En Sıcak Konular

GÜZELLİK SALONLARI TARİH OLDU

25 Ocak 2011 13:16 tsi
GÜZELLİK SALONLARI TARİH OLDU Sağlik Bakanligi’nin Ayakta Teshis ve Tedavi kurallarini tanimlayan yeni yonetmeligi artik tamamen uygulamaya kondu.

MEDİKAL ESTETİK ALANDA 15.000 KİŞİYİ ETKİLEYEN YASA UYGULAMAYA GEÇTİ

Türkiye’de Medikal Estetik uygulamalarda yasal boşluklar, bu alanlarda birden çok uzmanlık dalındaki hekimin, estetisyenin faaliyet göstermesi, yasaların ilk dönemler sertifika vererek izin verdiği uygulamalarda sürekli gelişen ürün/uygulama pazarında ve birbiri ardına açılan güzellik merkezlerini denetimin güçleşmesi yeni bir düzenlemenin yolunu açtı.

Bu kapsamda hizmet veren estetisyenler (güzellik uzmanları), medikal estetik sertifikalı pratisyen hekimler, uzmanlıklarını tamamlamış dermatologlar ve plastik cerrahlar arasında; enjeksiyonlu uygulamaların (dolgu, botox gibi) ve lazer işlemlerinin (lazer epilasyon ve lazerlerle yapılan cilt gençleştirme ve tedavi uygulamaları gibi) kimlerin alanına girdiği/girmesi gerektiği ciddi bir tartışma konusu idi.

Sağlık Bakanlığı’nın yaklaşık üç sene önce ‘Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkında yönetmelik’ ile ‘Güzellik Merkezi’ kavramı ortadan kaldırılmış, lazer epilasyon dahil tüm medikal estetik uygulamaların hastane, poliklinik veya ilgili branş hekimlerinin özel muayenehanelerinde yapmasını öngördü. Bunun yanı sıra bu alanda hizmet verse dahi kuruluşların tabelalarında ‘Estetik’ ve ‘ Güzellik’ kelimelerini kullanmalarını da yasakladı. Bu sektörde çalışanlar, çalışanların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, güzellikle ilgili tıbbi cihaz firmaları ve bu sektöre ilaç ve diğer malzeme temin edenlerle 15.000 kişiyi etkileyen yasal süreç sonunda 760 güzellik salonundan 278 tanesi poliklinik oldu, kalan güzellik merkezleri güzellik salonlarına dönüştü. Bu değişimle birlikte yaklaşık 400 kadar doktor ise devler ya da özel hastanelerde çalışmaya başladı ya da özel muayenehane açtı.

Konuyla ilgili Ota Güzellik Merkezi iken yeni yasa gereği Poliklinik ünvanıyla hizmet vermeye başlayan Ota Poliklinik ve Ota Tıp Merkezleri’nin kurucusu ve yöneticisi Uzman Doktor Tülay Türksoy Akvardar bilgi verdi.

Tülay Türksoy Akvardar; Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki uygulamalarının yerinde ve hasta haklarını korur uygulamalar olduğunu belirterek ‘Gerek hizmet verilen mekanlar, gerek güzelli estetik uygulamalarda kullanılan sistemler gerekse de bu sistemleri uygulayan tedavileri yapan kişiler için bir standart tarif edilmesi sevindiricidir’ dedi. Yasa öncesi dolgu botox ve diğer enjeksiyonlu cilt gençleştirme ve yenileme tedavilerini doktor yönetiminde bulunmayan kuaförler, güzellik salonları yapabiliyordu. Bunlardan yanlış eksik ve steril ortamda yapılmayanlarda ciddi şikayetler ve kimi zaman kalıcı sorunlar hasta şikayeti olarak bizlere ulaşırdı. Yine uygulaması basit gibi görünse de birçok kadının tercih ettiği lazer epilasyon ve lazerli cilt gençleştirme uygulamaları kimi zaman eski ve yanlış teknolojiler kullanıldığı için hastanın zaman ve para kaybına, dikkatsiz uygulamalarsa çeşitli derecelerde yanıklara yol açıyordu. Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği bu uygulamaya da bir standart getirdi açıklamasını yaptı. 

