En Sıcak Konular

ÜRDÜN HALKI DA AYAKDA

19 Ocak 2011 12:49 tsi
ÜRDÜN HALKI DA AYAKDA Ürdün'de de yönetime karşı önceki gün başlayan protestolar sürüyor.

Yönetime karşı dört gün önce başlayan protesto gösterileri sürüyor

Ürdün halkı ayakta

Amman'da Müslüman birliklerinin ve bazı solcu göstericilerin oluşturduğu binlerce kişilik grup, 7 milyon nüfuslu ülkede yoksulların durumunu kötüleştirmekle suçladıkları serbest piyasa reformlarını ve fiyatlardaki artışı protesto etmek için parlamento binası önünde gösteri düzenledi.

Ürdün'de de yönetime karşı önceki gün başlayan protestolar sürüyor. Başkent Amman'da Müslüman birliklerinin ve bazı solcu göstericilerin oluşturduğu yaklaşık binlerce kişilik grup, 7 milyon nüfuslu ülkede yoksulların durumunu kötüleştirmekle suçladıkları serbest piyasa reformlarını ve fiyatlardaki artışı protesto etmek için parlamento binası önünde gösteri düzenledi.

Ülkede etkili Müslüman birliklerinin çağrısıyla düzenlenen gösteride, Başbakan Samir Rifai'nin hükümetinin devrilmesi çağrısı yapıldı ve Tunus örneği gösterildi.

Ürdün Müslüman Kardeşleri'nin lideri Şeyh Hammam Said, ''Zorbalık ve adaletsizliğe karşı birlik olan Tunuslular, tüm Arap halkları için bir örnek'' derken, gösteri yapan kalabalık tekbir getirdi.

''Devletin parasının çalındığı'' ve ''yolsuzluğun şahlandığı'' yönünde sloganlar yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, hayat pahalılığını kınadı.

Ürdün'de dört gün önce de hükümetin akaryakıt ve gıda fiyatlarını sınırlamak için önlemler aldığını açıklamasına rağmen ülkenin güneyindeki Karak kentinde yaklaşık 400 kişi hayat pahalılığını protesto etmiş, gösteride Başbakan Samir Rifai aleyhinde sloganlar atılmıştı. Benzer gösteriler başkent Amman, kuzeydeki İrbid ve Amman'ın güneyindeki Diban kentlerinde de düzenlenmişti.

Mısır: Olayların yayılma endişesi saçma

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Tunus'ta yaşanan olayların diğer bölgelere yayılması yönündeki endişelerin, yersiz olduğunu söyledi.

Ebul Geyt, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ''Arap dünyasının reforma ihtiyacı olduğuna'' ilişkin sözlerine yönelik yaptığı açıklamada, Şarm El Şeyh'te yapılacak Arap ekonomik zirvesinden sonra ''bazı Batılı ülkelerin Mısırlılar ve Arapların işlerine karışma girişimleri hakkında bir deklarasyon yayınlama'' çağrısında bulundu ve ''Bu zirvede Mısır'ın pozisyonunun benimsenmesini umuyoruz'' ifadesini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt, Tunus'ta Zeynelabidin Bin Ali'nin kaçmasına yol açan olaylara da değindiği konuşmasında, ''Tunus'ta olan bitenlerin başka ülkelere sıçrama olasılığının saçma olduğunu'' söyledi.

Ebul Geyt, ''Tunus halkı bu yönde bir karar aldıysa bu onların işi. En önemlisi Tunus halkının istekleri. Buna kimsenin itirazı yok. Bir tırmanış hayali kuran ya da bunun peşinde koşanlar hedeflerine ulaşamayacak'' dedi. Arap toplumlarını ayaklanmaya kışkırtan bazı Arap televizyon kanallarını da eleştiren Ebul Geyt, Şarm El Şeyh'te Tunus ile ilgili bir karar çıkıp çıkmayacağı sorusuna da ''Zirve, Tunus meselesini tartışmak isterse, belki'' yanıtını verdi.

Suriye'de yayımlanan El Vatan gazetesi:

Tunus'ta yaşananlar Arap rejimlerine ders oldu

Suriye'de yayımlanan El Vatan gazetesi, Tunus'ta olup bitenlerin, Arap rejimleri için bir ders olduğu yorumunda bulundu. İktidar çevrelerine yakın El Vatan gazetesinde dün yayımlanan makalede, ''Bu hiçbir Arap rejiminin inkar edemeyeceği bir derstir, özellikle de Tunus gibi korunmak için dostlarına güvenen ülkelerle aynı siyaseti izleyenler için. Batı hizmetindeki Arap liderler, Tunus dersini örnek almalı. Kararları, uzaktaki ülkelerin çıkarlarına değil Arap halklarının çıkarına uygun olmalı'' ifadesi kullanıldı.

Makalede, ciddi bir siyasi kriz içinde bulunan Lübnan'daki liderler de ''halkın iradesine uymaya ve ülke istikrarını sağlamlaştırmak için çalışmaya'' çağrıldı ve ülkelerinin geleceğini Lübnanlılar'ın kendilerinin inşa edeceği belirtildi.

Mısır'da bir genç kendini yaktı

Mısır'da bir gencin, parlamento binası önününde kendisini yaktığı bildirildi. El Cezire televizyonunun internet sitesinde yer alan haberde, görgü tanıklarına dayanarak, Mısır parlamento binası önününde bir gencin kendisini yaktığı duyuruldu.  Tunus'ta da, devlet başkanının ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan ayaklanmalar, diplomalı bir seyyar satıcının kendisini yakarak ölmesiyle başlamıştı.

Cezayir'de 5 günde 4 kişi kendini yaktı

Cezayir'de son 5 günde 4 kişinin Tunus'taki olaylardan esinlenerek kendini yaktığı bildirildi.

Cezayir'de yayımlanan El Vatan ve El Haber gazeteleri, Senuci Tovat adındaki bir kişinin başkent Cezayir'in 350 kilometre batısındaki Motaganem kentinde, üzerine benzin dökerek kendini ateşe verdiğini, ancak Tovat'ın hayati tehlikesinin bulunmadığını yazdı.

Gazeteler, Muhsin Buterfif adlı kişinin cumartesi günü Tebessa vilayetinde, Avişya Muhammed'in çarşamba günü Bordj Menail'de, dördüncü kişininse Cicel kasabasında kendini yaktığını belirtti.

Cezayir'de son birkaç hafta içinde bazı kentlerde işsizlik ve yüksek gıda fiyatlarını protesto için yapılan gösterilerde çıkan olaylarda resmi kaynaklara göre 2 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Cezayir yönetimi protestocuları sakinleştirmek için şeker ve yemeklik yağ fiyatlarını düşürmüştü.

Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin iktidarı bırakarak sürgüne gitmesine yol açan gösterilerin fitilini ateşleyen seyyar satıcı Muhammed Buazizi olmuştu. 26 yaşındaki Buazizi, geçen ay sebze arabasına el konulmasının ardından kendini yakmış, daha sonra da hayatını kaybetmişti. Buazizi'nin ölmesi ülkede büyük infial yaratmış, gösteriler çığ gibi büyümüş ve tepkileri dindiremeyen Bin Ali ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/urdun-halki-ayakta-188042.htm}

 



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,502 µs