En Sıcak Konular

YGS'DE ''ŞİFRELİ KOPYA İDDİASINA'' SAVCILIK EL KOYDU

3 Nisan 2011 12:20 tsi
YGS'DE ''ŞİFRELİ KOPYA İDDİASINA'' SAVCILIK EL KOYDU Üniversite adayları ve ailelerinde büyük endişe yaratan iddialara savcılık el koydu.

Şifreli kopya iddiasına inceleme!

KPSS’yi soruşturan savcı harekete geçti

Üniversite adayları ve ailelerinde büyük endişe yaratan iddialara savcılık el koydu. Geçen yıl 10-11 Temmuz 2010’da ÖSYM’nin yaptığı KPSS(Kamu Personeli Seçme Sınavı)’nda Eğitim Bilimleri bölümü sorularının sızdırıldığı iddialarıyla patlak veren skandalı soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan, YGS sınavı için de inceleme başlattı.

İki dosya birleşebilir

 KPSS soruşturmasını sürdüren Sakınan’ın bugün ÖSYM Başkanı Ali Demir’in düzenleyeceği basın toplantısından sonra incelemenin kapsamını netleştireceği öğrenildi. Şüpheler giderilemediği takdirde, KPSS soruşturmasıyla YGS incelemesinin birleştirilebileceği ve ÖSYM hakkında kapsamlı bir soruşturmaya dönüşebileceği belirtiliyor. Geçen yılki KPSS sınav sonuçlarının açıklanmasından 20 gün sonra Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kopyayı gösteren belgeleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etmi∫ti. Isparta Yalvaç’ta ya∫ayan Baki Saçı adlı adaya soruların e-posta ile gönderildiğini gösteren bu belgelerden hemen sonra da sınav iptal edilerek tekrarlanmıştı.

BAKAN BİLGİ İSTEDİ

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ve YÖK Başkanı da iddialar hakkında ÖSYM’den bilgi istedi.  ÖSYM Başkanı Ali Demir ise bugünkü basın toplantısında iddiaların doğru olmadığını ortaya koyabilmek için dün gün boyunca çalıştı.

Şifreleme sistemi nasıl işliyor?

Artvinli avukatın ortaya çıkardığı şifre sistemi, farklı formüllere dayanıyor. Bu formülleri uygulayan adaylar hepsi birbirinden zor ve uzmanlık gerektiren soruları birkaç dakika içinde çözebiliyor...

 - -Cevap şıkları küçükten büyüğe sıralanıp, kitapçıktaki şıkların altına yazılıyor. Çakışan şık doğru cevabı veriyor.

- -Eğer iki şık çakışıyorsa, küçük olan şık doğru cevabı veriyor.

- -Hiçbir şıkkın çakışmaması durumunda, cevaplar bu kez büyükten küçüğe sıralanıyor. Çakışan şık doğru oluyor.

- -Hepsinin çakışması durumunda cevap ilk çakışan, yani “a” oluyor.

Harfli seçeneklerde de işliyor

- Harf kullanılan (a, b, c gibi) sorularda ise cevaplar alfabetik sıraya göre diziliyor; çakışan şık doğru cevabı veriyor.

*x’e 1 ver, cevabı bul

Dördüncü formül ise “x, y, z”li sorularda uygulanıyor. Cevap şıkkındaki “x” değişkeninin yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor.  Matematik harici testlerde de benzer ya da farklı bir formülün uygulandığı öne sürülüyor.

Bu şifreyle 40 soruluk matematik testinde 30 net çıkarılabiliyor!

