En Sıcak Konular

BAŞKANLIK TARTIŞMASI AKP'Yİ BÖLDÜ

26 Ocak 2011 16:52 tsi
BAŞKANLIK TARTIŞMASI AKP'Yİ BÖLDÜ Daha önce Başbakan Erdoğan'ın 'Olumlu bakıyorum' diyerek başlattığı, Başkanlık sistemi ile ilgili tartışma bu kez de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Başkanlık sistemi ile ilgili çekincem var “ sözleri ile tekrar gündemde.

Başkanlık tartışması AK Parti'yi böldü     
  
Türkiye yeniden Başkanlık sistemini tartışıyor. Daha önce Başbakan Erdoğan'ın 'Olumlu bakıyorum' diyerek başlattığı, Başkanlık sistemi ile ilgili tartışma bu kez de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Başkanlık sistemi ile ilgili çekincem var “ sözleri ile tekrar gündemde.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Avrupa Konseyi Parlamenter Assamblesi’ne hitap etmek üzere Strasbourg’a giderken uçakta gazetecilerle yaptığı sohbette Başkanlık sistemi ile ilgili dile getirdiği sözler siyaset gündemini tekrar hareketlendirdi.

Gezi sırasında başkanlık sistemine çekinceli yaklaştığını ifade eden Gül, “Hepsi tartışılabilir, her şey tartışılabilir. Ama her şey tam bilinerek talep edilirse bu konuda bir şey demem. Ama tam detayları bilinmeden şöyle böyle olsun denilirse o birazcık doğrusu...” demiş, “Sanki bir çekinceniz var?” diye sorulduğunda “Şüphesiz ki çekincem var. Ama avantajları da çok, dezavantajları da var başkanlık sisteminin. Ama bilerek biz bunu istiyoruz diye karar verilirse tabii...” diye konuşmuştu.

TBMM BAŞKANI’NDAN DESTEK

Gül’ün Başkanlık sistemi ile ilgili sözlerine TBMM Başkanı Şahin destek verdi.

Şahin Gül’ün görüşleri ile ilgili şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği başkanlık sistemiyle ilgili ‘avantajları da var, dezavantajları da var’ ifadesini bende bundan bir süre önce aynen kullandığımı hatırlıyorum. Bu konudaki düşüncemiz ve görüşümüz Sayın Cumhurbaşkanımız ile örtüşüyor.”

ARINÇ: “PARLAMENTER SİSTEMDEN YANAYIM”

Başkanlık sistemi ile ilgili tartışmalara Devlet Bakanı Bülent Arınç da katılarak parlamenter sistemden yana olan görüşlerini tekrarladı.

Arınç, kendisinin daha önce de söylediği gibi, parlamenter demokratik sistemden yana olduğunu belirterek, “Ben 5 yıl Meclis Başkanlığı yaptım. O günlerden kalan tecrübelerimde, 15 yıldan beri parlamentodayım, aksayan birkaç yönü olmakla birlikte parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi sonuçlar verebileceği kanaatini taşıyorum. Eğer ileride bir Anayasal değişikliği gündeme gelecek olursa bir sistem arayışına o zaman gidecek olursak, şüphesiz parlamento içinde, dışında da herhalde sivil toplum, meslek kuruluşları ve milletimizin ortak platformunda da bu konu ciddi bir şekilde, kavga etmeden bir tartışma yapılmasında fayda vardır diye düşünüyorum” dedi.

ÇELİK: “BAŞKANLIK SİSTEMİ GÜNDEMİMİZDE YOK”

Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti  Sözcüsü Hüseyin Çelik ise şu anda Ak Parti'nin gündeminde başkanlık sistemi  konusunun bulunmadığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çekincelerine de  saygımız vardır” diyerek şunları söyledi:
“Başkanlık sistemi şu anda hükümetin Ak Parti'nin gündeminde ağırlıklı  olarak konuşulan, üzerinde çalışılan bir konu değildir. Ama başkanlık sistemi  bugün değil, 1980'lerden sonra Türkiye'de hep konuşulan, özellikle fikir  yürütülen bir konudur. Demokrasi varsa, özgürlük varsa, başkanlık sistemi, yarı  başkanlık sistemi, demokratik parlamenter sistem, bütün bunları herkes her  zeminde konuşabilir. Ama şu anda Ak Parti'nin gündeminde bu konu yoktur. Sayın  Cumhurbaşkanımızın çekincelerine de saygımız vardır. Bunun daha iyi olduğunu  söyleyenlerin fikirlerine de saygımız vardır. Ama Türkiye şu anda parlamenter  demokratik sistem ve rejimle yoluna devam ediyor. Bu konuda bir problem yok.”

KILIÇDAROĞLU: “ÇEKİNCELERİ BENİ MUTLU ETTİ”

Cumhurbaşkanı Gül’ün bu sözleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da soruldu. Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanının başkanlık sistemi ile ilgili çekincelerinin kendisini mutlu ettiğini söyledi ve "Sayın Cumhurbaşkanının, başkanlık sistemiyle ilgili çekincelerini dile getirmesi, doğrusunu isterseniz beni mutlu etti. Yine sayın Cumhurbaşkanımız çok geniş katılımla Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesi gerektiğini de ifade etmiş. Bu da bizi mutlu etti ama isterdik ki sayın Cumhurbaşkanı, son değişiklikler gerçekleşmeden önce bu dileklerini dile getirmiş olsaydı. Bu bizi daha da mutlu ederdi" dedi.

ERDOĞAN NE DİYECEK

Gül başkanlık sistemi ile ilgili çekincesini dile getirdiği açıklamasına TBMM Başkanı Şahin ve Devlet Bakanı Arınç'tan gelen desteğin ardından Başbakan Erdoğan'ın konu hakkında ne diyeceği merak ediliyor. Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada başkanlık sistemine olumlu baktığını söylemiş, sistemin rahat çalışması, daha verimli neticeler alma  noktasında ABD'deki uygulamaya bakılabileceğini söylemişti.

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16857247.asp?gid=233} 



Bu haber 1,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,664 µs