En Sıcak Konular

BURKAYA FRANSA'DA İLK PARA CEZASI KESİLDİ

13 Nisan 2011 10:38 tsi
BURKAYA FRANSA'DA İLK PARA CEZASI KESİLDİ Fransa’da tartışılan burka yasağının ilk uygulandığı önceki gün 2 protestocu kadının gözaltına almasının ardından dün de polis ilk para cezasını kesti.

Burkaya ilk para cezası

Fransa’da tartışılan burka yasağının ilk uygulandığı önceki gün 2 protestocu kadının gözaltına almasının ardından dün de polis ilk para cezasını kesti. Paris’in Mureaux banliyösünde polis, 27 yaşındaki peçeli bir kadına 150 Euro para cezası kesti ve bir ay içinde vatandaşlık derslerine kaydolması gerektiğini hatırlattı.  

Bir alışveriş merkezinin otoparkında yasağa yakalanan peçeli kadın, burka yasağının kayıtlara geçen ilk resmi cezasını almış oldu. Paris’te bir başka olayda da bir kadın peçesi nedeniyle karakola götürüldü. Para cezasına çarptırılmadığı belirtilen kadın, kanun hatırlatıldıktan sonra salıverildi.[1]

Fransa’da burkaya yaka paça

Fransa’da uygulamaya geçilen peçeli çarşaf yasağı gergin başladı. Paris’in meşhur Notre Dame Katedrali önünde gösteri yapmaya kalkan biri medyatik çarşaflı Kenza Drider olmak üzere ikisi örtülü, altı kişi gözaltına alındı.

FRANSA’da gergin bir bekleyişin ardından uygulamaya konan peçeli çarşaf yasağı daha ilk gününde olaylı başladı. Dün resmen uygulamaya giren yasayı protesto etmek üzere izinsiz olarak Paris’te toplanan bir gruba polis müdahale etti. Polis, ikisi çarşaflı kadın olmak üzere altı göstericiyi göz altına aldı.

Başkent Paris’te ünlü Notre Dame Kilisesi’nin önünde toplanan az sayıda kişi burka yasağını protesto etmek istedi. Polis izinsiz gösteri yapıldığını belirterek kimlik kontrolünü reddeden üç kişiyi karakola götürdü.

Fransız Parlamentosu’nda çarşaf yasağını hazırlayan komisyona ifade verince, medyatik üne kavuşan Kenza Drider de dünkü eylemde yer aldı. Dün sabah, çarşafıyla Avignon’dan trene binerek, Paris’e gelen Drider, hiçbir engelle karşılaşmadan başkente ulaştı. 32 yaşındaki dört çocuk annesi Drider, 13 yıldır peçeli olduğunu belirterek “Bu yaptığım bir provokasyon değildir. Güvenlik güçlerini provoke etmek istemiyorum. Sadece yurttaşlık hakkımı uyguluyorum” diyerek kendini savundu. İzinsiz gösteri yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmak istenen peçeli kadın, direniş gösterince sürüklenerek götürüldü.

Peçeli Türk yok

Hürriyet’e konuşan Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Haydar Demiryürek Konsey olarak ‘İslam alimlerinin peçe takmanın hiçbir zorunluluk içermediği’ görüşünde birleştiklerini belirterek, “Biz bu yasağa karşıyız, ama burkanın İslam’ın zorunluluğu olmadığını da yetkililere ilettik” dedi. Demiryürek, Fransa’da Türkiye kökenli olup da burka takan bir kadın olmadığını belirtti. Ürdün’deki Müslüman Kardeşler’den Hammas Said ise Fransa’daki yasağın Müslüman alemine yönelik yeni bir haçlı seferi zihniyeti olduğunu savunarak, “Bu temel insan haklarının ihlalidir. Eğer kadınlar, plajda soyunabiliyorsa, örtünmelerine, peçe takmalarına da izin verilmedir” dedi.

Bilgi notu

Burka yasağı ile Fransa’da tüm açık alanlarda kadınların yüzü tümüyle saklayan burka ile sadece gözleri açıkta bırakan nikab yasaklanırken, yüzü açıkta bırakan kara çarşaf serbest bırakılıyor. Yasağa uymayanlara 150 Euro ceza kesilecek. Birini özellikle de 18 yaşından küçük birini burka takmaya zorlayan kişiye 1 yıl hapis ve 30 bin Euro para cezası verilecek. Yasağa uymamakta ısrar eden kadınlar, zorunlu vatandaşlık dersi alacaklar. Fransa’das burka takan kadın sayısının 2 bin olduğu belirtiliyor.

Polis sendikası:  Uygulaması zor

Yasayla ilgili uygulama zorluğu çeken güvenlik güçleri polisi sendikası temsilcisi Manuel Roux da, “Peçeli çarşaf giymiş bir kadını gördüğümüzde önce ikna etmeye çalışacağız. Ama eğer kadınlar yüzünü açmamakta direnirse işte o zaman işler karışır. İçişleri Bakanı genelgeyle bize güç kullanılmamasını söylüyor. Nasıl olacak bilmiyoruz” dedi.(Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS-HÜRRİYET) [2]

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ

[1] {http://www.hurriyet.com.tr/planet/17532509.asp?gid=381}

[2] {http://www.hurriyet.com.tr/planet/17524793.asp?gid=382}

 



Bu haber 1,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,201 µs