En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DE İLK KEZ YAHUDİ SOYKIRIMINI ANMA GÜNÜ DÜZENLENİYOR

27 Ocak 2011 13:45 tsi
TÜRKİYE'DE İLK KEZ YAHUDİ SOYKIRIMINI ANMA GÜNÜ DÜZENLENİYOR Almanya'da Filistin'deki soykırım ve vahşeti gözler önüne seren Kurtlar Vadisi Filistin filmi yasaklanırken; birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ilk defa Yahudi soykırımına ilişkin resmi bir tören düzenlenecek.

Türkiye'de ilk kez, Yahudi soykırımını anma günü düzenleniyor

AKP döneminde bir ilk daha

Almanya'da Filistin'deki soykırım ve vahşeti gözler önüne seren Kurtlar Vadisi Filistin filmi yasaklanırken; birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ilk defa Yahudi soykırımına ilişkin resmi bir tören düzenlenecek. AKP hükümeti döneminde 2005 yılında BM Genel Kurulu'nda kabul edilen ''27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü'' dolayısıyla bugün İstanbul'da bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Türkiye, BM'deki bu karara kabul oyu veren dört İslam ülkesinden birisi olmuştu.

 Hahambaşılık organizesi
Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati'nin gerçekleştireceği anma programı Neve Şalom Sinagog'unda gerçekleştirilecek. 27 Ocak'ın seçiliş nedeni ise, en büyük Nazi ölüm kampı Auschwitz-Birkenau'dan kurtuluşun yıldönümü olması.

İlk defa böyle bir programı organize eden Hahambaşılık ise açıklamasında, ''Bir toplumu tümden yok etmeyi amaçlamış olan Holokost'un telin edilmesi, gelecekte soykırımların önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve yeni kuşakların eğitilmesine yönelik gayretlerin teşvik edilmesi bir insanlık borcudur"  denildi. Yahudi düşmanlığı, İslamofobi ve her türlü ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve ayrımcılığın önlenmesine yönelik gösterilecek tüm çaba ve çalışmaların bütün dünya ülkelerinin görevi olduğu belirtilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 60. kurtuluş yıl dönümüne denk gelen 2005 yılında Auschwitz'de yapılan törene şahsen katıldığı, bundan sonraki senelerde de her 27 Ocak günü Dışişleri Bakanlığının bu anma gününün anlam ve önemini belirten birer açıklama yaptığı belirtildi.

Programda neler var?
Hahambaşılık, ilk defa gerçekleştirilecek program için geniş bir içerik hazırladı. Beyoğlu Şişhane'deki Neve Şalom Sinagogu'nda Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaatince düzenlenecek törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Dışişleri Bakanlığının da yetkili düzeyde bir katılım olacağı duyuruldu.

Tören öncesinde Primo Levi'nin ''Bunlar da mı insan?'' adlı sergisi açılacak. Yine Auschwitz'in Kurtarılışı'na ilişkin belgesel gösterimi olacak. Çeşitli konserlerin yer alacağı programda, Büyükelçi Ertan Tezgör ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuşma yapacak.

Daha sonra Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ile İstanbul Valisi Mutlu, Holokost kurbanları anısına mum yakacak. Mum yakma töreninin ardından Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman konuşma yapacak.

Anma töreni, keman virtüözü Sevil Ulucan'ın J. Achron'un ''Hebrew Melody'' adlı eserini seslendirmesiyle sona erecek.

Dışişlerinden anlamlı mesaj
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Yahudi soykırımını kurbanlarını anma gününe ilişkin dün bir açıklama yaptı. BM Genel Kurulu'nın 2005 yılında oydaşma ile kabul ettiği bir kararla, her yıl 27 Ocak gününü Yahudi Soykırımı kurbanlarını anma günü olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu tarihin en büyük Nazi ölüm kampı Auschwitz-Birkenau'nun kurtuluşunun yıldönümüne denk geldiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tarih boyunca insanlığa karşı işlenmiş en vahim ve emsalsiz bir suç olan Holokost'un tel'in edilmesi, gelecekte soykırımların önlenmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve yeni kuşakların eğitilmesine yönelik gayretlerin teşvik edilmesi her Birleşmiş Milletler üyesi ülkenin görevi olduğu kadar, bir insanlık borcudur"

Türkiye'nin karşılıklı anlayış, hoşgörü, özgürlük, güvenlik ve demokrasiye olan inancından hareketle, Yahudi düşmanlığı, ırkçılık, yabancı karşıtlığı ve ayrımcılığın önlenmesine yönelik tavrını kararlılıkla sürdüreceği kaydedilen açıklamada, " Bu vesileyle, İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde görev yaparken Nazi yönetiminin hedefi halindeki kişileri korumak ve Holokost'tan kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atmaktan hiçbir şekilde çekinmemiş olan diplomatlarımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz" ifadesine yer verildi.

Türkiye'de onay verdi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1 Kasım 2005 tarihli 60'ıncı oturumunda, 27 Ocak günü "Uluslararası Yahudi Soykırımı'nı Anma Günü" olarak ilan edildi. Türkiye, İsrail'in hazırladığı 60/7 sayılı karar tasarısına açık destek veren dört İslam ülkesinden biri olarak tarihe geçti. 104 ülkenin altına imza attığı kararda BM Genel Kurulu, bütün devletlerden, gelecek nesilleri soykırım vahşeti konusunda bilgilendirmek için Yahudi Soykırımı'na ilişkin eğitim programları geliştirmelerini istemişti.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/akp-doneminde-bir-ilk-daha-189053.htm}

 



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,465 µs