin bira içtiği iddiası, Avustralyalı Prof. Dr. Antonio Sagona’nın açıklamalarına dayandırılarak, aynı ülkenin bir gazetesi tarafından ileri sürüldüğü ortaya çıktı.

"Türklerin bira içtiğine dair bir kanıt yok"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, "Çanakkale Savaşları’nda Türklerin bira kullandığına dair bir kayıt yok" dedi.

Atabay, Türk, Avustralya ve Yeni Zelanda’lı bilim adamlarıyla, bundan 96 yıl önce Çanakkale Savaşları’nın yoğun olarak yaşandığı Arıburnu (Anzak) savaş alanı bölgesinde, geçen yılın ekim ayında arkeolojik yüzey araştırması çalışması yaptıklarını ve 228 tane buluntu tespit ettiklerini söyledi.

Araştırma ekibinde yer alan Avustralyalı Prof. Dr. Antonio Sagona’nın, bu çalışma sonucunda, Türk askerlerinin bira içtiğine dair veriler elde ettiklerine dair açıklamada bulunduğu iddiasına, ülkesindeki bir gazetede yer verildiğini anımsatan Atabay, kendisinin Sagona ile görüştüğünü bildirdi.

Mithat Atabay, Sagona’nın böyle bir açıklamada bulunmadığını ve sadece buluntuları paylaştığını fakat açıklamalarının, ülkesindeki bir gazetede magazinleştirildiğini söylediğini kaydetti.

Araştırma çalışmasına da değinen Atabay, arkeolojik yüzey araştırmasının devam edeceğini belirtti. Atabay, bu çalışmayla elde edilecek bulgular ile sahada 1915’ten günümüze kadar neler yaşandığını ve savaşın arşiv belgelerine de dayanarak nasıl bir gelişim seyrettiğini ortaya koyacaklarını ifade ederek, "Burası çok dar bir alan ve bu dar alanda çok sık karşı hücum ve taarruzlar yapıldı. Dolayısıyla siperler, lağım hatları, bağlantı yolları, top ve makineli tüfek yerleştirilen yerler, savaş sonrasında mezarlıkların bir araya getirilmesi sırasında nasıl bir değişim olduğunu tespit edeceğiz ve sahanın kültürel envanterini çıkarmaya çalışacağız" diye konuştu.

"ALMAN SUBAYLARININ KARARGAHININ YANINDA"

Yrd. Doç. Dr. Atabay, çalışmaların tamamlanmasının ardından, sahanın 3 boyutlu olarak haritalandırılacağını bildirdi.

Sahada buldukları malzemelerin koordinatlarını tespit ettiklerini, fotoğrafladıklarını, bunları, orada savaşan askerlerin hangi amaçla kullandığını belirlemeye çalıştıklarını dile getiren Atabay, şu bilgileri verdi:

"Bu sadece, günlük yaşantıyla ilgili bir şey değil. Askeri malzeme de olabilir, normal yiyecek, içecek veya oradaki bir siper yapımıyla ilgili de olabilir. Bunların her birini biz tespit ettik. Sahada yapılan araştırmalarda bu sene 228 tane tespit yapıldı. Bunların içerisinde bir bölgede de rom şişe parçaları ve üzerinde Konstantinapol ve Bomonti yazıları bulunan cam şişe ve teneke bira kutuları da bulundu. Bu malzemeler, Almanların 9. Tümen komuta heyetinin bulunduğu karargahın hemen önünde bulundu. Burada, biz sadece bulunduğu yeri tespit ettik. Kayıtlarımızda da Almanlar bunu kullanmış olabilir diye yer aldı. Yani şimdi, Çanakkale Savaşları sırasında sadece Türk askerleri savaşmadı o bölgede, Alman komutanlar da vardı. Onların yakınında bulundu ve olay da bundan ibaret. Yoksa bu içmiştir, bu içmemiştir diye bir yorumu biz yapmadık. Biz sadece buluntunun nerede olduğunu kayıt altına alıyoruz. Bunlar da bizim kayıtlarımızda, 220, 221 ve 222 no’lu kayıtlar olarak geçiyor ve yanında da Alman Subaylarının karargahlarının yanında diye yazıyor."

Çanakkale Savaşları’nda Türklerin bira kullandığına dair bir kayıt bulunmadığını ifade eden Atabay, "Biz şimdiye kadar ne arşiv belgelerinde, ne de yayımlanmış olan hatırat ve kitaplarda böyle bir şeye rastlamadık. Zaten bu bizim anlayışımıza da ters bir şeydir. Anzak askerlerinin, çıkarma sırasında cesaret vermesi amacıyla mataralarına rom koydukları yönünde anlatımlar var. Ama bizde böyle bir şey söz konusu olamaz. Bu bizim anlayışımıza ters" ifadelerini kullandı.

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://gundem.milliyet.com.tr/-turklerin-bira-ictigine-dair-bir-kanit-yok-/gundem/gundemdetay/14.04.2011/1377664/default.htm}

 



Bu haber 1,192 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,878 µs