CEVAP anahtarı

MAT. TESTİ

1.C  2.A  3.E  4.D  5.C  6.A  7.B  8.C  9.C  10.B  11.A  12.A  13.D  14.E  15.C  16.C  17.C  18.B  19.B  20.D  21.D  22.B  23.A  24.B  25.E  26.B  27.D  28.A  29.D  30.C  31.E  32.B  33.D  34.A  35.E  36.E  37.A  38.E  39.A  40.D  [1]

İşte şifreyi çözen avukat

Sözelde de şifre arıyoruz

Şifreleme yöntemi kullanıldığı iddialarını ortaya atan avukat Ayla Varan, şüphe üzerine başladıkları süreci şöyle anlattı: “Artvin’de yaşayan bazı eğitimcilerle, öğrencilerin bir takım duyumları çerçevesinde, ÖSYM’nin internet sayfasındaki soru kitapçığını indirdik. Şıklar üzerinde denemeler yaptık. Ben matematik üzerinde yoğunlaştım. Bir sürü alternatif deneyerek şıkları sıraladık. Büyükten küçüğe, küçükten büyüğe, tek, çift, asal gibi. Birkaç soruda bunu yaptığımızda sıralamanın küçükten büyüğe doğru yapıldığında, testteki şıklarla çakıştığını gördük. Bunu birkaç soruda tekrarladık. 10 olunca artık tesadüf olamayacağını düşündük. Daha sonra ertesi gün dershanelerle paylaştık. Yani teknik olarak benim çok uzak olduğum bir konu. Ben bir avukatım. Bir sınav sisteminde bu kadar tesadüf belki olabilirdi ama istatistiki açıdan olamayacağı kanaatine varıldı. Ben sadece matematik için 30’un üzerinde soruyu bu şekilde çözdüm. Türkçe ve sosyal bölümlerde de şifreleme olduğunu düşünüyoruz. Şimdi onu çözmeye çalışıyoruz. Amaç bir kurumu itham etmek değil ama bu kadar tesadüfün bir arada olamayacağı yönündedir. ÖSYM aksini ispatlamalı.”

‘Açıklama tatmin etmedi’

Şifreyi bulan dershane yöneticisi Fahri Akyüz, “25 yıllık dershanecilik hayatım var. Bu yıl ben de çocuklarla bu atmosferi yaşayayım diye sınava girdim. ÖSYM başkanı değişik kitapçıklarda seçenekler farklı diyor. Şifrelemeye uyup uymadığını bir beyanatla geçiştirmek olmaz. Bundan kamuoyu ne kadar tatmin olur ki?” diye konuştu. [2]

7.500 katrilyonda bir görülür bu da tesadüf olmaz!

Uzman görüşü
İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi kurucusu Doç. Dr. Berk Üstündağ, iddianın kaynağının bilgisayar yazılımı olduğunu ve yazılıma dışardan müdahalenin de mümkün olduğunu açıkladı. ÖSYM’nin sisteminde önemli açıklar olduğunu vurgulayan Üstandağ şöyle konuştu: “Bu yıl YGS’de güvenliği sağlamak için soruların ve şıkların yerlerini değiştirme yöntemi uygulandı. Hatta kişiye özel soru kitapçığı basıldı. Bunların hepsi bilgisayar yazılımlarıyla sağlanıyor. Sistemin güvenirliği açısından bunun ransaltısal olması gerekiyor.

‘ÖSYM sertifika almalı’

Ancak yazılımın içine eklenecek kodlarla sisteme dışarıdan müdahele edilerek bir anahtar yapılabilir. Eğer 40 sorudan 27’si bu yöntemle çözülüyorsa, böyle bir sonuca ulaşmanın ihtimali 7 bin 500 kattirilyonda birdir. Böyle bir ihtimal gerçeklemeyeceğine göre dışarıdan müdahele olmuş demektir.”

“Bilgisayar programları yazılırken kaynak kodları kullanılır. Dünyada benzer sorunlar yaşandığı için de kaynak kodlarının denetimi gerçekleştirilir ve bunlara sertifika verilir. ÖSYM’nin derhal programın yazıldığı andaki ve şimdi açık kaynak kodlarını denetlemesi, çıkan sonuçları da karşılaştırması gerekir. Buradaki amaç anahtarın sınavdan sonra mı önce mi yapıldığını tespit etmek olmalı. Böylece şaibe ortadan kalkar. Bir çok bağımsız kuruluş bu denetimi gerçekleştirebilir. İTÜ bünyesinde de böyle bir sertifa merkezi kuruldu.”

