En Sıcak Konular

BAŞBAKAN'A BU TEPKİ NİYE?

17 Ocak 2011 22:50 tsi
BAŞBAKAN'A BU TEPKİ NİYE? Neden her isminin anonsunda ıslıklarla protesto edildi?

Başbakan’a bu tepki niye?

Amerikalı edebiyatçı Paul Auster, spordaki rekabetin insan eliyle yapılan felaketlerin ilacı olduğunu yazmıştı. Auster, Avrupa futbolunu savaşla kıyaslar:
“Futbolda tutku dozu yüksektir. Milliyetçi şarkılar söylenir, bayraklar sallanır, taraftar birbirine hakaret eder. Fakat bu küçük tümenlerin şortlarıyla taklit ettiği savaş oyunu, dul ve yetim sayısını artırmaz. Takımlar, birbiriyle yeşil sahada karşılaştığı sürece zayiat bir elin parmaklarını geçmez.” 
Galatasaray’ın yeni stadı TT Arena’nın açılışında barkovizyonda gösterilen “aslan başlı gladyatör futbolcu” tiplemesini gördüğümde Auster’ın bu sözleri aklıma geldi. Gerçekten de futbol bir savaş imitasyonu, oyuncular da bir nevi gladyatör.
Taraftar, antik Roma’daki arenalarda kan dökülmesi için bağıranlardan çok da farklı bir ruh halinde değil.

RAKİP, TRİBÜNDE
Ancak Aslantepe’nin açılışında bu defa “rakip takım” sanki sahada değil, tribündeydi. Bu muazzam stadın yapımında büyük katkısı olan TOKİ İdaresi ve Başbakan ile bakanlarının yuhalanıp ıslıklanmasını “nankörlük” olarak değerlendirmek en kolayı.
Peki “Kral” tribünden neden alkış yerine yuhalama aldı? Neden her isminin anonsunda ıslıklarla protesto edildi? İstanbul’da yapılan dünya basketbol şampiyonasından sonra binlerce kişiden açıkça tepki gördüğü ikinci vakaydı bu.  Sekiz yıldır tek başına iktidar olan, bir sonraki seçimlerde de şansının yüksek olduğu söylenen bir siyasetçi için hiç hoş bir durum değil.
Eminim Başbakan bu “terbiyesizliği” yine seçkinciliğe yoracak. Ne de olsa Galatasaray, seçkinlerin kulübü olarak bilinir. Ancak protestoların VIP localarından değil, numaralıdan yükseldiğini belirteyim. Yani has taraftardan. VIP sessizdir, tezahürata bile tenezzül etmez! Biletler satışa çıksa ve aktif taraftar sayısı daha çok olsaydı, bu manzara değişir miydi? Sanmam...

REKLAM ZAMANI DEĞİL
Tepkinin nedeni, Başbakan’ın Fenerli olması da değil herhalde... Şu anki Galatasaray yönetimine duyulan öfke kadar, Ali Sami Yen’e veda etmenin hüznü de etkili oldu... Ancak kulakları sağır edecek kadar yüksek çıkan protestoların asıl nedeni, iktidarın Aslantepe’yi reklam alanı yapmasına duyulan tepki.
Taraftarı yüreklendirecek, yeni dönemde takıma bol şans dileyecek bir iki sözcük söylemek yerine 23 Nisan müsamaresi edasıyla yapılan konuşmalar için ne yer, ne de zaman doğruydu. İktidar, Ortadoğu ülkelerinde ve Anadolu’da ayakta alkışlanacak kadar popüler, doğru... Ancak şu da bir gerçek ki, sadece kıyılar değil, büyük şehirlerde de aynı sevgiyi kazanamadı.
Bir ömür sürecekmiş gibi görünen Ergenekon duruşmalarından Hizbullah tahliyeleri şokuna... Yargıdaki adaletsizliklerden tutun düşünce özgürlüğünde “miş” gibi yapılan adımlara... Heykelden tutun “tıksırma” söylemine... Ve en çok da “tek adam” halleriyle... Tahmininden fazla seçmeni soğuttu, öfkelendirdi Başbakan. İşte Aslantepe’deki ıslıkların alkışları bastırmasının nedeni bu.

 

Mehveş Evin - Milliyet 

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/basbakan-a-bu-tepki-niye-/mehves-evin/yasam/yazardetay/17.01.2011/1340119/default.htm}



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,495 µs