En Sıcak Konular

ÖSYM KİTAPÇIKLARI İNTERNETTE YAYINLADI YENİ BİR SKANDAL ORTAYA ÇIKTI

6 Nisan 2011 12:41 tsi
ÖSYM KİTAPÇIKLARI İNTERNETTE YAYINLADI YENİ BİR SKANDAL ORTAYA ÇIKTI ÖSYM,''master soru kitapçığı'' internet sayfasında yayınladı AMA birçok ilde çok sayıda kitapçığın eksik olduğunu ortaya çıktı.

Master kitapçık internette

ÖSYM, kapalı dönem içinde hazırlanarak sınava giren 1 milyon 692 bin 345 adaya verilen soru kitapçıklarının oluşturulmasına esas teşkil eden “master soru kitapçığını” internet sayfasında yayınladı. Merkez, ayrıca görsel mukayese örneklerine de yer verdi. ÖSYM’nin internet sitesindeki duyuruda, basında “YGS’de Gizli Şifre’ başlığı ile 2 Nisan Cumartesi gününden bu yana yer alan “gereksiz, kurumu yıpratıcı, adaylarda sınava yönelik tereddüt oluşturma gayreti içindeki” tartışmaların bitmesini sağlayacağı inancıyla, adaylara verilen soru kitapçıklarının oluşturulmasına esas teşkil eden master soru kitapçığının ÖSYM’nin internet sayfasından erişime açıldığı bildirildi.

Soru kitapçığındaki soruların, basına 29 Mart 2011 günü verilen kitapçıktaki sorular ve herhangi bir adayın soru kitapçığında yer alan sorularla mukayese edildiğinde şu sonuçlara ulaşıldığı kaydedildi: “Basına verilen soru kitapçığı, master soru kitapçığından basit olarak türetilmiştir. Bu kitapçıktaki soruların doğru cevap seçenekleri master kitapçıkta da aynı yerdedir. Master soru kitapçığındaki doğru cevaplar ile basına verilen soru kitapçığındaki doğru cevaplar aynı seçenekte yer almaktadır. Adaylara verilen soru kitapçıklarında ise doğru cevabın da yeri değiştirildiğinden, ’şifre’ olarak ima edilen yol izlendiğinde doğru cevaba ulaşılamamaktadır.” [1]

Bu kitapçıklar nerede?

Bir grup öğrenci, ÖSYM’nin internette bazı kitapçıkları atlayarak yayınladığını iddia etti

Facebook’taki “ÖSYM Ben Tatmin Olmadım” adlı grubun üyeleri Bitlis’te 8 kitapçığın eksik olduğunu gösteren fotoğraf yayınladı. Bunun üzerine ÖSYM’nin sitesine baktık, sadece Bitlis değil birçok ilde çok sayıda kitapçığın eksik olduğunu gördük.

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ilgili gizli şifre iddiaları sonrasında yaşanan gelişmeler sosyal paylaşım siteleri ve forumlara taşındı. Bu yıl 27 Mart’ta yapılan YGS’ye girmiş olan adaylar şifre skandalının ardından tepkilerini sosyal paylaşım sitesi facebook’ta oluşturdukları “ÖSYM şifre skandalı”, “YGS, LYS Şifre Skandalı”, “ÖSYM’de Şifre Var Diyenler” isimli gruplar aracılığıyla duyurmaya çalışıyor.

‘Neden bunları yayınlamadınız?’

ÖSYM’nin sitesinde yayınlamış olduğu kitapçıklara erişmekte sorun yaşandığını anlatan bir grup aday facebook’ta kurdukları “ÖSYM Ben Tatmin Olmadım” adlı grupta ÖSYM Başkanı Ali Demir’in “1 milyon 700 bin kitapçığın yayınlanacağı” açıklamasının doğru olmadığını, bazı kitapçıkların atlanarak ÖSYM’nin internet sitesine yüklendiğini iddia etti ve bu kitapçıkların neden yayınlanmadığını sordu.

En son Elazığ yayınlandı

Grubun üyelerinden Serhat Başak isimli bir öğrencinin paylaştığı fotoğrafta, ÖSYM’nin Bitlis Merkez’e ait olan kitapçıklarda sırasıyla 22,24,25,26,27,28,29 ve 30 numaralı kitapçıkların eksik olduğu görüldü. Bunun üzerine ÖSYM’nin sitesine girip incelediğimizde sadece Bitlis değil, aralarında Amasya, Ankara, Bingöl, bursa ve Diyarbakır’ın da olduğu birçok ilde kitapçıkların atlanarak yayınlandığını gördük. Dün akşam saatlerinde ÖSYM, Elazığ’ın kitapçıklarına kadar gelmişti.

Bu da daha çok sayıdaki ilde kitapçıkların eksik yayınlanabileceği ihtimalini doğurdu. Şimdi adaylar ÖSYM’den bu kitapçıkların neden yayınlanmadığı sorusunu cevaplamasını istiyor.

ÖSYM yetkilileri hakkında suç duyurusu

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Liseli üyeleri, YGS ile ilgili iddialar nedeniyle ÖSYM yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde toplanan TGB Liseli üyeleri adına basın açıklaması yapan Can Arslan, “son yapılan YGS’de ortaya çıkan şifreleme sisteminin, liseliler üzerinde oynanan büyük oyunu açığa çıkardığını” ileri sürdü.

ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarının konuyu aydınlatmadığını savunan Arslan, “İstanbul’daki okullarda kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınava girmesine tesadüf diyen ÖSYM Başkanı, bu skandala da tesadüf demiştir. Şıkların bu şekilde yan yana gelme olasılığını matematik bilenler hesaplayabilir. Olasılık 25 milyonda birdir” dedi. Açıklamanın ardından gruptan bazı üyeler ÖSYM yetkilileri hakkında hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdi. (Öznur KARSLI / VATAN) [2] 

Evet suçlu biziz!

YGS sorularını basan Meteksan’ın genel müdürü Bilal Altın dün basının karşısına çıkıp suçu üstlendi

YGS sorularını basan Meteksan’ın genel müdürü Bilal Altın dün basının karşısına çıkıp suçu üstlendi ve basına görme engellilerin kitapçığının kopyasının verildiğini söyledi...

YGS’deki şifre iddiaları sürerken soru kitapçıklarını basan Meteksan Matbaacılık ve A.Ş. Genel Müdürü Bilal Altın, dün bir basın toplantısı düzenledi. Kitapçıkta şifre olmadığını savunan Altın, şıklardaki sıralamanın suçunu kendisi üstlendi. İşte Altın’ın soru işaretlerini gidermekten uzak olan açıklamaları:

KİTAPÇIKLARI BİZ BASTIK: Meteksan Matbaacılık A.Ş, ÖSYM’nin yürütmekte olduğu sınavların sorularını basan ve organizasyonunu yapan yüklenici şirkettir. YGS soruları da Meteksan matbaasında basıldı. Sınav soruları ÖSYM tarafından hazırlandı ve “yüksek güvenlikli”, bu konuyla ilgili personelin matbaanın içinde kaldığı ve dış dünyayla bütün iletişimlerinin soyutlandığı, yasaklandığı bir binamızda yapıldı.

 

İLK DEFA DİJİTAL ORTAMDA UYGULADIK: Bu sene ilk defa kişiye özel soru kitapçığı ve cevap kağıdıyla dijital ortamda bu soru kitapçıklarını basıp sınavı uyguladık. Sorular ÖSYM’den bizim ’kapalı dönem’ diye adlandırdığımız dönemde binaya geldikten sonra ilgili arkadaşlar ve ÖSYM’den gelen arkadaşlarla beraber bütün sorular ve cevapları, seçenekleri, dijital ortama aktarıldı.

BASINA VERİLEN KOPYA BİZİM TAKDİRİMİZ: Her bir adaya ayrı bir soru kitapçığı üretilmiştir ve bunun için her bir adayın bir cevap anahtarı vardır. Fakat görme özürlü bin civarındaki aday için, kanun gereği, 14 punto özel soru kitapçıkları hazırlanmıştır. Bu 14 punto soru kitapçıkları, ÖSYM’nin getirdiği soru metni üzerinden büyütülerek yapılmış ve sorular karıştırılmamış. Dolayısıyla, bin civarındaki görme özürlü adaylar için tek tip soru kitapçığı kullanılmıştır ve bu adı geçen ’master’ dediğimiz soru kitapçığıdır. Basın için hazırlanan kopyada ise görme engellilerle basına verilen kopyanın aynı olmaması için bizim soruların yerini aynı bırakıp sadece cevap seçeneklerini değiştirerek, başka bir ’master’ yaratmak istememizden kaynaklanmıştır.

(“Basına verilen kitapçıkta, cevap anahtarı değişmesin ama seçeneklerin yeri değişsin önerisi ÖSYM’den mi geldi” sorusu üzerine) Hayır. Öyle bir şey gelmedi. Bu bizim takdirimiz. Biz öyle yaptık. Bunun arkasında bir suçlu aranıyorsa onu biz yaptık. Bunun gerekçesi son derece basit. Belli kuralları uygulamak için yapılmış bir gerekçe. Yoksa şifre oluşsun, ortalığı gerelim,insanları huzursuz edelim diye bir amacımız yoktu.”

KİTAPÇIKLAR RASTGELE SIRALARDAN OLUŞTU: Soru kitapçıkları hazırlanırken kapalı dönemde yine rastgele sıralardan oluşmuş soru kitapçığı metinleri, rastgele cevaplardan oluşmuş cevap anahtarları oluşturulup her bir adayla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla dışarıdan birisinin herhangi bir soru kitapçığı numarasını, soru kitapçığının içindeki soruların hangi sırayla geleceğini, cevap anahtarının ne olacağını bilmesi söz konusu değildir.

EVET SUÇLU BİZİZ: (“Basına verilen kopyadaki sıralamanın o zaman sorumluluğunu siz mi almış oluyorsunuz?” sorusu üzerine) Eğer bunun için bir suçlu arıyorsanız, evet suçlusu biziz.” (“Kendi inisiyatifinizle mi yaptınız?” sorusu üzerine)”Hayır ÖSYM’nin talimatıyla yaptık. Biz kendi inisiyatifimizle hiçbir şey yapmıyoruz.”

MİLLİ PİYANGO ÖRNEĞİ: “Ben size şunu sorayım, Milli Piyango’da arka arkaya iki tane aynı numaranın arka arkaya iki ayrı çekilişte büyük ikramiye çıkma ihtimali nedir? O kadar ihtimal var.” [3]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

{http://haber.gazetevatan.com/master-kitapcik-internette/369366/1/Gundem}

{http://haber.gazetevatan.com/Haber/369433/1/Gundem}

{http://haber.gazetevatan.com/Haber/369320/1/Gundem}



Bu haber 1,989 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,562 µs