En Sıcak Konular

KOSOVA'DA ''TÜRKÇE'' KRİZİ

17 Ocak 2011 22:35 tsi
KOSOVA'DA ''TÜRKÇE'' KRİZİ Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı Prizren Belediyesi’ndeki logo tartışmalarına Kosova Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu.

Kosova'da 'Türkçe logo' krizi

Kosovalı Türklerin çoğunlukta yaşadığı Prizren Belediyesi’ndeki logo tartışmalarına Kosova Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu.

Kosova’nın 2’nci büyük şehri olan 300 bin nüfuzluk Prizren’de, Belediye Başkanı Arnavut ve 2 yardımcısından 1’i Türk diğeri Boşnak asıllı. Ancak Prizren Belediye’sinin resmi logosunda sadece Arnavutça dilinde ‘Belediye’ yazması nedeniyle, azınlık temsilcilerin şikâyeti üzerine Kosova Anayasa Mahkemesi logonun 3 ay içerisinde değişmesi konusunda belediye meclisine uyarıda bulunmuştu.
Meclisin konuyla ilgili her hangi bir adım atmaması sonucu Kosova Anayasa Mahkemesi logoda diğer dillerde ‘Belediye’ kelimesi yer alana kadar logonun kaldırılması kararını aldı. Yeni uygulama pazartesinden itibaren başladı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Prizren Belediyesi Başkan Yardımcısı Orhan Lopar, “Aslında bu karar beklenen bir karardı” şeklinde açıklamada bulundu. Lopar: “Anayasa Mahkemesi bu kararı üç ay önce almıştı, ancak yürürlüğe bu hafta girdi. Ve şuanda Prizren Belediyesi’nin her hangi bir logosu yok. Çünkü yürürlüğe girmesinden sonra kullanıldığı takdirde anayasal bir suç işlemiş olur Prizren Belediyesi. Umarım en kısa zamanda muhalefetin de katılımıyla, Arnavutça, Türkçe ve Boşnak dillerinde yazılan logomuza kavuşuruz” dedi.
Logoda Türkçe ve Boşnak dillerindeki ibareler yer alana kadar logo, resmi evraklarda kullanılmayacak. Anayasa Mahkemesinin yaklaşık 3 ay önce aldığı logonun kullanılmaması kararı ardından, Prizren Belediye Başkanı Ramadan Muya, Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olarak değerlendirilen belediye logosunun kullanılmaması talimatını verdi. Logonun kullanılmaması emrini veren Muya, Prizren Belediye Meclisi tüzüğünün 7. Maddesinin değiştirilmesi ve yeni logo meclis tarafından kabul edilene kadar, söz konusu logonun kullanılmamasını istedi.
Belediye Başkanı Muya’nın müdürlerden tüm resmi yazışma, kararlar ve evrakların logosuz verilmesini istediği ileri sürüldü. Muya’nın bu kararı, 19 Kasım 2010 yılında alındığı ancak 12 Aralık seçimlerini etkilememesi ve muhalefetin kararı koz olarak kullanmaması nedeniyle beklettiği ifade edildi.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/kosova-da-turkce-logo-krizi/dunya/sondakika/17.01.2011/1340581/default.htm}

 



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,341 µs