En Sıcak Konular

''MAZLUMUN AHI İNDİRDİ ŞAHI''

19 Ocak 2011 12:00 tsi
''MAZLUMUN AHI İNDİRDİ ŞAHI'' Batı tarafından ekonomik ve siyasi anlamda diğer Arap ülkelerine "örnek" olarak gösterilen Tunus'ta ne IMF rakamları ne de Batı desteği halkın gönlünü yatıştırmadı.

Tunus'ta devrim 'geliyorum' demedi

Tunus halkının 23 yıllık diktatör Bin Ali'yi iktidardan indirmesinin yankıları sürüyor. Batı tarafından ekonomik ve siyasi anlamda diğer Arap ülkelerine "örnek" olarak gösterilen Tunus'ta ne IMF rakamları ne de Batı desteği halkın gönlünü yatıştırmadı. Yasemin Devrimi "kudretli" Tunus diktasını tepetaklak etti.

 Ekonomik planda diğer Arap ülkelerine örnek olarak sunulan Tunus, IMF'nin de övgüsüne "mazhar" olmuştu. Tunus, IMF verilerine göre yıllık yüzde 5 büyüme oranına sahipti ama "geliyorum" demeyen Yasemin devrimi halkı ezen dikta rejimini bitirdi. Yoksullar kendilerine yaramayan büyüme rakamlarını adeta diktanın gözüne soktu. 2007'de Afrika için Dünya Ekonomik Forumu, Tunus'u kıtanın "rekabet gücü en yüksek" ekonomisi ilan etmişti. Sanattan siyasete, medyadan ülkeyi sarıp sarmayan reklam panolarına kadar her yerde  "her şeyin yolunda gittiği" söyleniyordu.

7 milyon turiste karşı 10 milyon muhacır
Resmi rakamlara göre her yıl yaklaşık 7 milyon turist ülkeye geliyor ve bu "otantik" ülkenin tadını çıkarıyordu. Turizm potansiyelinde ciddi bir patlama yaşanıyordu ancak her yıl milyonlarca Tunuslu ülkeyi terk etmek zorunda kalıyordu. Yok olmaya yüz tutmuş orta sınıf ile daha "aşağı" kalabalıklar yakıcı bir yoksulluğun etkisi altında yaşam mücadelesi vermeye çalışıyordu. İşsizlik yüzde 18'lere yükselmiş, daha genç nüfus arasında yüzde 36 olmuştu.Öte yandan dikta yönetimi halkın başta ibadet olmak üzere örgütlenme ve düşünme özgürlüğünü de elinden almıştı. Bin Ali'nin 23 yıllık iktidarı sırasında tutuklanarak işkence edilen sendikacılar, polis kurşunuyla öldürülen veya gözaltında kaybedilen gazeteciler ve güçlü bir sansür büyük bir yekun tutuyordu.

Mazlumun ahı indirdi şahı

Yoksulluğun istibdat rejimiyle birleştiği Tunus halkının beklediği kıvılcım seyyar satıcılık yapan üniversite mezunu Muhammed Buazizi'nin kendini yakmasıyla çakıldı. Artık "yeter" diyen Tunus halkı IMF rakamlarını da, Tunus'u diğer Arap ülkelerine örnek olarak sunan batıyı da umursamayarak 23 yıldır kendilerine zulmeden Bin Ali'yi devirdi.

Tunus'ta yaşayan İspanyol yazar Santiago Alba Rico, "Avrupa'nın uslu, korkak, futbol ve Carrefour'la uyutulmuş olarak gördüğü bir halk harekete geçti. İki dolunay arasında, geçtiğimiz 14 Ocak günü, yüz ölü ve tüm ülkeyi saran onlarca isyanın ardından, dalga Tunus'un merkezini yıktı ve hedefine ulaştı" dedi. Tunus halkının artık ne ekmekten, ne işten, ne de Youtube'dan bahsettiğini söyleyen Rico, "Polisin son marifeti, diktatörün önceki gün verdiği vaatleri yerine getirirmiş gibi yaparak, pek çok ölüye ve yaralıya sebep olmak oldu. Ama çok güzeldi, bir ay önce kimsenin bir şey beklemediği bu gençlerin sokaklara döndüğünü görmek çok güzeldi" ifadelerini kullandı.

Tunus ayna tuttu
Rico şöyle konuştu: "Ama şimdi bu halk, devrimler mantığına apansız dahil olan bu umutsuz halk, yaseminlerle bezeli bal rengi Tunus, artık onurun ve kavganın ülkesi olan Tunus, hayal kırıklığı, bedbahtlık ve öfkede kardeş olduğu Fas'tan Yemen'e, Cezayir'den Mısır'a bütün komşularının içinde kendilerini aradığı bir aynaya dönüştü. Sebepler aramalarına gerek yoktu, sebepleri hiç eksik olmadı, ama doğru anı bulmaları gerekti. O an işte şimdi."

 

Kaynak. MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/tunus-ta-devrim-geliyorum-demedi-188162.htm}



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,555 µs