En Sıcak Konular

HÜSNÜ MÜBAREK SALLANIYOR DÜŞTÜ DÜŞECEK!

30 Ocak 2011 13:04 tsi
HÜSNÜ MÜBAREK SALLANIYOR DÜŞTÜ DÜŞECEK! Mübarek’in sokağa indirdiği askerler Mısırlılarla bütünleşti.Askerler halkın üzerine kurşun yağdıran polise ateş açtı. 2 güvenlik gücü birbirine girdi.Ülkede ölü sayısı 100’ü aştı.Uzmanlara göre artık Mısır’da Mübarek dönemi kapandı.

Ordu-millet el ele, Mübarek sürgüne!

Ölü sayısının 100'ü geçtiği Mısır'da, bir cezaevinden binlerce kişinin kaçması endişeleri körükledi. Olayları dünyaya aktaran El Cezire televizyonu için de yayın yasağı getirildi.

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in “Hükümeti görevden aldım. Reform için hızla çalışacağım” sözlerine rağmen onbinlerce kişi dün yine sokağa çıkma yasağını yok sayarak meydanlara indi. Mübarek’in sokağa indirdiği askerler Mısırlılarla bütünleşti

İsyancılar ordu lehine slogan attı. Askerler halkın üzerine kurşun yağdıran polise ateş açtı. 2 güvenlik gücü birbirine girdi. Ülke genelinde ölü sayısı 100’ü aştı. Ortadoğu uzmanlarına göre artık Mısır’da Mübarek dönemi kapandı...

Pilot Mareşal Hüsnü Mübarek, bundan 30 yıl önce Enver Sedat suikastının ardından Mısır Devlet Başkanlığı’nı üstlendiğinde bir gün halkının karşısına bu kadar şiddetli bir şekilde dikileceğini hayal etmemişti. Ancak demir yumrukla yönettiği ülkede baskı altına aldığı medya, halkına çok gördüğü özgürlükler bir bumerang gibi her geçen gün oturduğu koltuğu altından çeken bir silah haline geldi. Tunus’ta Bin Ali rejiminin devrilmesini örnek alan Mısırlılar demokrasi için dün bir kez daha meydanları doldurdu. Hem de Mübarek’in TV’ye çıkıp “Halkımın isteklerini anlıyorum. Daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük ve reform için hızla çalışacağım” demiş olmasına rağmen. Hatta yüzlerce tank ve binlerce askerin caddeleri doldurmuş olmasına rağmen... Sloganların hedefine yine Mübarek ve 2011 eylülündeki başkanlık seçimlerinde yerine getirmek istediği oğlu Cemal vardı. Mısır'da göstericiler sokaklara döküldü 

Mübarek dün sabah halkın yeniden meydanları doldurması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan etti ancak bir kez daha yenildi. Yasak başladığında kalabalıklar azalmak yerine çığ gibi büyüdü. Onlara müdahale etmesi beklenen askerler ise tankların üzerine çıkıp kendileriyle fotoğraf çektiren Mısırlılar’a poz verdi. Göstericilere halen sert müdahalelerde bulunmakta ısrarlı olan polis ise dün de 4 kişinin ölümüne sebep oldu. Göstericilerin İçişleri Bakanlığı’na girmeye teşebbüs etmesi üzerine üzerlerine ateş açan polis ile halkı korumak isteyen askerler arasında çatışma çıktı. Bakanlık binasına giren ordu mensuplarına polis ateşle karşılık verdi. İki güvenlik gücü arasındaki çatışma dakikalarca devam ettii. İki ateş arasında kalan 3 gösterici hayatını kaybetti. İş adamlarının özel jetlerle ülkeyi terk ettiği iddia edildi.
‘Kurşunları gizleyin’ baskısı

Mübarek’in de TV’den açıkladığı gibi Mısır hükümeti dün istifasını verdi. 5 günlük çatışma bilançosunun 100’den fazla ölü ve 1000’i aşkın yaralı olduğu açıklandı. El Cezire’ye konuşan hastane yetkilileri hükümetin kendilerine, “Kurşunla gerçekleşen ölümleri gizlemeleri için baskı yaptığını” belirtti.

