En Sıcak Konular

İKİ BELEDİYENİN EKMEĞİ ''HELAL GIDA'' OLACAK DİĞERLERİ ''HARAM GIDA'' MI?

11 Ocak 2011 17:16 tsi
İKİ BELEDİYENİN EKMEĞİ ''HELAL GIDA'' OLACAK DİĞERLERİ ''HARAM GIDA'' MI? İki büyükşehir belediyesinin 'ekmek'leri için, un ve buğdayların üretim yerlerine ilişkin incelemeler sona erince 'helal gıda' markası vurulacak.

İki belediyenin ekmeği 'helal gıda' oluyor

Türkiye'de 'helal gıda' markasını yaygınlaştırmak için bir yıl önce kurulan Dünya Helal Gıda Birliği, hem ülke içinde hem de yurtdışında hızla büyümeye devam ediyor. Birlik, gıda ürünlerine 'Dünya Helal Gıda' markası verecek. Şu anda iki büyükşehir belediyesinin 'ekmek'leri için başlayan görüşmeler, danışmanlık safhasında devam ediyor. Un ve buğdayların üretim yerlerine ilişkin incelemeler sona erince, ekmeklere 'helal gıda' markası vurulacak.

 Dünya Helal Gıda Birliği Derneği'nin faaliyetlerini ve şu anda yaptıkları çalışmaları Gazetemize anlatan Proje Koordinatörü Ahmet Gelir, "İki büyük belediye ile anlaşma yaptık. Bunların ekmek fabrikalarına ilişkin görüşmeler, danışmanlık safhasında devam ediyor. Ekmek fabrikasının un ihalesine giren firmalara ilişkin incelemeler yapılıyor" dedi. Gelir, görüşmeler devam ettiği için hangi belediyeler olduğunu söyleyemeyeceğini kaydetti. Gelir, "Biz kontrolsüz ve sürekli denetim yapamayacağımız ürünün üzerinde marka uygulamayız. Bir defaya mahsus geldik, gördük tamam bitmiş, değildir. Sürdürülebilir devamlı denetimi öngörüyoruz" dedi.

"Besmele öncesi önemli"
Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların helal gıda standartlarını da anlatan Gelir, "Asıl önemli olan kısım besmeleden önceki kısım. Eğer toprak helalliğini kaybetmişse, üzerine ektiğin şeyler helal olmaz. Eğer bitki helalliğini kaybetmişse, onu yiyen hayvan helal olmaz. Hayvan helalliğini kaybetmişse, onu yiyen insan helal yemiş olmaz. Besmele çekmek bunun binde biri belki. Hayvanın genetiğini bozarsan, beslenme özelliklerini değiştirirsen, güvenilmez şeyler yedirilirsen, o hayvan helal olmaz" dedi. Kendilerinin alkol ve domuz eti ile hiç uğraşmadıklarının altını çizen Gelir, "Yıllardan beri bize maymuna bakın dediler, biz de baktık. Elbette, hayvan kesilirken besmele çekilmeli. Biz müslümanız. Peki, besmele kesilerek çekilmiş bir hayvanda, antibiyotik birikimimi var? Ne yiyor, içiyor? " diye konuştu. Fransa, Almanya, İran, Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkeden yetki almak için teklif geldiğini söyleyen Gelir, "Bazılarına yetki verdik. Hedefimiz, dünyanın 166 ülkesinde şubelerimizin olması. Ve orada sahayı denetleyecekler. Ama merkezimiz Türkiye olacak" dedi. Gelir, bu şubelerin sadece danışmanlık yapacağını, denetlemenin ise Türkiye'den yapılmaya devam edeceğini kaydetti

Helal gıdanın şartları
Şubat 2010'dan bu yana gıdalarda 'Dünya Helal Gıda' markası kontrolü yaptıklarını söyleyen Gelir, "Genel standardımızın üç temel şartı bulunuyor: Gıdalar hilesiz olacak. Zararsız olacak. İslam inancına göre katkı maddeleri ve üretim prosesleri ihtiva edecek. Ekmek, sadece ekmek olacak. Katkı maddeleri, bize hastalık olarak dönmeyecek. Alkol ve domuz eti türevleri olmayacak. Bunların hiçbirisini diğerine tercih edemeyiz" dedi.  Gıdaların içindeki renklendiriciler, tatlandırıcılar, kıvam artırıcılar ve özellikle raf ömrünü uzatan koruyucuların insan ömrünü kısalttığını savunan Gelir, "Bunlar insan gıdası değildir. İnsan sağlığına ciddi sıkıntı vermektedir Bugün insanımız huzurlu, mutlu ve sağlıklı yaşayamıyor. Yani hiç 30 sene önce 15 yaşında kanser olmuş birisini duydunuz mu?" dedi.

Nasıl helal gıda olunur?
Helal gıda markasını nasıl verdiklerini de anlatan Gelir, bir firmanın kendilerine müracaat etmesi halinde o alanda bir profesör uzmanın üreticiye giderek sistemi anlattığını vurgulayarak, "Sistemin ne olduğunu, ne yapılacağını, sonunda edeceği kar ve zararı anlatır. Üretici tamam ben bu işe varım derse, bir bilgi formu doldururlar. İmzalayıp verir. Ondan sonra biz oraya danışman göndeririz. Giderler, bizim standardımıza göre helal gıda akış şemasını hazırlar. Ona göre üretip yaptığında bize verir. Bize haber verince, marka denetim kurulunun başkanı, denetçi tayin eder. Denetçi örneğin ürün ekmek diyelim. Ekmeğin buğdayın ne olduğu, sertifikaların olup olmadığı, unun nereden ve kaç yerden alındığını inceler. Sonunda, helal gıda markası ile tescillendirilir" dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/iki-belediyenin-ekmegi-helal-gida-oluyor-187349.htm}



Bu haber 1,483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,697 µs