En Sıcak Konular

LİBYALİ İSYANCILARIN ABD TEMSİLCİSİNDEN TÜRKİYE'YE SERT TEPKİ

13 Nisan 2011 11:59 tsi
LİBYALİ İSYANCILARIN ABD TEMSİLCİSİNDEN TÜRKİYE'YE SERT TEPKİ Libyalı muhaliflerin ABD temsilcisi Ali Aujali, Türkiye'ye adeta ateş püskürdü

İsyancılardan yaylım ateşi

Libyalı muhaliflerin ABD temsilcisi Ali Aujali, Türkiye'ye adeta ateş püskürdü

Libyalı muhaliflerin ABD temsilcisi Aujali, ekonomik kaygılar yüzünden Kaddafi yanlısı açıklamalarıyla Libya halkının tepkisini çeken Türk yönetimine sert eleştiriler getirerek, “Türkiye barışın bir parçası olmak istiyorsa muhalifleri desteklediğini göstermesi gerekir” dedi.

Libya’da 15 Şubat’ta başlayan halk ayaklanmasıyla Washington büyükelçiliği görevinden istifa ederek saf değiştiren ve muhalifler tarafından kurulan Ulusal Geçici Konseyi’nin (INTC) Washington temsilcisi olan Ali Aujali, Türkiye’nin ülkesi hakkındaki tutumunu sert bir şekilde eleştirdi. Washington merkezli düşünce kuruluşu Amerikan Enterprise Enstitüsü’nde konuşan Aujali, “Tayyip Erdoğan’a başbakan seçildiğinden beri saygım var. Kendisini ileri görüşlü, cesur ve disiplinli bir kişi bildim. Fakat maalesef Erdoğan’ın Türkiye’nin pozisyonunu anlatan ve Kaddafi rejimini destekleyen demeçleri Libya halkını hoşnut etmedi. Bingazi’de Libya tarihinde ilk kez Türkiye aleyhine gösteriler yapıldı. NATO üyesi önemli bir ülke olan Türkiye’nin Libya’da daha büyük rol oynayabileceğine katılıyorum. Türk yetkililer şimdi belki pozisyonlarını değiştirmeye çalışmaktalar. Fakat Libyalılar Erdoğan’ın Kaddafi geçiş hükümetini yönetmesi için yerine oğlu Seyfülislam’ı aday gösteren teklifini de unutmayacaklar” dedi.

Hesaplar dondurulmalı

Türkiye hükümetinin Libya’da çözümün bir parçası olmak istiyorsa Mısır’daki gibi davranması gerektiğine işaret eden Aujali, “Muhalifler, Kaddafi ailesinden kimse ile masaya oturmayacak. Umut ediyorum Türkiye durumun farkına varır ve Libyalı muhalifleri destekler” dedi.

Türkiye’nin Libya’daki yatırımlarına da dikkat çeken Libyalı temsilci, “Ortada oldukça yüklü bir meblağ var ama Türkiye Libya rejiminin varlıklarını dondurma konusunda herhangi bir adım atmıyor. Bu paralar nerede, ne oldu paralara? Türkiye BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymalı” diye konuştu.

Zarar-kar hesabı yapmasın

Aujali Türkiye’nin Libya konusunda gelecekteki rolü hakkında ise şu ifadeleri kullandı: ‘’Türkiye’nin rol oynayabilmesi için hala zaman olduğuna inanıyoruz. Türkiye bir konuda aracılık yapabilir, o da Kaddafi’nin ülkeden çıkışı için olabilir.

Türkiye’nin Libya’da yatırımlarının olduğunu biliyoruz. Ama şimdi kazancı veya kaybı hesaplamanın zamanı değil. Libya’da katliam var. Türkiye’nin Libya halkını desteklediğini ispatlaması gerekiyor ve Kaddafi’nin aradan çıkarılması için rol oynayabilir. Bunu şöyle söyleyebilirim; Türkiye aksini ispat edene kadar suçludur.’’ (İlhan TANIR / VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/isyancilardan-yaylim-atesi/370773/30/Dunya}

 



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,098 µs