En Sıcak Konular

DENİZLERİN ''YABAN ARISI'' TÜRKİYE SULARINA DOĞRU YAKLAŞIYOR

16 Mart 2011 18:54 tsi
DENİZLERİN  ''YABAN ARISI'' TÜRKİYE SULARINA DOĞRU YAKLAŞIYOR Denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen bu canlı için uzmanlar uyarıyor...

Türkiye'ye yaklaşan tehlike!

Denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen bu canlı için uzmanlar uyarıyor...

MUĞLA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan, denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen ’kutu denizanası’nın (Chironex fleckeri) Türkiye sularına doğru yaklaştığını belirterek, "Neredeyse saydam olan bu hayvanı fark etmek çok zor. Türkiye’ye gelmesi durumunda sularımızda büyük bir tehlike yaratacaklar. Bu konuda çeşitli önlemler almalıyız" dedi.

Marmaris Çevrecileri Derneği, bir yıldır çeşitli kurum ve kuruluşlardan aldıkları desteklerle yaptıkları bilimsel araştırmaları kamuoyuyla paylaştı. Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, kuruldukları ilk günden bu yana Marmaris’te bilimsel olarak bir çevre analizi yaptıklarını söyledi. Kutengin, Marmaris koylarında daha önceden görülen ve örtüleme çalışmasıyla önüne geçilmek istenen terörist yosun, limana yanaşan kruvaziyer gemileri ve arıtma sistemlerine kadar denize zarar verecek bütün unsurları Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin de yardımıyla araştırdıklarını söyledi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan ve yaptıkları araştırmaları Marmarisli çevrecilerle paylaşan Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan, 25 bin kilometrekarelik bir kapalı denize sahip olan Marmaris Körfezi’nin ekolojik bozulmayla karşı karşıya kaldığını belirtti. Prof. Dr. Tarkan, körfezin sadece iki açık noktası bulunduğunu, bunların da dip eğiminin körfezin içerisine doğru olması nedeniyle yeterli su sirkülasyonunun sağlanamadığını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Tarkan, Akdeniz’in endemik bitkisi olan Posedonia çayırlarının günden güne azalmaya devam ettiğini kaydederek, "Bu bitki Akdeniz’in yerel bitkisi. Balıklara hem yuva hem de üreme alanı sağlıyorlar. Marmaris ve çevresinde günden güne azalıyor. Bu nedenle de Marmaris’in ekolojik dengesinde değişim meydana geliyor. Marmaris ve çevresinde çok ciddi projelerle deniz ekosistemi koruma altına alınmalı" diye konuştu.

DENİZLERİN YABAN ARISI TÜRKİYE KAPISINDA

Prof. Dr. Ahmet Tarkan, denizlerin yaban arısı olarak nitelendirilen, ’kutu denizanası’nın (Chironex fleckeri) Türkiye sularına doğru yaklaştığını söyledi. Dünya üzerindeki en zehirli deniz hayvanları arasında 6’ncı sırada bulunan kutu denizanasının, son zamanlarda Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nda görüldüğü konusunda bazı açıklamalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Tarkan "Neredeyse saydam olan bu hayvanı fark etmek çok zor. Türkiye’ye gelmesi durumunda sularımızda büyük bir tehlike yaratacaklar. Bu konuda çeşitli önlemler almalıyız" dedi.

İNSAN KAYNAKLI ATIKLAR

Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erdem de, denizlerin insan kaynaklı kirlenmesi konusunda bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Erdem, Marmaris’ten Datça’ya kadar ticari amaçlı bir trolle yaptıkları çalışmada yaklaşık 600 kilogram insan kaynaklı atığı denizden çıkardıklarını buna karşılık sadece 40 kilogram balık yakaladıklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erdem, "İnsan kaynaklı cam, plastik ve metal içerikli atıklar, artık denizlerimizde varlığını sürdüren ve hatta ekolojik sistemde egemen hale gelen maddeler oldu. Denizleri korumak istiyorsak öncelikle insan kaynaklı atıkları denizlerimizden uzak tutmak zorundayız" diye konuştu.

Kutu denizanası

Başta Avustralya’nın kuzey sahilleri olmak üzere denizlerin en zehirli hayvanlarından biri olarak bilinen kutu denizanası 70 insanı öldürücek kadar zehir taşır. Uzun dokunaçları bir sürü zehirli iğne ile biter. 60 dokungaça sahiptir ve her biri 5 milyara yakın yakıcı kapsül taşır. Saldırgan bir hayvan değildir. 24 adet göze sahiptir ve saniyede 150 santimetre hızla ilerler. Bu canlıdan korunmanın en iyi yolu doğrudan temasta bulunmamaktır. Normal denizanasının zehrinin 350 kat fazlasını çıkarır. Bir uzvunu kurbanına saplar ve zehri akıtır. Kutu denizanası saldırısına uğrayan bir insan birkaç dakika içinde ölebilir. Ölüm genelde kalbin durması şeklinde meydana gelir.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/turkiyeye-yaklasan-tehlike/365480/1/Gundem}

 



Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,867 µs