En Sıcak Konular

KIRIMOĞLU: ''ÇOCUKLARIMIZ ASİMİLASYON TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA''

20 Ocak 2011 22:00 tsi
KIRIMOĞLU: ''ÇOCUKLARIMIZ ASİMİLASYON TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'' Kırımoğlu: “Kırım nüfusunun ancak yüzde on üçünü teşkil eden Kırım Türklerini bekleyen en önemli konulardan biri çocuklarımızın asimilasyon tehlikesidir” dedi.

 Kırım Türklerinin Lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu Türk Ocakları Genel Merkezi’ni Ziyaret Etti

Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında 1774 yılında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması sonunda Osmanlı himayesinden çıkarak Rus işgaline uğrayan Kırım Hanlığı bünyesinde yaşayan soydaşlarımız, 1783 – 1920 yılları arasında defalarca göçe zorlanmışlardı. Kırım Türkleri, 18 Mayıs 1944 tarihinde ise kendi vatanlarından topluca sürgün edildiler.

Sovyet resmi rakamlarına göre, devlet eliyle sürgüne gönderilenlerin sayısı 200 bin kadardır. Bu son toplu sürgün sırasında, yine Sovyet resmi rakamlarına göre, zor şartlara, açlık ve susuzluğa dayanamayan 60 bini çocuk, 40 bini kadın ve 12 bini yetişkin erkek olmak üzere toplam 112 bin kişi hayatını kaybetti.

1991 yılında Sovyetler’in dağılması üzerine Ukrayna Cumhuriyetine bağlı özerk bir cumhuriyete dönüştürülen Kırım Türkleri hak arama faaliyetlerine devam ediyorlar.

Hak arama faaliyetlerinin sembol isimlerinden Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Bizim Ukrayna Partisi Kırım Milletvekili Mustafa Abdülkerim Cemiloğlu, bir dizi temasta bulunmak üzere Ukrayna Parlamento Başkanlığı heyeti ile birlikte Türkiye’ye geldi.

Resmi ziyaretlerin dışında özel ziyaretlerde de bulunan Kırımoğlu, 19 Ocak günü Türk Ocakları Genel Merkezi’ne bir nezaket ziyaretinde bulundu. Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür tarafından karşılanan Kırımoğlu, içinde bulundukları sıkıntıları anlattı. Türk Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Efendi Barutçu, Genel Sekreter Orhan Kavuncu ve Genel Sekreter Yardımcısı Osman Oktay’ın da hazır bulunduğu ziyaret sırasında Cemiloğlu, Türk Ocakları hakkında şunları söyledi:

“Türk milliyetçiliği fikir ve ideallerinin asırlık hizmet çınarı Türk Ocakları Genel Merkezi’nde olmaktan mutluluk duyuyorum. Geçtiğimiz asrın başlarında, büyük fikir ve dava adamı İsmail Bey Gaspıralı’nın söylediği, “Dilde, işde, fikirde birlik” düsturunu hayata geçirme gayreti ile kurulan Türk Ocakları’nın bu yıl 99, yayın organı olan Türk Yurdu’nun da 100. yılı olduğunu büyük bir memnuniyetle müşahade etmiş bulunuyorum.  Biz Kırım Türkleri olarak  Sovyetler döneminde her türlü haksızlığa maruz kalırken, sürgüne gönderilirken; bize yapılanları dile getirip dünya kamuoyunun dikkatini çeken ve her zaman yanımızda olan Türk milliyetçilerine ve ülkücü kardeşlerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bugün Ukrayna Cumhuriyeti içinde Özerk bir halde bulunan Kırım Türklerinin nüfusu 280 bin civarındadır. Çektiğimiz bunca sıkıntıdan, sürgün hayatından sonra Allah bize bugünleri de gösterdi ve eza – cefa içerisinde hayatlarını kaybeden kardeşlerimizden yıllar sonra yeniden kendi topraklarımıza kavuştuk. Bizi en iyi anlayanlar yine Türkiye’deki kardeşlerimizdir. Buradan, Türk Ocakları’nın çatısı altından Türkiye’deki bütün kardeşlerimize kalbi selamlarımı iletiyor ve bizi unutmamalarını diliyorum.”

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yetkili mercilerle yaptıkları görüşmelerde, “Kırım Tatar Halkının Çözülmesi Gereken En Acil Problemleri” ile ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını anlattı.

Sürgünlerden ve kayıplardan sonra bugün “Kırım nüfusunun ancak yüzde on üçünü teşkil eden Kırım Türklerini bekleyen en önemli konulardan biri çocuklarımızın asimilasyon tehlikesidir” diyen Kırımoğlu, “Halihazırda 15 milli mektepleri olduğunu, bunun da yetersiz kaldığını, buna ilave olarak Kırım Tatar dilini iyi bilen öğretmen kadrosuna da ihtiyaç duyulduğunu” ifade etti.

Kırımoğlu, “Kırım Türklerinin, sürgünden döner dönmez ilk iş olarak Kırım Devlet Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’ni kurduklarını, bu üniversitenin geliştirilip daha iyi hizmet vermesi için destek aradıklarını, “Okul öncesi anaokulları”, “Milli Mektepler”, “Kız Öğrenci Yurdu”, “Konut Edindirme”, “Merkez Camii”, “Medya”, “Televizyon ve Radyo Geliştirme”  gibi bazı projeleri olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile bu konuda fikir alış verişinde bulunduklarını ve destek istediklerini” sözlerine ekledi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türk Ocakları Genel Merkezi’nde yenen öğle yemeğinden sonra öteki ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere ayrıldı.

 

Kaynak: turkocagi.org.tr {http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=3648}


 



Bu haber 1,246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,942 µs