Türkiye’deki 3000 güzellik merkezinden yaklaşık 200 merkez, Sağlık Bakanlığı  onayıyla poliklinik statüsüne geçti. 

Bu uygulamalar sonucu 3000 güzellik merkezinden yaklaşık 200 merkezin, Sağlık Bakanlığı  onayıyla poliklinik statüsüne geçtiğini de belirten Uzman Doktor Tülay Türksoy Akvardar; işin elbette üzücü bir mali portresinin de bulunduğunun bu sektörde çalışanlar, bu sektöre malzeme sağlayanlar ve ailelerini de hesaba katacak olursak 150.000 kişiyi etkileyecek bir karar olduğunun da altını çizdi. Yeni yönetmelik karalarına göre; cilt bakımı, manikür, pedikür gibi kısmi çalışmalar, güzellik salonu ve kuaförlere bırakıldı; ancak epilasyon da dâhil diğer bütün hizmetlerin doktor gözetiminde ve poliklinik ortamında olması şartı getirildi. Akvardar’a göre bu da artık güzellik hizmetinin uzman ellerde ve sağlıklı bir ortam da yapılması anlamına geliyor. Lazer epilasyon, botoks, dolgu, lazerle leke, damar, akne izi tedavisi, kimyasal peeling gibi işlemler sadece ilgili branş hekimlerinin muayenehaneleri, poliklinik, tıp merkezi ve hastane gibi sağlık kuruluşlarında yapılabiliyor. 

Belediyeler yeni yönetmelik ve güzellik salonları  konusunda bilinçlendirilmeli

Yeni yönetmeliğin layıkıyla uygulanmasının başta bu tür estetik güzellik hizmeti alanları koruduğunu ve bakanlığın kararını yerinde bulduklarını belirten Akvardar; ‘Yönetmelik gereği kuaförler gibi Belediyelerin denetimine geçen Güzellik Salonları’nın faaliyet alanları üzerine Belediyelerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Burada bir yasal boşluk olmasa bile kavram kargaşası var.

İlgili kararda açıkça (Geçici Madde 5, 39. Madde-1) güzellik salonlarının sağlık kuruşlu statüsünden çıkarıldığı belirtiliyor. Aynı maddenin 2. Bendinde; Güzellik salonunda Tıp fakültesi diploması olan biri çalışsa bile, tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler güzellik salonunda yapılamaz. Bu hususa uymadığı tespit edilen kişiler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.’ Deniyor.

Halbuki etrafta yüzlerce lazer epilasyon, botox, bölgesel incelme sistemleri, mezoterapi vb. uygulamakta olan güzellik salonu var. Hatta internette çeşitli indirim siteleri aracılığıyla kampanyalar dahi düzenleyip duyuruyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı güzellik salonları artık kendi denetiminden olmadığı için herhangi bir yaptırım uygulamıyor, Belediyelerse henüz yeni uygulanmaya başlayan bu kararlarda tecrübe edinecek zamanı bulamadı. Bu durumda şu an yaşanmakta olan yasal boşluktan en çok bu uygulamaları alanlar zarar göreceklerdir’ diyor. Akvardar;  epilasyon, anti aging uygulamaları, kılcal damar tedavileri, kimyasal peeling, botox, dolgu gibi hizmetleri almak isteyenlerin mutlaka hekim kontrolünde çalışan ve bu konuda tecrübeli poliklinik, hastane, muayenehane ortamlarına başvurulmasına dikkat çekiyor. 

Şikayet mercisi Sağlık Bakanlığı değil Belediyeler olmalı

Kavitasyon, epilasyon, botox kampanyası vb. kampanyalarla gündeme gelen bu tür yetki alanını aşan kimi Güzelik Salonları’nın kullanılan eski teknolojiler, kalitesiz malzeme ve uzman hekim bulunmayışından dolayı hastaları mağdur edebileceğini belirten Akvardar; bu tür sorunlarla karşılaşanların bağlı bulunduğu belediyelere şikayette bulunabileceğini de sözlerine ekledi.

{www.otatipmerkezi.com}  {www.otaguzellik.com}

 

Not: Bu bülten ve ilgili fotoğraf  Mir Haber'e "Asli Delikara/Turuncu Iletisim" tarafından yayınlanmak üzere gönderilmiştir.



Bu haber 1,160 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,687 µs