En Sıcak Konular

TOPBAŞ: ''İDO'YU 30 YILLIĞINA SATIN ALDILAR''

8 Nisan 2011 22:44 tsi
TOPBAŞ: ''İDO'YU 30 YILLIĞINA SATIN ALDILAR'' İDO'nun özelleştirme ihalesini 861 milyon dolarlık teklifle Tepe-Afken Grubu'nun almasının ardından İBB Başkanı Kadir Topbaş, satışı değerlendirdi...

Topbaş İDO'yu 30 yıllığına satın aldılar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) ihalesinde ortaya çıkan rakamı, "Ekonomik çevreler ve konunun uzmanları bunun altında rakamları telaffuz ediyorlardı, biz hiçbir şekilde rakam söylemedik." ifadesiyle değerlendirdi. Topbaş, şirketin tamamının değil, 30 yıllık kullanım hakkının satıldığının altını çizerek, "52 gemi, 31 iskele, 18 hattın 30 yıllık kullanma hakkını aldılar." dedi.

İDO'nun özelleştirme ihalesini 861 milyon dolarlık teklifle Tepe-Afken Grubu'nun almasının ardından Gülhane Parkı içerisinde satışı değerlendiren belediye başkanı Kadir Topbaş, "Ekonomik çevreler ve konunun uzmanları bunun altında rakamları telaffuz ediyorlardı. Biz hiçbir şekilde rakam söylemedik. Niyetimiz şeffaf bir rekabetçi bir ortam hazırlayarak ciddi katılım sağlamaktı. İlk defa belediye olarak böyle bir özelleştirme de yapılıyor. Altını çizerek söylüyorum, bu satış İDO'nun tamamının satışı anlamına gelmiyor. Bu 30 yıllık kullanma hakkını almış oluyorlar. Böylece 52 gemi, 31 iskele, 18 hattın 30 yıllık kullanma hakkını aldılar. Olayı böyle görmek gerekiyor. Tamamen mülkiyetini her şeyini verilmiş değil." diye konuştu.
 
Büyük Şehir Belediyesi olarak ilk defa özelleştirmeyi açık şekilde yaptıklarına değinen Topbaş, "Oldukça rekabetçi bir şekilde gerçekleşti. Ciddi anlamda firmalar katıldı ve çekişmeler oldu. 861 milyon dolarlık bir değerle sonuçlandı. İDO'yu ikiye ayırdık. Yüzde 60'ını şehir hatlarında bıraktık. Satışı yapılan İDO'nun 30 yıllık kullanım hakkı, 85 iskelenin 50'si şehir hatlarında kaldı, 35'i satışı yapılan İDO'da. Ayrıca ihaleyi alan firma, iskelelerin kullanımıyla ilgili kira bedeli ödeyecek." diye konuştu.
 
FİYAT TARİFESİ BELEDİYENİ KONTROLÜNDE OLACAK
 
Fiyat tarifesinin belediyenin kontrolünde olacağını dile getiren Topbaş, "Alın ne isterseniz onu uygulayın, diye bir serbestlik yok. Onun şartları var. Belediye ulaşım sistemlerindeki şartları orada nasıl bir uygulama yapılacağı, İstanbulluya hizmet verirken hangi kriterler konacağı şartname içerisinde hepsi var. Ulaşım Koordinasyon Merkezi var. Minibüs ve diğer taksiciler olsun hepsinin ücret politikalarını bu kurul belirliyor. İBB başkanlık yapıyor. Beraberce karar veriliyor. Halkın mağdur olmaması esas olarak ilerleme yapılıyor." şeklinde konuştu.
 
İhale sonucunun önce Rekabet Kurulu'nun önüne gideceğini aktaran Kadir Topbaş, "Rekabet kurulunda onaylandıktan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye meclisine gelecek. Nihai karar mecliste verilecek. Piyasanın beklentilerinin üzerinde bir değerle sonuçlandı. Bu belediye için de önemli bir sonuç doğuracak. Katılan firmaların rekabetçi bir ortam oluşturdular. İhaleyi kazanan grubun İngiltere'deki ortağı bu konularda oldukça uzman, deneyimli bir firma." dedi. Ödemenin peşin olacağını belirten Topbaş, elde edilen kaynağı da ulaşımda kullanacaklarını söyledi.
 
Topbaş, bir gazetecinin "İGDAŞ ile ilgili de bu şekilde bir talep bekliyor musunuz?" sorusuna şöyle cevap verdi: "İGDAŞ'la ilgili de çok ciddi yurt dışından gelenler olduğunu biliyoruz. İGDAŞ çok büyük abone potansiyeline sahip. Bunun şartları da ilerleyen zamanlarda belirlenecek"

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/topbas-ido-yu-30-yilligina-satin-aldilar-197206.htm}

 



Bu haber 1,611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,540 µs