En Sıcak Konular

''TORBA'' YASA ÇEVREYE ZARARLIDIR

12 Ocak 2011 09:29 tsi
''TORBA'' YASA ÇEVREYE ZARARLIDIR Sadece naylon torba değil torba yasanın da çevreye zararlı olduğu anlaşıldı.

Torba çevreye zararlıdır

Sadece naylon torba değil torba yasanın da çevreye zararlı olduğu anlaşıldı.

6094 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile doğa tahribatına kapı aralandı. 2006 yılında 1. derece doğal sit alanı ve mutlak koruma alanı olduğu gerekçesiyle Cunda Adası'na elektrik üretim tesisi kurulması reddedildi. Bakanlık bölgenin mutlak bir şekilde korunacağını açıkladı. Aynı bakanlık 2009'da plan tadilatı yaptı ve endemik bitkilerin yetiştiği Cunda'yı öncelikli koruma alanından çıkardı. Torba kanun tuz-biber oldu, Ayvalık halkı endişelendi.

Birçok kanun maddesinde yapılan Torba tasarıdan nasibini çevre de aldı. 6094 sayılı kanunda yapılan değişiklik ile doğal sit alanlarında yenilenebilir enerji kaynaklarına dair tesis kurulmasına olanak sağlandı.

29 Aralık'ta kabul edilen "6094 sayılı yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun"un 5. Maddesi değiştirildi. Değişiklik metne şöyle yansıdı: "Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında, yaban hayatı geliştirme sahalarında, özel çevre koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir."

Ayvalık halkı tedirgin
"Balıkesir Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretimi Santrali" isimli bir limited şirketi 2006 yılında Cunda Adası'nda 30 MW enerji üretmek üzere 24 adet rüzgar türbünü kurmak için lisans almıştı. Aynı şirketin Derviş Tepe, Alibey Tepe, Çim Tepe, Deveboynu Tepe ve Ak Tepe bölgelerinde tesis ve rüzgar türbini kurmak için Çanakkale Anıtlar Kurulu'na bir hafta sonra yaptığı başvuru söz konusu alanların "1.Derecede Sit Alanı" ve "Mutlak Koruma Alanı" sınırları içinde olmasından dolayı reddedildi.

Söz konusu şirketin aynı bölgede 1/25 binlik imar planında değişiklik yapılması için Bayındırlık İmar ve İskan Bakanlığı'na başvuru yaptığı, bakanlığın Ayvalık Belediyesi'nden görüş isteyince ise talebin Şubat 2009'da Belediye Meclisi tarafından reddedildiği anlaşıldı.

Alibey (Cunda) Adasını Kalkındırma ve Koruma Derneği ise 'Bilgilendirme Yasası' çerçevesinde İmar ve İskân Bakanlığı ile  Kültür Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Bayındırlık ve İmar İskân Bakanlığı şu yanıtı verdi:  "Çevre ve Orman Bakanlığı'nın doğal koruma alanında bulunan söz konusu bölgenin, mutlak koruma alanı ve askeri stratejik bölge sınırı içinde olduğu; bu nedenle ve Rüzgâr Enerji Santralı Amaçlı 1/25.000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliği teklifinin Bakanlıkça incelenemeden reddedildi."

2009 sonunda parkın statüsü değişti
Ancak, 2009 sonunda, Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan planla endemik bitkinin bulunduğu Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda mutlak koruma  alanları, sınırlı korumaya dönüştürülerek  yapılaşmaya açılmak istendi, tescilli sivil mimarlık örneklerine 'fonksiyon yüklenebilir' vb. ifadeleri eklendi.O şirket ise bu gelişmelerin ardından Aralık 2009'da yeniden lisans başvurusu yapmış. Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden yapılan açıklamada ise şirketlerin yatırım adı altında doğal güzelliklere göz diktiği belirtilirken, "Talan örgütleyicilerine karşı teslim bayrağını çekmek olduğu,  tasarıda tek amaç koruma olması gerekirken, "kullanmayı" amaç içine sokan düzenlemelerle dolu olduğu gerçeğini kamuoyu ile paylaşmış ve oluşan kamuoyu baskısı karşısında AKP bu tasarıyı yasalaştırma cesareti bulamamıştır" dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/torba-cevreye-zararlidir-187453.htm}



Bu haber 1,544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,752 µs