‘Sözelde de yapılabilir’

“Basına dağıtılan kitapçıkta bu şifreleme sisteminin işe yaradığı tesadüfen ortaya çıktı. Yani bu kitapçık için bir anahtar üretilmiş. Ama diğer kitapçıklar için bir anahtar üretilmiş mi? Bunun araştırılması gerekir. Bu anahtar sözel bölümler için de yapılmış olabilir. Örneğin şıklara rakam vererek benzer anahtar oluşturabilir. Bu ise ancak açık kodların incelenmesiyle ortaya çıkar. Ayrıca bir kitapçık için sadece bir anahtar üretilir diye kural da yok. Yazılım sayesinden birden fazla da anahtar üretebilirsiniz. Bunlar kötü niyetli de yapılmış olabilir. Bu yüzden sınav gibi seçim gibi kamuya açık kullanılan yazılım programlarının denetlenmesi şart.” [3]

Kitapçıklar internete konulacak!

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, 27 Mart 2011 günü yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) soru kitapçığındaki şifreleme iddialarına ilişkin, ''Basında şifre olarak bahsedilen durum hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değildir. Bütün soru kitapçıkları (saat 12.30'dan itibaren) internet üzerinden kamuoyuna sunulacaktır'' dedi.

Demir, sınavda en yüksek puan alan adayların soru kitapçığı numarasının kamuoyuna duyurularak, incelenmesine olanak sağlayacaklarını bildirdi.

İşte Demir’in açıklamasından satır başları:

- Burada YGS’yle ilgili ortaya çıkan iddialarla ilgili, kafalarda oluşan soru işaretleriyle ilgili toplanmış bulunuyoruz. Başlamadan önce şunu ifade etmek istiyorum. 27 Mart 2011 Pazar günü, gerçekleştirilen YGS’de hiçbir adayı haksız bir şekilde, diğerinin önüne geçilecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır.

- Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum.

- Basındaki şifre durumu hiçbir adayın soru kitapçıkları için geçerli değildir. bütün soru kitapçıkları internet üzerinden tüm kamuoyuna sunulacaktır. Bizler şimdiye kadar yürütme kurulu üyesi olarak, şimdiden sonra da başkan yardımcıları olarak 6 aydır görev başındayız. Hedefimiz ülkemizin hak ettiği bir ölçme seçme yerleştirme merkezi oluşturmaktır. Bununla herkesin hak ettiği bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Bu alanda gece gündüz yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

- Sınavda haksızlığa neden olacak her türlü şüpheyi büyük bir titizlikle inceliyor ve bunu engellemek için bütün tedbirleri hayata geçiriyoruz. Bazıları hakkında haksız eleştiriler almamıza karşılık son 15 sınavda bunları gerçekleştirdik ve kamuoyu tarafından takdirle karşılandık. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarda hiçbir şüpheye mahal bırakacak bir olgu yaşanmamıştır.

“SINAV GÜVENLİĞİ SOSYAL BARIŞ İÇİN EN ÖNEMLİ UNSURDUR”

- Hepinizin de bildiği gibi sınav güvenliği sosyal barış için en önemli unsurdur. Bu konudaki en küçük bir açıklık, geçmiş yıllarda gördüğümüz gibi tüm kamuoyunu derinden etkileyecek sorunlar doğurmaktadır. Bu uygulamalar devam edecektir. Bugün sınav güvenliğinin iki önemli boyutuna dikkat çekmek istiyorum.

- Bunlardan bir tanesi, soruların nihai şeklinin kapalı dönemde verilmesi ve basılması. Ve bir tanesi de adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kağıdıdır.

- Adaya sorulacak sorular ÖSYM bölgesinde hazırlanmaktadır. Hazırlanan sorular matbaaya götürülmekte ve kapalı dönem adını verdiğimiz, hiçbir bilginin ve nesnenin içeri girdikten sonra dışarı çıkmadığı bir ortamda sınav kitapçığı haline getirilmektedir.

