En Sıcak Konular

DAVUTOĞLU ORTADOĞU KAZANINDA

6 Nisan 2011 14:14 tsi
DAVUTOĞLU ORTADOĞU KAZANINDA Dışişleri Bakanı Davutoğlu, art arda patlak veren halk ayaklanmalarıyla kaynayan Ortadoğu kazanındaki temaslarını sürdürüyor.Davutoğlu, Şam'da da 11 yıllık iktidarının en zor dönemini geçiren Suriye lideri Esad'la görüştü.

Herkesle konuşan adam

Ortadoğu turunu sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bugünkü durağı Suriye. Bahreyn'de hem iktidar hem de muhalefetle görüşen, Katar'daysa Libyalı isyancıların temsilcisiyle bir araya gelen Davutoğlu, Şam'da da 11 yıllık iktidarının en zor dönemini geçiren Suriye lideri Esad'la görüştü. Bu yoğun trafikte, dünyada diplomatik çevreler ona 'herkesle konuşan adam' ismini taktı.Dışişleri Bakanı Davutoğlu, art arda patlak veren halk ayaklanmalarıyla kaynayan Ortadoğu kazanındaki temaslarını sürdürüyor.

Bakan Davutoğlu dün Bahreyn'de, ülkenin siyasi yelpazesinde yer alan çeşitli gruplarla görüştü. Muhalif ve iktidar yanlısı grupların görüşlerini dinleyen Davutoğlu daha sonra Bahreyn Veliaht Prensi Şeyh Salman bin Hamad El Halife ve Bahreyn Kralı Hamid Bin İsa El Halife ile bir araya geldi.

Davutoğlu, Manama Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çok faydalı görüşmeler yaptık. Her şeyden önce Bahreyn'in egemenliği, toprak bütünlüğü bizim için çok önemli” dedi.

Bütün taraflarla reformların sürdürülmesi konusundaki kanaatlerini paylaştıklarını dile getiren Davutoğlu, Bahreyn'de Sünni-Şii ayrımı bağlamında çıkabilecek bir gerginliğin çok olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Davutoğlu, “Bahreyn, Sünni-Şii dengesiyle çok hassas bir ülke. Bölgede olumsuz bir gelişme olduğunda bu gelişmelerin bir anlamda bölgeye yayılmasına sebebiyet verecek bir ülkedir... Bahreyn'de gerek Sünni-Şii şeklinde çıkabilecek gerginliğin gerekse bölgede İran'la Körfez ülkeleri arasında çıkabilecek siyasi bir gerginliğin bu hassas dönemde çok olumsuz sonuçlar doğuracağı kanaatini taşıyoruz” dedi.

Sünni Müslüman El Halefi hanedanlığı tarafından yönetilen Bahreyn'de, nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiiler daha fazla siyasi hak talebiyle haftalarca süren gösteriler düzenlemiş, güvenlik güçlerinin gösterilere sert müdahalesi sonucu onlarca kişi ölmüştü.

LİBYALI MUHALİFLERLE GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu, Bahreyn'deki temaslarının ardından Katar'a geçerek, Libyalı muhalifler tarafından Bingazi'de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi'nin dış ilişkiler temsilcisi Mahmud Cibril'le görüştü.

NATO'nun Libya'ya yönelik askeri operasyonuna katılan ve aynı zamanda isyancıların kurduğu Bingazi hükümetini tanıyan tek Arap ülkesi olan Katar'da, Veliaht prens Şeyh Tamim Bin Hamad El Tani ile de bir araya gelen Davutoğlu'nun gerçekleştirdiği görüşmelerin detaylarına ilişkin açıklama yapılmadı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara'da Libya lideri Muammer Kaddafi'nin en üst düzey elçisiyle görüşmüştü. Ankara'da ağırlanan Libya Dışişleri Bakanı Abdülati Ubeydi'ye bir an önce ateşkes sağlanması ve siyasi reformların gerçekleştirilmesi için çağrıda bulunulmuştu.

Ubeydi'nin ise Kaddafi rejiminin konuya ilişkin duruşunu ilettiği ancak anlaşma için ilk etapta ortak zemin sağlanamadığı ifade edilmişti.

Kaddafi'ye karşı direnişlerini sürdüren Libyalı muhaliflerin temsilcilerinin de önümüzdeki günlerde Ankara'ya gelerek, Türk yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

SON DURAK SURİYE

Kritik Ortadoğu turunu Suriye'de tamamlayacak olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu sabah saatlerinde Şam'a geldi.

Bakan Davutoğlu Suriye'deki temasları kapsamında, Devlet Başkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim'le görüştü.

Görüşmelerde Ortadoğu'da son dönemde çıkan olaylarla birlikte Suriye'de son bir buçuk aydır yaşanan gelişmelerin ele alındığı bildirildi. (Hürriyet Planet)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/planet/17476373.asp?gid=381}



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,542 µs