En Sıcak Konular

BAHÇELİ VE GÜLEN NEREYE KADAR?

5 Nisan 2011 16:24 tsi
BAHÇELİ VE GÜLEN NEREYE KADAR? MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Fethullah Gülen'e yaptığı, üzerindeki tartışma ve kuşkuları bitirmesi amacıyla cemaatin faaliyetlerini durdurma/askıya alma çağrısını seçime doğru en önemli gelişmelerden biri görülmeli.

Bahçeli ve Gülen nereye kadar

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, Fethullah Gülen'e yaptığı, üzerindeki tartışma ve kuşkuları bitirmesi amacıyla cemaatin faaliyetlerini durdurma/askıya alma çağrısını seçime doğru en önemli gelişmelerden biri görülmeli.

Bahçeli, açıklamayı, yöneltilmiş bir soru üzerine veya irticalen yapmadı, “Üzerinde çok düşünüldü” mesajı veren bir yazılı metinle gerçekleştirdi.
Bunun da ötesine geçerek rahatlıkla söylemeli ki, açıklamanın arkasında, Bahçeli'nin kurmaylarının tam desteği, teşviki ve ortak fikri de bulunuyor. Yani ortada, “MHP'nin tek hâkiminin görüşü” diye bakılamayacak bir açıklama var ve mesajlardan bir geri dönüş de beklememeli; aksine, cemaat yeni bir tutum almazsa daha ileri söylem ve adımlar gelebileceğini öngörmeli.
Bahçeli'nin, yaklaşık iki yıl önce, cemaati temsil ettiğini düşündüğü iki akademisyene benzer sayılabilecek mesajlar verdiğini de ayrıca anımsatmalı.

‘HOCAEFENDİ' HİTABI

Bahçeli'nin nazik bir üslup kullandığı; ‘Hocaefendi' hitabını seçtiği; cemaatle ilgili olumsuz tartışmaları Gülen'e mal etmediği, onun kontrolünde görmediği; aksine bunların Gülen'e zarar verdiği vurgusu yaptığı ortak kanı. 
“Samimiyet ve dostane” diye nitelediği önerilerinin dikkate alınıp alınmaması konusunu da ‘Gülen'in takdirine' bırakan Bahçeli, açıklamayı Gülen'in, “Biz de kendi üslup ve usulümüze bakalım” mesajı ardından; ama Ergenekon soruşturmasının aralarında partili arkadaşı Abdurrahman Küçük'ün de bulunduğu ilahiyat hocalarına uzandığı bir sırada yaptı. 
Dün MHP kurmaylarından, “Seçim öncesi açıklama size zarar vermez mi, Bahçeli bunu düşünmedi mi?” sorusuna yanıt aramaya çalıştım.
Bahçeli'nin, hiç bu hesaplar içinde olmadığı, her taşın altında cemaatin aranır olmasının Türkiye'ye zarar verdiği inancıyla muhatabına, “Siz dini, yardım ve eğitim amaçlı bir organizasyon musunuz, devleti yönetmeye çalışan bir hareket misiniz?” sorusu yönelttiğinin altı ısrarla çizildi.
Yanıt alınana kadar sorularını tekrarlayacağı anlaşılan MHP'de, “Zaman Gazetesi, partiyle sorunlu, partiden atılmış bazı isimler üzerinden Bahçeli'nin sözlerine sert karşılık verdi” tespiti yapılsa da beklenti, “Tespitleriniz haklıdır” ya da “Haksızdır” karşılığının gelmesi.

YENİ ÇIKIŞLAR GELEBİLİR

Bundan sonrasında ise Bahçeli'nin açıklaması şu başlıklarda yorumlanabilir:
- “Haklısınız” deniyorsa; Gülen, yurtdışında kontrolü tam sağlayamadığından bazı çürük elmalar olmuş veya yaşanan olaylarla bağlantılı birileri (dış odak ihtimali de yüksek) cemaatini kullanıyor olabilir. Bu ihtimal karşısında çizgiyi aşanların temizlenmesi cemaatin ve Gülen'in adı için zorunluluktur. 
- “Haksızsınız” deniyorsa; cemaatin daha fazla zarar görmemesi için inisiyatif alınmalı, durumun netlikle ortaya çıkması için açıklama yapılmalı.
- Takdir Gülen'in kendisinin; ama artık akıl dışı noktalara geliniyor.
Bahçeli'nin açıklamasında, referandum sürecinde partisine yönelik cemaatle birlikte görülen bazı yayın organlarında yapılan, “Haksız, yıkıcı, kindar' diye nitelenen eleştirilerin izlerinin olduğu da açık bir durum.
Bu tartışma/çatışma nereye varır, izleyip göreceğiz; ancak MHP kanadında, cemaate yakın unsurların bu partiye yönelik tutumunu aynen sürdürmesi halinde Gülen'le tartışmanın yeni bir zemine kaydırılması, Bahçeli'nin yeni bir strateji çizmesi doğal bir süreç olacak gibi.

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN - Hürriyet

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=17452177&yazarid=92&tarih=2011-04-04}



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,604 µs