SLOGANLARI

* Uyuma ordu uyuma! Hüsnü Mübarek fazla yaşamayacak, uyan!
* Ordu-halk el ele Mübarek ve Cemal sürgüne!
* Kendi iyiliğin için bırak Mübarek!
* Sen ve karın defolacaksınız mısır bizim!
* Ülkesini İsrail’e pazarlayan hain... Git git git.
* Ayaklan Mısır’ım ayaklan! Hainlerden kurtulmanın tek çaresi devrim!
* Kaç Cemal kaç! Baban da sen de aynısınız!
* Hep beraber bağırın! Hüsnü Mübarek ülkeyi terk et!
* Bu ülke hırsızların çöplüğü olmayacak!
İktidarı ona mı devredecek?

Mısır İstihbarat Servisi’nin başındaki Ömer Süleyman dün yeni devlet başkan yardımcısı olarak atandı. Mısır adına Gazze’deki barış görüşmelerine katılan ve halk arasında saygı duyulan bir isim olan Süleyman’ın Mübarek’ten görevi teslim aldığı görüntüler devlet televizyonunda yayınlandı. Mübarek, 1981’de iktidara geldiğinden beri yardımcı atamamıştı. Süleyman’ın atanmasının, muhtemel bir iktidar devri planını gösterdiği ve halefi olarak gösterilen oğlu Cemal’in gözden çıkarılmış olabileceği belirtiliyor. Atamanın aynı zamanda, Mübarek’in eylüldeki devlet ba∫kanlığı seçimine katılmayabileceğini de gösterdiği kaydediliyor.

İktidarı ona mı devredecek?

Mısır İstihbarat Servisi’nin başındaki Ömer Süleyman dün yeni devlet başkan yardımcısı olarak atandı. Mısır adına Gazze’deki barış görüşmelerine katılan ve halk arasında saygı duyulan bir isim olan Süleyman’ın Mübarek’ten görevi teslim aldığı görüntüler devlet televizyonunda yayınlandı. Mübarek, 1981’de iktidara geldiğinden beri yardımcı atamamıştı. Süleyman’ın atanmasının, muhtemel bir iktidar devri planını gösterdiği ve halefi olarak gösterilen oğlu Cemal’in gözden çıkarılmış olabileceği belirtiliyor. Atamanın aynı zamanda, Mübarek’in eylüldeki devlet ba∫kanlığı seçimine katılmayabileceğini de gösterdiği kaydediliyor.

Mübarek’in adamları evleri yağmalıyor

Mısır’da iki gündür devam eden ülke çapındaki gösterilerle birlikte yağmalama olayları da tavan yaptı. Onlarca bina ateşe verilip talan edilirken, Kahire’nin bazı semtlerinde evleri yağmalayan bir grup tespit edildi. Mahalle sakinleri tarafından yakalanan yağmacıların üzerinden Devlet Güvenlik Servisi’nin kimlikleri çıktı. Soygunların, halkın gösterileri bırakarak evlerine dönmeleri için özellikle tertiplendiği belirtiliyor. Ordudan yapılan açıklamada da vatandaşlara mallarına sahip çıkmaları çağrısında bulunuldu.
‘Başkanlıkta kalırsın ama 4 ŞARTLA’

Hüsnü Mübarek’in ulusa sesleniş konuşmasının hemen ardından Mısır liderini arayan ABD Başkanı Barack Obama, Mübarek’e adeta ültimatom verdi. Ortadoğu’da İsrail’den sonraki en büyük müttefiki ile 30 dakikalık görüşme yapan Obama, Mübarek’i desteklemenin kendisine her yıl 1.5 milyar dolar hibe yardım yapan Amerika için çok zor bir hal aldığını kaydetti ve Mübarek’e “Başkanlıkta kalmanı ancak 4 şartla desteklerim” dedi.

