En Sıcak Konular

HANGİ EYALETTE OTURMAK İSTERSİNİZ?

12 Ocak 2011 09:24 tsi
HANGİ EYALETTE OTURMAK İSTERSİNİZ? Netice birkaç yüz hakimin görev yapacağı bir Yargıtay ek binası gerek.Ama bölge mahkemeleri başka bir kapı açacak Türkiye’de.

Hangi eyalette oturmak istersiniz?  

CMK'nın 102. maddesinde yapılan değişiklikler 10 yılı aşkın süreden beri yargılanan tutukluların salıverilmeleri başlayınca ortalık yine karıştı. Katiller, ırz düşmanları, kaçakçılar birer birer cezaevinden çıkmaya başladı. Toplum adeta şokta. Bu kadar caninin toplumun arasına karışması ve muhtemelen çoğunun firar edecek olması "Böyle hukuk devleti mi olur?" diye sorulmasına neden oluyor.
Peki, suç kimin?
AKP yöneticilerine göre suçlu belli: Yargıtay!
İsteselermiş iki–üç günde karar çıkartabilirlermiş! Bir AKP'li vekil "Mahkemeler, hükümeti zor durumda bırakmak için tutukluları bırakıyor" gibi "tarihi bir laf" etti.
E bu kadar cehalete pes doğrusu.
Siz hükümet olarak Meclisten yasa çıkartıyorsunuz, çıkarttığınız yasayı uygulayan mahkemelere ise çamur atıyorsunuz.
Ayıptır beyler, ayıptır.
Yapacağınız şey çok basitti. 102. maddenin yeni şeklinin uygulamasını 1 yıl daha uzatacaktınız, mahkemelerin daha hızlı karar vermesi için gerekli tedbirleri alacaktınız olup bitecekti.
Şimdi bu kargaşada çözüm için ne öneriliyor?
Bölge mahkemeleri.
Yargıtayda bekleyen dosya sayısı 2 milyon. Yargıtayın bu haliyle bu yükü kaldırması mümkün değil.
Bölge mahkemeleri bu yükü azaltır mı?
Neticede kararı hakimler verecek, hakim sayısını artırmak zorundasınız. Türkiye'nin faraza 5 bölgesine kurulacak istinaf mahkemesinde görev yapacak 500 hakimi Ankara'da Yargıtaya bağlı bir mahkemede toplamak varken neden "illa da bölge mahkemesi?"
İstanbul Bakırköy'de devasa bir adliye binası inşa eden, Çağlayan'da ise 320 bin metrekare alana 6 bloklu 17 katlı Avrupa'nın en büyük Adliye Sarayı'nı yükselten AKP hükümeti Yargıtay'ın yükünü hafifletmek için neden Ankara'da benzer bir inşaat bina kurma gereği duymuyor?
Netice birkaç yüz hakimin görev yapacağı bir Yargıtay ek binası gerek.
Ama bölge mahkemeleri başka bir kapı açacak Türkiye'de.
Bu kapının şifrelerini Arslan Bulut'un yazısından okuyalım:
"Amerikan yetkililerin verdiği bilgiye göre bir ABD Adalet Bakanlığı kuruluşu olan (OPDAT) Office of Overseas Prosecutorial Development Assistance and Training– Denizaşırı Adli Takibatı Geliştirme Yardımı ve Eğitim Dairesi'nin davetlisi olarak masraflar ABD'ye ait olmak üzere, 2–11 Aralık tarihlerinde Washington, Colorado (Denver) ve Arizona'da (Phoenix) eyalet hukuk sistemini inceleyen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ile 8 daire başkanı hakim, Türk Hukuk sistemindeki eksiklikleri gidermek için Arizona Hukuk sistemini ideal buldu. Denver'dan sonra Arizona'ya geçen heyet, Temyiz Mahkemesi Başkanı Hakim Daniel Barker ile görüştü, Yüksek Mahkeme ve Federal Mahkeme'de temaslarda bulundu. Hakim Daniel Barker, heyetin kendilerine, "Türkiye'de hukuk sistemimizde halkın güvenini garanti etme konusunda bazı eksikliklerimiz olduğuna inanırız. Bu sebeple büyük ilerleme kaydettiğini bildiğimiz Arizona sistemini inceliyoruz" dediğini söyledi. Arizona Baro Başkanı John Phelps ve Baro Genel Sekreteri John Furlog da heyete Baro'da bir saat süren bir brifing verdi. Meksika ile sınırı olan Arizona, Meksika asıllı nüfusun yoğun olduğu bir eyalet. ABD Adalet Bakanlığı, ziyaretin amacını 'Profesyonel olabilmek' diye tanımladı." (06.01.2010, Yeni Çağ, Arslan Bulut)
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet kahraman ve beraberindeki heyet acaba neden Arizona eyaleti yargı sistemini inceleme gereği duydular? 
 
Muharrem Bayraktar- Yeni Mesaj

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000148&tarih=2011-01-12}



Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,077 µs