En Sıcak Konular

DIŞ BORÇ STOKU 290.4 MİLYAR DOLAR

2 Nisan 2011 12:13 tsi
DIŞ BORÇ STOKU 290.4 MİLYAR DOLAR Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 2010 yılı sonu itibarıyla 290.4 milyar dolar oldu.

Borca battık...

Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 2010 yılı sonu itibarıyla 290.4 milyar dolar oldu. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 189.6 milyar dolar ile yüzde 65.3 ve kamu kesimi borçlarının payı 88.9 milyar dolar ile yüzde 30.6 düzeyinde gerçekleşti. Merkez Bankası borçlarının toplam borç stoku içerisindeki payı ise 11.8 milyar dolar ile yüzde 4.1 olarak belirlendi.

Hazine Müsteşarlığı 2010 yılı dördüncü çeyrek resmi Türkiye brüt dış borç stoku geçici verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye Brüt dış borç stoku, 2010 yılı dördüncü çeyreği sonu itibarıyla 290.4 milyar dolar oldu. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 189.6 milyar dolar ile yüzde 65.3 ve kamu kesimi borçlarının payı 88.9 milyar dolar ile yüzde 30.6 düzeyinde gerçekleşti.

Merkez Bankası borçlarının toplam borç stoku içerisindeki payı ise 11.8 milyar dolar ile yüzde 4.1 olarak belirlendi. Kamu kesimi dış borçlarının büyük bir çoğunluğu orta-uzun vadeli dış borçlardan oluştu. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli I, II ve III sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinden oluşan merkezi yönetim dış borç stoku, 2010 yılı dördüncü çeyrek sonu itibarıyla 78.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu miktarın 44.2 milyar dolar tutarındaki kısmı uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluştu.

KAMU KURULUŞLARININ TOPLAM DIŞ BORCU 10.8 MİLYAR DOLAR

Merkezi yönetim dışında kalan mahalli idareler, fonlar, kamu bankaları, KİT'ler ve diğer finansal olmayan kamu kuruluşlarının toplam dış borçları, 2010 yılı sonu itibarıyla 10.8 milyar dolar tutarında gerçekleşti.

KISA VADELİ ÖZEL SEKTÖR DIŞ BORCU 72.7 MİLYAR DOLAR

2010 yılı dördüncü çeyrek sonu itibarıyla kısa vadeli özel sektör dış borcu 72.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutar içinde bankacılık sektörünün payı 47.8 milyar dolar ile yüzde 65.7 gerçekleşti. Özel sektörün 2010 yılı dördüncü çeyreği itibarıyla orta-uzun vadeli dış borçları 116.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Finansal olmayan kuruluşlar 82.7 milyar dolar ile uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içinde en büyük paya sahip oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN UZUN VADELİ DIŞ BORÇLARI

Merkez Bankası'nın uzun vadeli dış borçları, 2010 yılı dördüncü çeyreğinde 10.3 milyar dolar, kısa vadeli dış borçları ise 1.6 milyar dolar tutarında gerçekleşti. Hazine'den yapılan açıklamada "Bilindiği gibi dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin ABD Doları cinsinden ifade edilmesidir.

Bu durum, yayınlanan istatistiklerdeki dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açmaktadır. Bu çerçevede, 2010 Eylül - 2010 Aralık döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık 4 milyar ABD Doları tutarında azalış göstermiştir" denildi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=19544}

 



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,073 µs