1) Sivillere şiddet uygulamayı bırak. Halkın barışçıl gösteri hakkına saygı göster.
2) Reform kararlarını hiç vakit kaybetmeden açıkla.
3) Muhaliflerle diyalog kur ve gücünü paylaş.
4) İnternet ve cep telefonlarını derhal yeniden kullanıma aç.
ABD basını: Desteği çekin

ABD basını ise Obama ile aynı fikirde değil. Amerika’nın iki büyük gazetesi New York Times ve Washington Post, ağız birliği etmişçesine başyazılarından Obama’ya, “Mübarek’e destek vermekten artık vazgeç” çağrısı yaptı. Düşünce ve fikir özgürlüğünden bahseden Amerika’nın Ortadoğu’da kendi halkına zulüm yapan bir diktatörü desteklemeye devam etmesinin ABD’nin dünyadaki imajına zarar vereceği belirtildi. Ortadoğu’yu en iyi bilen gazetecilerden Robert Fisk ise Independent gazetesindeki yazısında Mısır’da Mübarek devrinin kapandığını ilan etti ve “Bunlar zalim bir diktatörün son çırpınışları” ifadesini kullandı.

NOTLAR...

Cep var SMS ve net yok

Mısır’da dün cep telefonu hizmeti veren 4 operatörden sadece Vodafone yeniden hizmet vermeye başladı. Ancak SMS ile internet halen ülke genelinde kesik bulunuyor.

Piramitler ve müzeye yağma

Ordunun büyük çabasına rağmen binlerce yıllık mumyaların sergilendiği Mısır Ulusal Müzesi ve Piramitler yağmacıların hedefi oldu. Her ikisi de geçici süreyle kapatıldı.

Çin hükümeti Mısır’dan korktu

Mısır’da patlayan isyan hareketi Uzak Doğu’da bile korku yarattı. Çin rejimi kendi vatandaşlarının gelişmelerden haberdar olmasını engellemek için internette “Mısır” kelimesinin aranmasını engelledi.

İşadamları jetlerle kaçtı

Mısır borsasının iki günde yüzde 20 değer kaybetmesinin ardından Suudi borsası da dün yüzde 4 düştü. Mısırlı iş adamlarının jetlerine atlayarak ülkeyi terk ettiği iddia edildi.

EL CEZİRE'NİN YAYINI DURDURULDU

Mısır hükümeti El Cezire Televizyonunun ülkedeki tüm faaliyetlerini askıya aldı.

Mısır’ın resmi haber ajansı Mena’nın verdiği haberde, "Mısır Enformasyon Bakanı, El Cezire televizyonunun Mısır’daki tüm faaliyetlerinin askıya alınmasını, tüm lisanslarının iptal edilmesini ve ülkedeki tüm El Cezire çalışanlarının akreditasyonlarının geri alınmasını emretti" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Mısır İçişleri Bakanlığı binasını koruma görevini Mısır ordusunun üstlendiği bildirildi.

El Arabiya televizyonu, göstericilerin daha önce saldırı girişiminde bulunduğu Kahire’nin iç kesiminde bulunan bakanlık binasının korunması görevini,
artık polis yerine Mısır askerlerinin yerine getirdiğini duyurdu.

'BİNLERCE KİŞİ CEZAEVİNDEN KAÇTI' İDDİASI

Mısır’da yönetime karşı gösteriler devam ederken, bir cezaevinden binlerce kişinin kaçtığı iddia edildi.

AFP’nin haberine göre, Mısır güvenlik birimlerinden bir kaynak, kaçışların başkent Kahire’nin 100 kilometre kuzeyine düşen Vadi Natrun’daki cezaevinde yaşandığını söyledi.

Söz konusu kaynak, aralarında İslamcıların da bulunduğu binlerce tutuklunun, cezaevinde gece çıkardıkları isyanın ardından kaçtığını belirtti.(VATAN DIŞ HABERLER)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/ordumillet-el-ele-mubarek-surgune/355908/30/Dunya}

 



Bu haber 929 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,050 µs