En Sıcak Konular

FACEBOOK VE TWİTTER DİKTATÖRLERİ DEVİRİYOR

28 Ocak 2011 23:38 tsi
FACEBOOK VE TWİTTER DİKTATÖRLERİ DEVİRİYOR Tunus, Arnavutluk son olarak Mısır'da başlayan ve tırmanan gösterilerin ilginç bir ortak noktası var. Hepsi de medyanın iktidar baskısı altında olduğu ülkelerde, sosyal medya etrafında örgütlenmenin sonucu.

Facebook ve Twitter diktatörleri deviriyor

Tunus, Arnavutluk son olarak Mısır'da başlayan ve tırmanan gösterilerin ilginç bir ortak noktası var. Hepsi de medyanın iktidar baskısı altında olduğu ülkelerde, sosyal medya etrafında örgütlenmenin sonucu. Göstericiler, Facebook ve Twitter'da örgütlenip sokağa döküldüler.

Arap ülkelerindeki devrimler, sosyal medyanın ilk devrimi olarak tarihe geçti.

İktidarlar, televizyon ve yazılı basını kontrol etse de, muhalif medyayı sansürle kontrol altına alsa da, sosyal medya üzerinde hakimiyet kuramadı.

Önce Tunus, sonra Arnavutluk ve son olarak Mısır'daki gösteriler; Facebook, Twitter, Youtube ve Dailymotion gibi sosyal paylaşım sitelerinin gücünü ortaya koydu.

Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Cumhurbaşkanı Mübarek, sokağa çıkma yasağının tüm ülkeyi kapsadığını bildirdi.
Mısır'ın başkenti Kahire'deki olaylarda bugün en az 5 kişinin öldüğü, yaralananların sayısının 870 civarında olduğu bildirildi.
Mısır'da gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerden Süveyş'in sokaklarına tanklar yerleştirildi.
Protestocular tanklara tırmanmaya çalışırken, askerler de insanları bu araçlardan uzak tutmaya çalışıyor. Başkent Kahire'nin merkezinde protestocular, kendilerine katılması için askerler lehine sloganlar attı.
Bazı görgü tanıkları askerlerin, gece sokağa çıkma yasağının uygulandığı kentlerde ateş açtığını ileri sürdü.
Özellikle başkent Kahire'nin merkezinde, parlamento binası ve hükümet binaları yakınlarında çatışmalar olduğu ve silah sesleri geldiği bildirildi.
Reuters muhabiri, kargaşa içindeki başkent sokaklarında yaralıları, başlarından kanlar akanları ve yerde baygın yatanları gördüğünü belirtti.
Göstericilerin Kahire'deki iki karakolu ateşe verdiği de gelen haberler arasında.
Kahire'de ordu birlikleri, devlet televizyonunun da içinde bulunduğu Enformasyon Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının kontrolünü yeniden sağladı.

Ateşe verdiler, yağma yaptılar
Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, askerler bu bakanlıkları yeniden ele geçirirken, şiddet olayı meydana gelmedi.
Askeri birlikler, adalet, sanayi ve ticaret bakanlığı ve diğer birçok bakanlığın önünde askeri araçlarla barikat kurdu.
Bu arada, göstericiler, Nil Nehri kenarındaki Dünya Ticaret Merkezi ve otelini ateşe verdiler.
Ordu birlikleri Kahire'deki tüm hassas noktaları kontrol altına aldı.
İktidar partisinin genel merkez binalarına giren protestocular, büyük bir yangının başladığı genel merkezden televizyon ve diğer elektronik eşyaları yağmaladı.

Süveyş'te de bir gösterici öldü
Bu arada, Süveyş kentinde de bir göstericinin öldürüldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, göstericilerin protestolarda ölen kişinin cenazesini kentin sokaklarında taşıdığını belirtti. Bir göstericinin, "Kardeşimi öldürdüler"diye feryat ettiği kaydedildi.
Dimyat'ta binler, Port Said'de on binlerce kişinin gösteri yaptığı, Dimyat'taki göstericilerin, iktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin bürosunuateşe verdiği belirtildi. Luksor'daki gösteriye de 15 bin dolayında kişinin katıldığı kaydedildi.

Muhalif lider El Baradey'e ev hapsi!
Uluslararası ajanslar, reform yanlısı muhalif lider olarak sahneye çıkan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun eski başkanı Muhammed El Baradey'in de polis tarafından ev hapsine alındığını duyurdu. El Baradey, yandaşlarıyla başkent Kahire'deki gösterilere katılmıştı.
AP ajansı, polisin El Baradey'in Kahire'deki evinin önüne konuşlandığı ve muhalif liderin evinden çıkamayacağını söylediğini duyurdu.

Müslüman Kardeşler mensupları gözaltında
Mısır polisi bugün sabaha karşı ülkedeki en örgütlü muhalif hareket olan Müslüman Kardeşler'e karşı da harekete geçti.  Örgütün üst düzey yetkilileri de dahil olmak üzere, 20'den fazla Müslüman Kardeşler mensubu gözaltına alındı.

Clinton'dan çağrı
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır'daki olaylarla ilgili olarak, Kahire'ye halkın siyasi ve ekonomik reform taleplerini dikkate alması ve barışçıl gösterilere izin vermesi çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanlığında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Clinton, Mısır hükümetinin vatandaşlarının "temel hakları"na saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
Clinton, ülkedeki reformların hayati önemde olduğunu ifade ederek, hükümete halkla diyaloğa geçmesi, barışçıl gösterilere izin vermesi ve reformları benimsemesi çağrısını yaptı.
"Güvenlik güçleri ve polisin protestoculara karşı kullandığı şiddetin de kendilerinde ciddi kaygı yarattığını" ifade eden Clinton, Mısır hükümetinden, "şiddete yönelik suçlamaları araştırması ve gereken soruşturmaları açmasını" istedi.

İnternet ve telefonlar kesildi
Bu arada, muhalefetin, internetteki sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla onbinlerce kişiye ulaşarak bugün büyük bir gösteri yapmayı planladığı Mısır'da, internetin büyük ölçüde kesildiği bildirildi.
Mısır'daki büyük servis sağlayıcılardan biri, dün yerel saatle 12.30'dan sonra internet trafiğinin durduğunu bildirdi. Kullanıcılar da internet ve cep telefonu mesaj servislerine giremediklerini söyledi.
İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone da, Mısırlı yetkililerin, ülkedeki belirli bölgelerde cep telefonu hizmetlerinin askıya alınması talimatını verdiklerini bildirdi.

Wikileaks yüzünden mi?
Ancak Wikileaks'in sızdırdığı Amerikan belgelerine göre, bazı komutanlar, Hüsnü Mübarek'in yerine oğlu Cemal Mübarek'in geçmesi olasılığından rahatsız. Bunun ordu içinde çatlak yaratıp yaratmayacağı, Mısır'da ayaklanmanın tarihi için de belirleyici olacak.
Tunus örneğinde de bir komutanın Bin Ali'ye destek vermemesi, Devlet Başkanı'nın devrilmesine giden sürecin dönüm noktalarından biri olmuştu.
"Tunus gibi Mısır da devrimin eşiğinde" diye düşünenlere güç verense, halkın 1977'den bu yana ilk defa böyle büyük bir ısrarla, günlerce sokağa dökülmesi...

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/facebook-ve-twitter-diktatorleri-deviriyor/dunya/sondakika/28.01.2011/1345523/default.htm}



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,816 µs