En Sıcak Konular

''ÇUVAL HADİSESİ''NDE HERKES KONUŞTU HİLMİ ÖZKÖK HALA SUSUYOR

5 Nisan 2011 16:53 tsi
''ÇUVAL HADİSESİ''NDE HERKES KONUŞTU HİLMİ ÖZKÖK HALA SUSUYOR Görevi döneminde askerinin başına çuval geçirilen tek komutan olan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, bu rezaletle ilgili gelişmelere rağmen susmayı sürdürüyor.

Herkes anlattı şimdi sıra sende 

“Çuval” ın ardından olayın tüm tarafları konuştu, gözler Özkök’e döndü...

Konuş Özkök!
Görevi döneminde askerinin başına çuval geçirilen tek komutan olan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, bu rezaletle ilgili gelişmelere rağmen susmayı sürdürüyor. CIA ajanı Henri Barkey’in açıklamalarının ardından Wikileaks belgelerinde de bazı detayların ortaya dökülmesi, tüm gözleri yeniden Özkök’e çevirdi.

Konuşma sırası sende Ozkök
Görevi döneminde askerinin başına çuval geçirilen tek komutan olan eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, bu rezaletin perde arkasıyla ilgili ABD kriptolarında yer alan detaylara rağmen susmayı sürdürüyor.
Türk halkını derinden yaralayan ’Çuval Kepazeliği’nin perde arkasıyla ilgili detaylar, Wikileaks belgelerinde çarşaf çarşaf yayınlanmasına rağmen, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ise hala susmayı sürdürüyor. Taraf gazetesinde yer alan Wikileaks belgelerine göre, Çuval baskını ve öncesi yaşananlar ABD kriptolarında geniş yer buldu. Buna göre, 22 Nisan 2003 tarihinde, Erbil’deki Özel Kuvvetler Komutanlaığı Karargahı’ndaki Türk askerleri Kerkük’te gözaltına alındıktan sonra sınırdışı edildi. Bu olayın ardından yapılan bir askeri toplantıda, Türk tarafının kimlik ve üniforma taşınması karara bağlandı.

Ültimatoma itiraz etmedi
Ancak, ültimatomdan farksız bu karara dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök itiraz etmedi. Bu olaydan 2 ay sonra Süleymaniye baskını yaşandı ve Türk askerinin başına çuval geçirildi. ABD kriptolarına göre, Kerkük Valisi’ne suikast hazırlığı içinde olan timde bir Türk subayı da vardı ve saldırı son anda önlendi. Ancak Türkiye bu iddiaları saçma buldu. O dönem ABD Ankara Büyükelçiliği görevinde bulunan W. Robert Pearson, baskını Türk yetkililerden duyunca teyit etmek için 7 saat uğraştı. Doğru olduğunu öğrenince, Dışişleri Bakanlığı’na, “Üzerlerinde kimlik ve üniforma olmadığı için sivil oldukları varsayılan 23 kişiyi gözaltına aldık” bilgisini verdi.

Disiplinsize ceza teminatı
Pearson, merkeze gönderdiği kriptoda, gözaltındaki Türk subayların 48 saat içinde serbest kalması gerektiğini söyledi. Kriptolarda, 8 Temmuz 2003 tarihinde konuyu görüşmek üzere Türkiye’ye gelen ABD Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral James Jones’in, Hilmi Özkök’e, Türk Özel Kuvvetleri’nin Irak’taki niyeti konusunda ciddi kaygılar duyduklarını bildirmesi de yer aldı. Özkök de herhangi bir disiplinsizliği cezalandıracağı teminatını verdi. CIA Orta Doğu Şefi Graham Fuller’le Kürt raporu hazırlayan CIA ajanı Henri Barkey de baskınla ilgili olarak, 5 Şubat 2007 tarihinde “Nitekim Özel Kuvvetler’deki iki generalin emekliye sevk edilmesi, Genelkurmay’ın ’bakın tasfiye ettik bunları’ diye Amerika’ya yolladığı bir mesajdı ve Amerika gördü bunu” demişti.
Çuvalı ‘pratik çözüm’ olarak nitelemişti
Türk halkı, “Çuval Olayı”nı hafızasından hiçbir zaman çıkarmıyor. 4 Temmuz 2003’te, Irak’ın Süleymaniye kentinde karargah kurmuş bulunan 11 Türk askeri ve Türkmen mihmandarları, ABD askerleri tarafından gözaltına alınarak başlarına çuval geçirilmişti. Askerlerimiz, 57 saat sonra serbest bırakılmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, bu olaya sert tepki göstermemişti. Emekli olduktan sonra bu olayla ilgili bir kez konuşan Özkök, “Göz bağlamak yerine, tamamen pratik bir çözüm” demişti. (Haber :  Salim YAVAŞOĞLU-Yeniçağ)

Kaynak:

 

 



Bu haber 1,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,787 µs