En Sıcak Konular

ERDOĞAN: SİMGELERE YASAK GETİREBİLİR MİSİNİZ

14 Ocak 2008 16:40 tsi
ERDOĞAN: SİMGELERE YASAK GETİREBİLİR MİSİNİZ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsüyle ilgili olarak, "Bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı da suç kabul edebilir misiniz " ? diye sordu.

MADRİD - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başörtüsüyle ilgili olarak, "Bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı da suç kabul edebilir misiniz? Simgelere bir yasak getirebilir misiniz, sembollere bir yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var" diye sordu.
     Burada sorumluluklarının farkında olduklarını, özellikle özgürlükler noktasında bunun çözümüne inandığını, en yakın zamanda çözüleceğini zannettiğini belirten Erdoğan, "Çünkü millet bu sorumluluğu verirken özgürlükler noktasında bu haklarını da haklı olarak istiyor" dedi.
     Erdoğan, Europa Press adlı ajansın düzenlediği kahvaltılı toplantıda katılımcıların sorularını yanıtladı.
     Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine, kendi partisinde nasıl başörtülüler varsa diğer siyasi partiler içinde de başörtülülerin bulunduğunu anlatarak, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
     "Onların bu siyasi tercihlerine, onların dininin bir gereği olarak başını örttüğüne inanan ve bunu bu şekilde uygulayana, zorla şu söyleniyor; 'Hayır sen bunu siyasi bir simge olarak takıyorsun'. 'Hayır' diyor, 'Ben siyasi bir simge olarak takmıyorum, ben bunu dinimin bir gereği olarak takıyorum' diyor.
     Velev ki, bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı da suç kabul edebilir misiniz? Simgelere bir yasak getirebilir misiniz, sembollere bir yasak getirebilir misiniz? Özgürlükler noktasında dünyanın neresinde böyle bir yasak var? Oradan da bu işe girseniz, orada da ayrı bir yanlışı yapmaktalar.
     Buradaki dert başka aslında. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Bunu maalesef takdirde zorlanıyoruz. Ve de bugün Avrupa'da ABD'de, değişik ülkelerde rahatlıkla başı örtülü olarak üniversiteye kızlar gidebiliyor. Oralarda bir sorun yok. Ama halkının yüzde 99'u Müslüman olan ülkemde böyle bir sıkıntı yaşanıyor maalesef. Ama bu sıkıntıyı da ben aşacağımıza inanıyorum, milletçe aşacağımıza inanıyorum."
     Başbakan Erdoğan, "Anayasa ile mi bunu çözeceksiniz" sorusunu yanıtlarken de "İdeal anlamda kanunla zaten çözülmüştü. Kanunda burada kilitlenme veya yasak yok. Kanun önünü açıyor" dedi.
     Burada Anayasa Mahkemesi'nin bir yorumu ile "bu işin engellendiğini" anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:
     "Ve daha sonra AİHM'in burada hükümete inisiyatif tanıyan yine bir yorumu vardı. Bunun üzerinden de, ülkemizde ağırlıklı olarak medya bir çorap örmeye çalıştı. O çorabı hala örmeye gayret ediyor. Şu anda Anayasa içinde bunun çözümü bizim arzumuzdur. Ama öyle çözelim ki bu herhangi bir gerginliğe de zemin hazırlamasın. Onun için bunun müzakeresini geniş tutuyoruz. Yani bütün siyasi partilerde, parlamentoda en geniş manada çözelim, çünkü 'Demokrasilerde çare tükenmez' diyoruz, madem böyle inanıyoruz bu işe, o zaman demokrasi içinde bu çare mekanizmasını işletelim ve bu sorunu da çözelim."

Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,136 µs