En Sıcak Konular

CUMA NAMAZINI BÖLÜCÜLÜĞE ALET ETTİLER

2 Nisan 2011 12:54 tsi
CUMA NAMAZINI BÖLÜCÜLÜĞE ALET ETTİLER BDP’nin ‘sivil itaatsizlik’ eylemlerine ümmetin birlik ruhunu temsil eden ''cuma namazı'' da alet edildi.

Cuma'da da sivil itaatsizlik!

BDP’nin ‘sivil itaatsizlik’ eylemlerinde cuma namazı kılındı, hutbe Kürtçe okundu. Cami dışında kılınan namazda Kürtçe okunan hutbelerde ‘barış’ mesajları verildi. Eylemlerde Diyanet İşleri Başkanlığı da Kürtçe duaya izin vermediği gerekçesiyle protesto edildi.

BDP ve DTK’nin ‘sivil itaatsizlik’ eylemleri kurulan ‘Demokratik Çözüm Çadırları’nda sürüyor. Dün birçok ilde çadırlarda toplanan BDP’liler cuma namazını da eylem alanlarında kıldı. Diyarbakır, Koşuyolu Park’ında toplanan yaklaşık 2 bin kişi daha sonra ’sivil itaatsizlik’ eylemleri çerçevesinde camilere gitmeyerek cuma namazı kıldı. Sivil imam eşliğinde kılınan namazda, imam Kürtçe hutbe okurken, ellerin barış için kalkmasını istedi.

Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde de çadırların bulunduğu parklarda Kürtçe hutbelerin okunduğu cuma namazları kılındı.

Şırnak’ın Cizre ilçesi’nde Nasrullah Mahallesi’ndeki Nuh Nebi Camii önündeki boş alanda toplanan BDP’li yöneticiler, Cizre Belediye Başkan Vekili Mehmet Saçı, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ve yüzlerce vatandaşın katılımıyla cuma namazı kılındı, Kürtce hutbe okundu.

Yöresel kıyafetler giyen BDP’li kadınların da saf tuttuğu cuma namazında hutbeyi Kürtçe okuyan imam İbrahim Çeter, Rusya Federasyonu’nun dağılma döneminde 12 Türk devletinin bağımsızlığını kazandığını belirterek, şöyle dedi:

“Bu bağımsızlıklarını kazanırken hiç bir insanın kılına zarar gelmedi, kan dökülmedi, asilimasyon politikası yürütülmeden özgürlüklerine kavuştular. Ama Türkiye bunun tam tersini yapıyor. Yurttaşların özgürlüklerini ellerinden almak için her türlü yolu deniyor. Şimdi ise İslamiyeti ve siyeseti kullanıyor. Herkesin kendi dilinde, dini inançlarını kendi ana dillerinde yerine getirmesi gerektiğini, asimilasyon ve ırkçı politikalarının yer olmadığını Kuran-ı Kerim de söylüyor.”

Muğla’nın Milas İlçesi’nde kurulan çadırın önünde Kürtçe dualarla cuma namaz kılındı. BDP Milas İlçe Başkanı Ahmet Mızrak, tepkilerinin Kürtçe duayla namaz kılınmasına ve ezan okunmasına izin vermeyen Diyanet İşleri Başkanlığı’na olduğunu söyledi.

‘Ayrımcılık yapıyorlar’

BDP’nin sivil itaatsizlik eylemlerini eleştiren Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde ayrı cuma namazı kılınmasına da tepki göstermişti. Başbakan Erdoğan eylemi şöyle değerlendirmişti: “Barış derler, çatışmadan, gerilimden tahrikten medet umarlar. Sizin nereniz sivil? Meclis’te anayasa oylamalarında kendi iradelerini kullanıp gidip sandıkta oy dahi veremediler. Özgürce konuşamıyorlar, özgürce hareket edemiyorlar. Talimat almadan adım atamıyorlar. Ondan sonra çıkıp ‘sivil itaatsizlik’ diyorlar. Bunlar sadece oyun. Bir tarafta normal cuma namazı kılınıyor, bunlar harmanlama kendilerine göre cuma namazı kılıyorlar. Bu ayrımcılık değil de nedir?”

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/cumada-da-sivil-itaatsizlik/368692/1/Gundem}



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,069 µs