En Sıcak Konular

EROĞLU: ''KKTC TAVİZ VERMEYECEK''

23 Mart 2011 19:39 tsi
EROĞLU: ''KKTC TAVİZ VERMEYECEK'' KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümünde Türk tarafı için "kırmızı çizgi" niteliği taşıyan ilkelerden taviz verilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

Derviş Eroğlu KKTC taviz vermeyecek

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümünde Türk tarafı için "kırmızı çizgi" niteliği taşıyan ilkelerden taviz verilmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayarak, "Bunlarda taviz vermek demek, Kıbrıs'ta egemenliği Rum tarafına vermek, kendi vatanımızda ikinci sınıf vatandaş olarak yaşamayı kabullenmek anlamına gelir" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa'da 4. Gençlik Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın istenilen noktaya gelmesi için BM'nin gerçekçi bir rol üstlenmesi, Avrupa Birliği'nin (AB) ise hatalarını telafi edici kararlar alması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türkü'nün Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünyada Barış" özdeyişini kalpten benimsemiş bir halk olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs meselesini de bu anlayışla, adada varolan gerçekler temelinde bir an önce sonuçlandırmak istediklerini kaydetti.

Devam eden Kıbrıs görüşmelerinde bunun için gayret gösterip öneriler ortaya koyduklarını anlatan Eroğlu, "Güven ve dengeli bir anlaşmayla Kıbrıs adasının bölgemizde ve dünyamızda örnek olmasını istiyoruz" dedi.

Fedakarlık yapılabilecek noktalarda bunu yaptıklarını, anlaşma için önemli adımlar attıklarını ifade eden Eroğlu, karşı taraftan da aynı yönde bir anlayış beklediklerini ve hala beklemekte olduklarını söyledi. Gelecek nesilleri düşündükleri için fedakarlık yapamayacakları noktalar bulunduğuna dikkati çeken Eroğlu, "kırmızı çizgiler" olarak nitelediği bu noktaları şöyle sıraladı:

"Sulandırılmamış iki kesimliliğin devamı; iki halk ve bugün adada var olan gerçeklerden hareket edilerek, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme olgusundan asla vazgeçemeyeceğimizin bilinmesi; Kıbrıs Türk halkının kendi bölgesinde mülkiyet ve nüfus bakımından net bir çoğunluğa sahip olması; yeni bir siyasi ortaklık kurulması; Anavatan Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devamı."

Bu ilkelerden taviz verilmesinin söz konusu olamayacağının altını çizen Eroğlu, "Bunlarda taviz vermek demek, Kıbrıs'ta egemenliği Rum tarafına vermek, kendi vatanımızda ikinci sınıf vatandaş olarak yaşamayı kabullenmek anlamına gelir. En temel hakkımız olan yaşam hakkımız tehlikeye girer" diye konuştu.

"Rum tarafı henüz istediğimiz noktada değil. Hala 1974 öncesine dönüş beklentisi içerisinde bulunuyorlar ve bunun mümkün olamayacağını anlamak istemiyorlar. Bize yaşattıkları kötü günleri, bizi devletsiz bıraktıkları günleri unutuyorlar" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, yine de umutlarını yitirmediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aklıselimin galip geleceğine, Sayın Hristofyas'ın 2012'nin Şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerini beklemeden, soruna en kısa zamanda bir çözüm bulunması için doğru yola geleceğine, zaman sınırlaması ve yoğunlaştırılmış görüşmeler yapılıp netice alınması için mesafe kat edilmesine razı olacağına inanıyoruz."

Hristofyas'ın durduk yere bu noktaya gelmesini beklemenin yanlış olacağını kaydeden Eroğlu, bunun için "BM'nin gerçekçi bir rol üstlenmesinin, AB'nin hatalarını telafi edecek kararlar almasının" yararlı olacağını söyledi.

EROĞLU, UNFICYP KOMUTANI CHAO LİU'YU KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bugün ayrıca, Kıbrıs'taki BM barış gücü UNFICYP'in Komutanı Çinli Tümgeneral Chao Liu'yu kabul etti. Cumhurbaşkanlığındaki görüşmede basına açıklama yapılmadı.

Tümgeneral Chao Liu, 25 Şubatta ara bölgede düzenlenen törenle, UNFICYP Komutanlığını Albay Gerard Hughes'den devralmıştı. UNFICYP komutanlığını, Nisan 2008'den Aralık 2010'a kadar Perulu Tuğamiral Mario Sanchez Debernardi yürütmüş, ardından 25 Şubata kadar bu görevi vekaleten Albay Gerard Hughes üstlenmişti. Tümgeneral Liu, UNFICYP Komutanlığı görevine BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından 13 Ocakta atanmıştı.

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/dervis-eroglu-kktc-taviz-vermeyecek-194540.htm}



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,486 µs