- Tüm kamuoyunun vatandaşlarımızın, bu kapalı dönem kavramını çok iyi anlaması gerekmektedir. Tüm sınavlarımız kesinlikle kapalı dönem içerisinde hazırlanmaktadır. Kapalı dönemin dışında olup da soruların tamamını bilen hiçbir kimse bulunmamaktadır.

- Sınavı hazırlayanlar, kapalı dönemden sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamamaktadırlar. Matbaanın tüm çevresi kamerayla izlenmekte, 2G 3G sinyal karıştırıcılar çalışmakta, kapılarda emniyet görevlileri 7/24 izlenmekte, tüm olaylar kayıt altına alınmaktadır.

- Kapalı döneme parça parça gelen sorular orada birleştirilerek, master soru kitapçığı dediğimiz ve cevap anahtarı görünmektedir. Doğru cevapların ne olduğu ve hangi şıklarda odluğu dışarıdaki kimseler tarafından bilinmemektedir. Buna tüm ÖSYM çalışanları ve soru hazırlayanlar da dahildir.

- Adaya özgü kitapçık ve cevap anahtarları hazırlanması için, master dağıtım ve cevap anahtarları da kullanarak her aday için soru kitapçığı oluşturulmaktadır.

“MATBAADA BİR KİTAPTAN İKİ TANE ÜRETİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Lütfen herkes çok iyi anlasın ki kapalı dönemde soruların dağıtımı tesadüfen yapılmakta ve sistem aynı kitapçıktan iki tane üretememektedir. Üretilen her kitap farklı üretilmekte ve basılmalıdır. Bunun anlaşılması gerçekten çok önemlidir. Matbaada bir kitaptan iki tane üretilmesi mümkün değildir.

Kitapçıkta adayın kişisel bilgileri yer almaktadır. Adayın resmi adı soyadı T.C kimlik numarası, cevap kağıdında da yer almaktadır.

27 Mart’ta gerçekleştirdiğimiz YGS’de, sınav güvenliğiyle ilgili uygulamalar çok büyük bir titizlikle gerçekleştirilmiştir. YGS, 153 sınav merkezinde 89 bin 290 salonda, 1 milyon 692 bin 345 adayın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Sınavda kullanılan gereçler, ÖSYM tarafından verilmiştir.

Sınav bugüne kadar görülmemiş derecede başarılı geçmiştir. Başkalarının yerine sınava girenler maalesef hep görülmüştür. Ama ilk kez YGS 2011’de bu yaşanmamıştır.

Ortaya atılan bir iddiaya göre cevap anahtarlarının bir şifresi olduğu söylenmiştir. Bu şifre tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Sınav kitapçıkları, incelendiğinde bu net ve kesin olarak ortaya çıkmaktadır. Değerli arkadaşlar ÖSYM her zaman olduğu gibi bugün de bundan sonra da kendi işine konsantre olacak ve güvenli sınavlar yapmaya devam edecektir. Tüm çalışanlarıyla birlikte ÖSYM bunun faydasını hep görmüştür.

Bu nedenle kapalı dönemde olan arkadaşlarımız tarafından hiçbir adaya verilmemiş bir kitapçığın basına dağıtılmasına karar verilmiştir. Bunun için iki yol vardı. Ya sistemden her basın kuruluşu adına ayrı bir kitapçık oluşturulacaktı yada her kuruma aynı kitapçık verilecek ve böylece farklılık sağlanmayacaktır. Burada ikinci yol tercih edildi ve tek bir kitapçık kamuoyuyla paylaşıldı.

Hepimizin bildiği gibi bu A4 boyutundaki bu kitapçık ve cevap anahtarı kamuoyuna verildi. Oysa adaylara verilen soru kitapçığı tamamen farklı boyutta, kağıtta farklı bir geometrideydi.[4]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/sifreli-kopya-iddiasina-inceleme/368871/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/368874/1/Gundem}

[3] {http://haber.gazetevatan.com/7500-katrilyonda-bir-gorulur-bu-da-tesaduf-olmaz/368872/1/Gundem}

[4] {http://haber.gazetevatan.com/kitapciklar-internete-konulacak/368921/1/Gundem}

 



Bu haber 1,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,161 µs