En Sıcak Konular

GOLDSTONE ''GAZZE KATLİAMI'' İLE İLGİLİ RAPORUNU GERİ ÇEKMEYECEK

6 Nisan 2011 11:08 tsi
GOLDSTONE ''GAZZE KATLİAMI'' İLE İLGİLİ RAPORUNU GERİ ÇEKMEYECEK İsrail'in 2008-2009 Gazze Savaşı'nı soruşturan komisyonun başkanı Yargıç Richard Goldstone'un, kritik öneme sahip BM raporunu geri çekmeyi planlamadığı kaydedildi.

İsrail 'o raporu' yok etmenin peşinde

Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone, 17 Aralık 2008- 18 Ocak 2009 tarihleri arasında Gazze'ye düzenlenen İsrail saldırılarını araştırarak bir rapor hazırlamıştı.

Söz konusu raporda İsrail'i savaş suçu işlemekle suçlayan Goldstone raporunda İsrail'in beyaz fosfor dahil birçok kitle imha silahı kullanıldığı yazılı. Raporda İsrail'in işlediği savaş suçları sadece fosfor bombasıyla da sınırlı olmadığı da ifade ediliyor. İsrail Ordusu'nun Gazze'deki hastaneleri topçu ateşine tuttuğu, kasıtlı olarak gıda depolarını hedef aldığı gibi suçlamalar da raporda dikkat çekiyor. 557 sayfalık raporda İsrail Ordusu'nun işkence ve bazı insanlık dışı eylemleriyle Cenevre sözleşmelerini ihlal ettiği de rapordaki İsrail'e yönelik suçlamalardan da bahsediliyor.

Hazırladığı rapordan bugün geri adım attı

İsrail, Gazze'ye 2009 yılında yapılan Dökme Kurşun operasyonuyla ilgili hazırladığı rapordan geri adım atan ve "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya farklı bir belge çıkardı" diyen Güney Afrikalı eski yargıç Richard Goldstone'u İsrail'e davet etti. Goldstone daveti kabul etti.

Yedioth Ahranot ve Maariv gazetelerinin haberine göre, İsrail İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai, operasyonunu soruşturan BM Komisyonu'nun başkanı Goldstone ile bir telefon görüşmesi yaptı ve "raporla ilgili yeni değerlendirmelerinin" cesaret verici olduğunu kaydetti.

Goldstone'dan, raporunu resmen geri çekmesini de isteyen Yişai, bu konuda Goldstone'un ne cevap verdiğini belirtmedi.

Goldstone'u, önümüzdeki yaz İsrail'e gelerek, Filistinli silahlı grupların roket saldırılarına hedef olan başta Sderot olmak üzere Gazze sınırındaki yerleşimleri ziyaret etmeye davet eden Yişai, Goldstone'un davetini derhal kabul ettiğini ve ziyaretten "memnunluk duyacağını" belirttiğini söyledi.

Yedioth Ahranot'a göre Yişai, raporuyla sert suçlamalar getiren ve İsrail'in dünya çapında kınanmasına neden olan Goldstone'un ziyaretinin, İsrail'in kamuoyundaki imajını düzeltmesine yardımcı olacağına inanıyor.[1]

Goldstone raporunu geri çekecek mi?

İsrail'in 2008-2009 Gazze Savaşı'nı soruşturan komisyonun başkanı Yargıç Richard Goldstone'un, kritik öneme sahip BM raporunu geri çekmeyi planlamadığı kaydedildi.

Goldstone, California eyaletinin Palo Alto kentindeki Stan Ford Üniversitesi'nden Associated Press'e telefonla yaptığı açıklamada, raporu geri çekmeyi planlamadığını belirterek, İsrail İçişleri Bakanı Eliyahu Yişai'nin pazar günü kendisini telefonla arayarak Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesi için teşekkür ettiğini, ancak Yişai ile telefonda raporu tartışmadığını söyledi.

Yişai'nin kendisini İsrail'e davet ettiğini teyit eden Yargıç Goldstone, bu daveti kabul ettiğini, ancak Temmuz'dan önce İsrail'e gelemeyeceğini belirttiğini de söyledi.

Goldstone, Washington Post gazetesinde cumartesi günü yayımlanan makalede, operasyonla ilgili çok daha fazla bilgiye sahip olduklarını belirterek, "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya çok daha farklı bir belge çıkardı" demişti.

Filistinli insan hakları örgütleri, Goldstone'un bu sözlerinin İsrail'i savaş suçuyla itham ederek, hakkında dava açılmasını sağlayacak meşru bulguları kaldırmak amaçlı olduğunu belirtmişti. [2]

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1] {http://www.milligazete.com.tr/haber/israil-o-raporu-yok-etmenin-pesinde-196626.htm}

[2] {http://www.milligazete.com.tr/haber/goldstone-raporunu-geri-cekecek-mi-196703.htm}

 



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,607 µs