En Sıcak Konular

ATO: ''ATILAN TAŞ ET FİYATLARINA DEĞMEDİ''

16 Ocak 2011 12:51 tsi
ATO: ''ATILAN TAŞ ET FİYATLARINA DEĞMEDİ'' Et fiyatlarının hızla 35-40 liraya kadar yükselmesinin ardından verilen ithalat izni ile yurda getirilen canlı hayvan ve etlerin iç piyasada ancak 29 kuruşluk bir ucuzlama sağladığı ifade edildi.

Aygün Atılan taş et fiyatına değmedi

Et fiyatlarının hızla 35-40 liraya kadar yükselmesinin ardından verilen ithalat izni ile yurda getirilen canlı hayvan ve etlerin iç piyasada ancak 29 kuruşluk bir ucuzlama sağladığı ifade edildi.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) çalışmasında, 100 bin ton canlı hayvan ve et ithal edilmesinin et fiyatlarında 29 kuruşluk ucuzluk sağladığı belirtildi. ATO'nun, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak hazırladığı, ''Ette fiyat değişimini'' mercek altına alan çalışmasına göre, ithalat kararının alındığı Nisan ayında 24,9 lira olan dana etinin kilosu, yıl sonunda 29 kuruş ucuzladı.

Çalışmada, et fiyatlarının el yakar düzeye gelişinin ardından yapılan ithalatla bazı satış noktalarında dana etinin kilosunun 15-16 liraya düştüğü, bazı satış noktalarında 20 liranın altına inmediği belirtilerek, ''ithal etle gelen ucuzluk tüketiciye yansımadı'' denildi.

TÜİK'in Türkiye geneli tüketici fiyat ortalamalarına göre, 2010 yılı Nisan ayında 24 lira 94 kuruş olan dana etinin kilosu, Aralık ayı sonu itibariyle 24 lira 65 kuruşa geriledi. 9 ayda etteki yüzde 1,1 oranında fiyat düşüşü, tüketicinin kesesine 29 kuruş olarak yansıdı.

Et ithalatı kararının alındığı Nisan ayından yıl sonuna kadar geçen sürede ortalama et fiyatlarında kuruş seviyesinde de olsa düşüş görülürken, ithalatın fiilen başladığı Haziran ayı baz alındığında fiyatlar yükseldi. Dana etinin kilosunun 22 lira 79 kuruş olduğu Haziran ayından, Aralık ayı sonuna kadar geçen sürede et fiyatları yüzde 8,2 oranında arttı. Söz konusu artış fiyatlara 1 lira 87 kuruş olarak yansımış oldu.

Et, en fazla Ankara ve İstanbul'da ucuzladı

TÜİK'in ''İstatistiki bölge birimleri sınıflandırmasına'' göre 26 bölgede de ithalat sonrası et fiyatları farklı değişim gösterdi. Ankara, İstanbul, Antalya, Malatya ve Konya dahil olmak üzere 26 ilin yer aldığı 9 alt bölgede et fiyatları ucuzladı.

Nisan ayında Ankara'da tüketicinin 25 lira 49 kuruşa satın aldığı dana etinin kilogram fiyatı 2 lira 99 kuruş ucuzlayarak Aralık ayında 22 lira 50 kuruşa geriledi. Böylelikle Nisan-Aralık döneminde etin fiyatı yüzde 11,7 oranında ucuzlamış oldu.

İstanbul'da Nisan ayında 26 lira 13 kuruş olan dana etinin kilogram fiyatı, Aralık ayında yüzde 6,7 oranında gerileyerek 24 lira 38 kuruşa düştü.

Dana etinin fiyatı, Antalya, Isparta, Burdur'da yüzde 3,4, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli'de yüzde 3,1, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir'de yüzde 1,8, Konya ve Karaman'da yüzde 1,7, Kayseri, Sivas ve Yozgat'ta yüzde 0,7, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'da yüzde 0,4 oranında düştü. Zonguldak, Karabük ve Bartın'da ise et fiyatında binde 2'lik düzeyde bir düşüş görüldü.

55 ilde et fiyatı zamlandı

Hayvancılığın sürdürüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden pek çok ilin de aralarında bulunduğu 17 alt bölgede yer alan 55 ilde et fiyatları Nisan ayından bu yana zamlandı.

En yüksek artış, yüzde 13,6'lık zamla Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te oldu. Bu dört ilde dana etinin kilo fiyatı Nisan ayında 16 lira 64 kuruş iken, Aralık ayında 22 lira 34 kuruşa çıktı.

2010 yılı Nisan ayında Bakanlar Kurulu, 16 bin ton et karşılığı canlı sığır ve 7 bin 500 ton da et ithalatı kararı alarak yürürlüğe koydu. Daha sonra bu miktar Haziran ayında resmi gazetede yayınlanan bir kararla artırıldı. Nisan ayından Aralık sonuna kadar geçen sürede 100 bin tona karşılık gelecek canlı hayvan ve et ithal edildi.

Aygün: Üretim maliyetleri yüksek

Et fiyatlarındaki değişimi değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, et fiyatlarında yaşanan sıkıntıların temelinde hayvan varlığındaki ve üretim maliyetlerindeki yüksekliğin yattığını kaydetti. Aygün, TÜİK verilerine bakıldığında kırmızı et konusunda arz-talep dengesizliğinin görüldüğünü ve bu tablonun ithalatı zorunlu kıldığını belirterek, ''Ancak fiyatlara bakıldığında görüyoruz ki atılan taş, et fiyatına değmedi'' dedi.

Canlı hayvan ve et ithalatının üreticiyi de tüketiciyi de memnun etmediğini savunan Aygün, şu görüşleri dile getirdi: ''Banvit ve Koç'un besicilikten çekileceğini açıklaması gerçekten üzüntü vericidir. Yeni besi üretim çiftlikleri açılması gerekirken, halihazırda işleyenlerin kapatılması sadece 'kar etme' bakış açısıyla izah edilemez. Bu süreçten sonra yeni kapatmaların olmaması için gümrük vergilerinde yapılacak düzenlemeyle yerli üretici korunurken, tüketiciye ucuz et yedirmeye yönelik bir program izlenmelidir.''

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/aygun-atilan-tas-et-fiyatina-degmedi-187875.htm}



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,829 µs