En Sıcak Konular

TÜRK YURDU DERGİSİ 1OO. YILINI KUTLUYOR

24 Ocak 2011 17:26 tsi
TÜRK YURDU DERGİSİ 1OO. YILINI KUTLUYOR 1911 yılında yayın hayatına başlayan Türk Yurdu Dergisi 100. yılını kutluyor ve 100. yıl şerefine, Ocak ayından itibaren her ay “Anıt Sayılar” olarak çıkacak.

TÜRK YURDU DERGİSİ’NİN 100. YIL KUTLAMALARI ÇERÇEVESİNDE GAZETE VE TELEVİZYON TEMSİLCİLERİ İLE KAHVALTIDA BULUŞULDU

1911 yılında yayın hayatına başlayan Türk Yurdu Dergisi 100. yılını kutluyor ve 100. yıl şerefine, Ocak ayından itibaren her ay “Anıt Sayılar” olarak çıkacak. Bu itibarla Türkiye sathında yayın yapan gazete ve televizyonlarımız için 23 Ocak günü Ankara Rixos Hotel (Büyük Ankara Oteli)’de kahvaltılı bir toplantı düzenlendi.

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür’ün ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Türk Ocakları Yönetim, Denetim, Danışma, Sanat Edebiyat, Hanımlar, Akademik Kurul başkan ve bazı üyeleri ile Hars Heyeti Başkanı, Gençlik Kolları Başkanı da katıldılar.

Kahvaltıdan sonra, kuruluşundan günümüze Türk Ocaklarını tanıtan kısa bir belgesel gösterimi yapıldı ve ardından Genel Başkan Nuri Gürgür, gazete ve temsilcilere hitaben şu konuşmayı yaptı:

Basınımızın ve televizyonlarımızın değerli mensupları, aziz davetliler;

Davetimize icabet edip teşrif ettiğiniz için şahsım ve Türk Ocakları adına sizlere hoş geldiniz diyor, teşekkür ediyorum.

1911 yılında yayınlanmaya başlayan Türk Yurdu Dergisi, bu yıl 100. yılını tamamlamış bulunuyor.

Bilindiği gibi Türk Yurdu, "Kamu Yararına Hizmet Eden Dernek" statüsüne sahip Türk Ocaklarının asırlık yayın organıdır. İlk dönemde Yayın Müdürlüğü'nü Yusuf Akçura yürüttü. Akçura Derginin ve Ocağın İttihat ve Terakki'nin güdümüne girmemesi için çaba harcayanlardan biriydi. Türk Yurdu yazı kadrosunu olabildiğince geniş tuttu; Türk milliyetçiliği fikrini benimseyen yazarlar ağırlıkta olmakla beraber, iktisatçı Parvus gibi farklı kimliklerden ve görüşlerden insanlara da yer verdi. Dergide Türk dünyasıyla ilgili haberler, bilgiler, yazılar geniş şekilde yer aldı.

Türk Ocakları ve yayın organı Türk Yurdu bir bakıma 100 yıllık siyasî, sosyal ve kültürel tarihimizin aynası olmuştur. Yakın tarihimizi incelemek isteyenler Türk Ocağı’nın varlığını, etkilerini, olaylar ve insanlar üzerindeki yerini dikkate almak zorundadırlar. Başka bir ifadeyle Türk Ocağı Meşrutiyet sonrası gelişmelerde, büyük savaşta Millî Mücadele'de ve erken Cumhuriyet döneminde (1923-1931) "baş aktörlerden" biri konumundadır.

Türk Ocağı siyaset ilişkileri her dönemde zorlu geçmiştir, kolay olmamıştır. Çünkü iktidarlar siyasetin doğası sonucu bütün güçlerin çevrelerinde toplanmasını isterler. Yani siyasî tarihimizde İttihatçılardan bu yana siyasetçiler ve iktidarlar "biat" kültürünü geleneksel hâle getirmişlerdir. Ülkemizde demokrasinin neden hâlâ tamamlanmadığı, eksikliklerin giderilmediği konusu araştırılırken, iktidarların sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerinin bu açıdan değerlendirilmesi yerinde olacaktır.

Türk Yurdu Dergisi 100 yıldan beri Ocağın iki temel ilkesini dikkate alarak yayımlanmaktadır:
1. Millî kültürümüzün gelişmesine, incelenmesine, tarih bilincinin yerleşmesine çalışmak, bu hususlarda eğitici ve öğretici faaliyetler düzenlemek. Bu kültür milliyetçiliği anlamına gelir. Ocağın millet anlayışı Gökalp'ın tanımlamasıyla "lisanca, ahlâkça, bediiyatça müşterek olan ve aynı terbiyeyi almış fertlerden mürekkep bir topluluktur" görüşü üzerine bina edilmiştir.

2. Siyasetin kesinlikle dışında kalmak; siyasî partilerin işleyişine dışarıdan müdahaleden kaçınmak, kendi faaliyetlerinde de siyasetçiye müdahale imkânı bırakmamak.

Türk Ocağı dolayısıyla Türk Yurdu kapalı olduğu 1931-1949 ve 1980-1984 yıllarının dışında, bazı dönemlerde durgunluk yaşadı; etkisiz kaldı. Ancak yeniden faaliyete geçtiği 80'lerin ortasından bu yana, fikir ve düşünce hayatımızda etkili olmaya devam ediyor. Günümüzde Türk milliyetçiliği düşüncesinin en köklü ve güçlü örgütü tartışmasız Türk Ocaklarıdır. Hâlen 78 şubemiz vardır. Türk Yurdu'nun Ocak sayısı 7500 adet basıldı. Yönetim kadromuz ve çalışma kurullarımızda yer alanlar, büyük çoğunluğu akademisyen olmak üzere, fikir ve düşünce hayatımızın seçkin simalarıdır.

Türk Yurdu Dergisi'nin 100. yılı dolayısıyla 2011’de yayımlanacak 12 sayısı "anıt sayılar" olarak adlandırıldı. Türkiye'nin temel meseleleri, siyasal, sosyal, tarihî, kültürel ve dinî olaylarından oluşan 400'e yakın konu başlığı seçildi. Bunlara ilişkin çoğunluğu üniversite mensubu yazar ve akademisyenle bağlantı kuruldu. İlk iki sayı Türk Yurdu ve Türk Ocağı konularına ayrıldı. Kalan on sayıda diğer konularla ilgili yazılar yayınlanacak. Sonuçta 2011 sonunda 3000 sayfa civarında hacimli ve zengin içerikli bir eser kamuoyuna sunulacak.

"Asırlık hizmet çınarı" olmamızın heyecanını, mutluluğunu anlayışla karşılayacağınıza inanıyoruz. Çünkü fikri ve kültürel zeminde faaliyetlerini 100 yıl boyunca sürdürmüş olmak bir dernek için kesinlikle büyük bir basarıdır. Bu duygumuzu bizimle paylaşmanızı, bu yıl ve gelecek yıl için düzenlediğimiz kutlama programlarımızla ilgilenmenizi, kamuoyuna duyurulmasına yardımcı olmanızı diliyor, bu vesileyle sizlere sevgi ve saygılar sunuyorum.

Bu konuşmadan sonra gazete ve televizyon temsilcilerinin soruları cevaplandırıldı, Genel Başkan Nuri Gürgür ve kurul üyeleri ile özel röportajlar yapıldı.

 

Kaynak: turkocagi.org.tr {http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=3660}



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,445 µs